Selecteer een pagina

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ av_uid=’av-9amckv’]

[av_image src=’https://www.jelledrijver.nl/wp-content/uploads/2018/11/COEN-BROUWER-Op-de-Pot-Cast.jpg’ attachment=’4561′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jks3duba’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-ji66nbdy’ admin_preview_bg=”]
Coen Brouwer ken ik al jaren. Wat begon als “de vriend van Nikki” is inmiddels een bevriende ondernemer waarmee ik heerlijk kan sparren over het ondernemerschap, management boeken en mooie inspirerende quotes. Met zijn bedrijf CoenLaude helpt hij mensen meer plezier te hebben in hun werk en dus organisaties te verbeteren. 

Coen was op 15 november 2018 (precies, vandaag, dus ik kán wél snel monteren) te gast in mijn Op de Pot Cast, waarin ik in gesprek ga met mensen die ik interessant vindt. (yep, dat is het criterium en Coen voldoet daar zeker aan!). De lengte van deze afleveringen wordt bepaald door het antwoord op mijn eerste vraag: “Hoe lang zit jij gemiddeld op de pot?”. Mijn gesprek met Coen duurt officieel 8 minuten maar als je na de outro blijft luisteren kan je nog even luisteren naar een inspirerende B-roll waarin Coen er nog even een inspirerende quote uitgooit…) Daarnaast kan je over een paar dagen ook hieronder de transcriptie lezen. Luisteren kan via jouw favoriete podcast player. Zoek naar aflevering #017 van de de “Op de Pot Cast” met Jelle Drijver en Coen Brouwer. Het interview vind je tevens hieronder als transcript.

Zelf een keer te gast zijn? Stuur mij een bericht.
Reageren kan in de comments onderaan deze pagina.
[/av_textblock]

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=” codeblock_type=” av_uid=’av-jks3fysp’]

[/av_codeblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-ji66nbdy’ admin_preview_bg=”]
Transcriptie: (woordelijke uitwerking van deze podcast)

Jelle: Ik wil er wel meteen bij zeggen, ik weet ook dat jij luisterde naar deze podcast. Dus  als jij nu zegt drie kwartier zodat je lekker de tijd hebt om te pitchen van wie je bent en wat je doet, daar trap ik dus niet in.

Coen: Jij hebt mij nu al te pakken, ja.

Jelle: Hoe lang zit jij gemiddeld op de pot?

Coen: Gemiddeld rond de acht minuten.

Jelle: Acht minuten. Je weet hoe het werkt ook. Ik ga een timer zetten, acht minuten, en zo lang duurt ook dit gesprek met Coen Brouwer. Coen wij zijn net op de Europalaan in de lift gestapt samen. Stel nou dat ik jou niet zou kennen en ik zou zeggen we hebben tot de zesde etage, wie ben je en wat doe je?

Coen: Ik ben Coen Brouwer, ik ben achtendertig en ik help mensen hun werk leuker te maken en dus organisaties ook.

Jelle: En dus organisaties ook, dus je helpt mensen hun werk leuk te maken en dus organisaties ook.

Coen: Ja want die mensen werken in organisaties en teams, en die begeleid ik door stapjes te zetten hoe ze elke dag klantgerichter kunnen werken, en zelf ook hun werk leuker maken want zij zijn relevant.

Jelle: En wat is dan de benefit voor het bedrijf?

Coen: Nou er is niks leukers en belangrijkers dan dat je medewerkers blij zijn en met een glimlach elke dag naar hun werk gaan, en dus ook elke keer met verbeterideeën komen hoe ze hun werk beter kunnen doen.

Jelle: Dat is hartstikke leuk maar uiteindelijk zijn de meeste bedrijven hun business omzet te maken en sterker nog profit hè, geld verdienen.

Coen: Ja dat klopt, maar uiteindelijk als je duidelijk hebt wat je moet doen, als je duidelijk hebt wat jouw rol is in een succesvolle organisatie dan word je werk ook leuk. Dus ik zeg ook niet leuk dat je heel erg lachend en een high five door de gang heen gaan, maar wel dat ze begrijpen van hé dit is mijn aandeel en samen gaan we deze mooie doelen realiseren en dan komt de profit vanzelf. Dan rolt het achter je aandacht aan.

Jelle: Dan klotst het geld tegen de muur op uiteindelijk.

Coen: Precies. Zeker. Ja.

Jelle: Hoe, je werd op een ochtend wakker en dacht fuck hè, dit ga ik doen?

Coen: Ja.

Jelle: Nee echt?

Coen: Ja zeker. Niet zo zeer van, ik heb altijd gehad dat ik dacht van het kan anders, het kan beter. Ik ben ooit manager geweest en het enige wat ik aan het doen was, was veranderen. Dat mijn manager zei Coen wanneer ga je nou een keer managen want je bent alleen maar aan het veranderen. Toen het verandert was, was ik er klaar mee. Toen ging ik door.

Jelle: Ik dacht dat verandermanagement iets anders betekende.

Coen: Oh ja?

Jelle: Nee dat weet ik niet.

Coen: Ik heb ooit wel veranderkunde gestudeerd. Heel veel mensen denken dat veranderen voor een ander is maar het is juist het allerbelangrijkste dat je het zelf doet.

Jelle: Nice. En toen, want je werkte bij een grote organisatie, bij een bank als ik mij niet vergis. Toen ben je voor jezelf begonnen?

Coen: Ja.

Jelle: Toen heb je eerst jezelf een tijdje terug verhuurd aan die bank, toch of niet?

Coen: Nou wat ik toen gedaan heb, ik werkte bij die bank maar vervolgens ging ik uit dienst en toen ik daar terug kwam ging ik oefenen hoe het is om ondernemer te zijn. Dus hoe zorg je er voor iedere dag dat je ook daadwerkelijk waarde levert. Dat is anders als dat je in loondienst bent en je ergens wordt ingehuurd.

Jelle: Ik kan me voorstellen in elke geval de stakes zijn anders want als het niet goed gaat dan is het ‘dag Coen.’

Coen: Maar ook, je begrijpt ik ga je vandaag een factuur versturen Het moet wel zo zijn dat mensen zeggen van heeft het iets bijgedragen. Dus de stakes is anders dan resultanten maar daar denk je niet eens aan. Je wilt gewoon altijd dan ook daadwerkelijk waardevol zijn.

Jelle: Hoelang ben jij nu ondernemer?

Coen: Zes jaar.

Jelle: Wanneer had jij als ondernemer echt het zweet tussen je bilnaad staan in die zes jaar?

Coen: Toen ze tegen mij zeiden van joh Coen kan jij deze board meting begeleiden, we moeten echt met chase gaan organiseren en ik zei met mijn grote mond ja tuurlijk doe ik dat, dat kan ik, en  dat ik dan ’s ochtends dacht kak deze gasten die zijn allemaal twintig jaar ouder dan ik, hoezo ga ik ze in beweging brengen en dat was even niet alleen bij het wegrijden maar dat was gewoon de hele autorit lekkere klotsende oksels.

Jelle: En viel het na één minuut van je af, toen je begonnen was?

Coen: Ja. Je kan zoveel bijdrage leveren door gewoon heel open en eerlijk het gesprek in te gaan en daar gewoon gestructureerd mensen podium geven en het gesprek te lijden, waardoor je bijna altijd een bijdrage levert.

Jelle: Wat betekent dat in zo’n geval dan, open en eerlijk het gesprek aan te gaan? Je kwam binnen en zei ik heb klotsende oksels de hele ochtend van wat ga ik hier eigenlijk doen.

Coen: Nee dat niet maar wel als je mensen met elkaar ziet praten en zegt van ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Als je dat zo zegt waar doel je dan op, dan zeggen mensen ja, dat weet ik eigenlijk niet. Ik lul ook maar wat, weet je wel, en dat doen wij hier met zijn allen altijd en dan heb je een hele goede bijdrage in dat gesprek gehad. Is echt leuk.

Jelle: Zie je dat ook vaak dat mensen tot die conclusie komen van eigenlijk lullen we wat maar waarom zijn we hier eigenlijk?

Coen: Ja vaak, heel vaak. Mensen houden elkaar vast in de houdgreep van het patroon. Ja daarom ben ik daarvoor nu bijvoorbeeld bezig met liberating structures waardoor je gewoon op een hele effectieve manier met een aantal simpele werkvormen alles uit de groep kunt halen en ook meer mensen aan het woord laten dan degene die het hardste roept.

Jelle: Liberating structures. Ik kan me iets voorstellen van de vertaling maar wat is het?

Coen: Het is een manier met vijf stappen waardoor je altijd gestructureerd de aanpak hebt in een werkvorm. Dat je altijd op een bepaalde manier de mensen de ruimte geeft, mensen het woord geeft en vragen stelt, waardoor je er voor zorgt dat mensen zich gehoord voelen en er iets gaat gebeuren, dat er een soort van spar komt en dat is gewoon een hele sterke manier om je te kunnen focussen op wat er gebeurd in plaats van op de vorm. Die staat namelijk al.

Jelle: Oké. Ik weet van jou, je geeft mij wel eens boek tips, we hebben het wel eens over boeken, boeken gelezen en wat vond je er van. Je hebt mij al wel meerdere boeken tips gegeven maar als ik jou vraag uit welk boek heb jij echt heel veel inspiratie gehaald? Ik zie je nu meteen kijken naar mijn boekenkast.

Coen: Ja dat klopt. Ik lees heel veel boeken maar voor mij is dat Toyota Kata maar dat komt natuurlijk omdat ik uit de lean omgeving kom. Een Toyota dat is het aller belangrijkste, wat zei zeggen is iedere dag komen er obstakels. Dat is een gegeven. Als er geen obstakels zijn dan heb je geen goede dag gehad want dan heb je niks verandert of verbetert.

Jelle: Dan had het sneller gekund.

Coen: Ja dan had het sneller gekund, en als je op die manier elke dag je dag in gaat dan ga je niet zeggen van ik ben er alleen maar om shit weg te werken, nee, die shit komt ergens vandaan en daar heb je wat mee te doen. Daar kan je zelf wat…

Jelle: Challenge accepted.

Coen: Exact. Ja, dus dat is echt wel…

Jelle: Bij Toyota is het ook zo dat de zwakste schakel bepaald de snelheid van het geheel?

Coen: Zeker. Ja.

Jelle: Iedereen bij Toyota heeft toch een knop die ze kunnen indrukken om de hele lijn stil te zetten als er iets anders of beter moet?

Coen: Ja maar daar gaan we een andere keer over praten. Ga ik nu niet over vertellen.

Jelle: Welke eigenschappen heb jij van huis uit mee gekregen waar je in je dagelijks leven profijt van hebt?

Coen: Respect voor mensen. Dus echt willen luisteren. De intentie om te luisteren in plaats van de intentie om antwoord te geven. De drive om altijd resultaat neer te zetten en lachen natuurlijk gewoon.

Jelle: Lachen maar ook de drive om altijd resultaat neer te zetten, daar ben je ook echt altijd bewust mee bezig. Ik was op jouw huwelijk, een mooie dag, maar daar hebben we ook geen tijd voor nu, daarvoor zitten we hier nu ook niet, maar ik weet nog dat jouw trouwambtenaar vertelde dat jullie ook elke avond voor het slapen gaan tegen elkaar vertellen waar ben je dankbaar voor.

Coen: Ja.

Jelle: Waarom doe je dat?

Coen: Nou dat is eigenlijk, we zijn daardoor geïnspireerd door Niek van den Adel, die schreef dat in zijn boek. Als je dankbaar bent over wat je die dag hebt meegemaakt, dan ben je ook weer fris voor de volgende dag. Dan haal je eventjes niet hetgeen wat het allerlaatst is gebeurd op de dag naar boven maar gewoon wat we elke dag voor ons zelf bijdragen, en het is ook een heel mooi stuk verdieping voor je eigen relatie.

Jelle: Ja precies want wat brengt het jullie behalve verdieping?

Coen: Ja het brengt ons dat we even stilstaan en dat we even trots kunnen zijn op ja weer gewoon zestien uur die je die dag hebt beleefd.

Jelle: Zijn er mensen die dat zweverig vinden? Heb je dat  in trainingen dat mensen zeggen wel eens zeggen ja hoor…

Coen: Ik moet eigenlijk zeggen de babs die vertelde dat. Het is niet iets wat wij continu in de open air gooien.

Jelle: Dat doe ik dan bij deze met deze podcast.

Coen: Ja precies. Heb je goed gedaan.

Jelle: Nee maar ik vond het namelijk juist heel mooi en inspirerend want ik heb pas geleden mijn vriendin een boekje gegeven van ‘vertel eens,’ en ik heb er ook meteen eentje voor mij zelf gekocht maar één van de vragen elke dag, het idee is dat je elke dag daar wat in schrijft, en wij hebben bedacht van dat gaan we ook elke dag met elkaar uitwisselen. Dat is eigenlijk geïnspireerd op jouw bruiloft toen dat gezegd werd. Ik heb trouwende oprichters van vertellers ook binnenkort te gast in deze podcast. Dat weten ze nog niet, ik heb ze nog niet benaderd maar dat bedenk ik nu, dat gaan we gewoon doen.

Coen: Precies.

Jelle: Ze weten het alleen nog niet.

Coen: Zo kan het ook.

Jelle: Maar ik vind het heel mooi.. Ik kan me voorstellen dat mensen soms denken van waarom is het slim om dit soort dingen gewoon te doen, niet alleen op de rand van je bed maar ook binnen je bedrijf met collega’s.

Coen: Dan krijg je de zingeving. Dan weten we met zijn allen waar we het voor gedaan hebben, en dat vergeten we op heel veel plekken, op heel veel manieren.

Jelle: Organiseer jij ook van die stand ups om dit soort dingen op kantoor met elkaar te delen?

Coen: Een vast middel om er voor te zorgen dat je continu kunt verbeteren is het systeem inrichten dat je met elkaar het goede gesprek voert. De prestatie loont als we dan doelen hebben hoe zorgen we er dan voor dat we daar ook daadwerkelijk komen. Over zulk soort dingen heb je het over.

Jelle: Ja je weet wat dit betekent.

Coen: We gaan het geen eens meer over de drol hebben?

Jelle: Wat wou je nog kwijt over de drol?

Coen: Nee, niks.

Jelle: Dan was dit het.

Coen: Thanks.

[00:09:20 einde transcriptie]
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av_uid=’av-trc9r’]

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-5renr3′]

[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-3p3z67′]

[av_postslider link=’category,85,80,81,108,97,42′ columns=’3′ items=’9′ offset=’0′ contents=’excerpt_read_more’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ autoplay=’yes’ interval=’5′ av_uid=’av-2ql1sv’]