Selecteer een pagina

REVIEW: ZOOM Podtrak P4

Røde heeft sinds een jaar of twee de Rodecaster Pro. Dé compacte oplossing voor podcasters die wél een top podcast willen kunnen produceren maar niet beschikken over een “echte” opname studio en/of technische kennis. Een apparaat dat in no-time verscheen op de tafels van vele podcasters. (Lees ook deze uitgebreide post over podcast apparatuur)

Een goed en betaalbaar alternatief voor de Rodecaster Pro was er nog niet. Nu wel?

Een echt goed alternatief voor de RodeCaster was er ook niet. Je kon natuurlijk met een ZOOM H6 ook een opname doen met meerdere microfoons (die allemaal ook als los spoor worden opgeslagen én als mix) maar dan moest je je intro, outro, jingles, bumpers etc allemaal na afloop toevoegen. Voordeel van de ZOOM H6 was wel dat het apparaat lekker compact is.

ZOOM introduceert: de ZOOM Podtrak P4

ZOOM Podtrak P4 Podcast opnemenZOOM komt nu, ongetwijfeld geïnspireerd door het enorme succes van de Rodecaster Pro, met een compact en gunstig geprijsd alternatief namelijk de ZOOM Podtrak P4. Ongeveer net zo groot als de ZOOM H6 en €300 goedkoper dan de Rodecaster. Reden genoeg om er een te bestellen en er een blogpost aan te wijden.

Met de ZOOM Podtrack P4 kan je tot 4 XLR microfoons aansluiten waarvan je de gevoeligheid individueel kan regelen (net als bij de H6) maar daarnaast vind je een aantal handige functionaliteiten specifiek voor podcasters. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:

– Jingles en soundeffects

– 4 koptelefoon uitgangen

– Telefoongesprekken opnemen in goede kwaliteit

Jingles & Soundeffects

ZOOM Podtrak P4 met soundpadsAls je meteen al tijdens het opnemen je jingle en bumpers kan verwerken ín je podcast opname scheelt je dat een bak werk bij het monteren waardoor je minder tijd kwijt bent per opname (waardoor je de kans vergroot dat je het regelmatig posten volhoudt). Je hebt de keuze om de voorgeprogrammeerde geluidsfragmenten te gebruiken of eigen fragmenten in de laden of in te spreken.

Meer info & bestellen

Voor meer informatie, actuele prijzen en om te bestellen

4 koptelefoons aansluiten ?

Mijn ervaring is dat als je gasten zelf horen wat ze doen, dat de opname ten goede komt. Ze horen het als ze niet goed of te zacht in de microfoon praten en passen zich daar op aan. Daarnaast is de koptelefoon een uitkomst als je een opname doet in een ruimte waar meer gebeurt. Je gasten kunnen zich dan beter focussen op wat er wordt gezegd en worden minder afgeleid.

Telefoongesprekken opnemen in je podcast ?

Telefoongesprekken opnemen in je podcastJe kan een telefoon aansluiten via de TRRS aansluiting om mensen te kunnen bellen en de gesprekken te verwerken in je podcast. Groot voordeel is dat de Podtrak P4 er voor zorgt dat er geen echo optreedt.

Naast de TRRS aansluiting kan je er voor kiezen om een extra accessoire aan te schaffen waarmee je je telefoon via Bluetooth kan aansluiten op de Podtrak.

Let op: als je je telefoon aansluit telt dit als één van de 4 microfoons. Je kan dan dus 3 XLR microfoons aansluiten + een telefoon.

Clubhouse sessie opnemen als podcast.

Clubhouse sessies opnemen als podcast met de ZOOM Podtrak P4

Omdat je je geluid in goede kwaliteit uitstuurt naar je telefoon en je via je koptelefoon hoort wat de andere kant van de lijn zegt, leent de ZOOM podtrak P4 zich ook heel goed om bijvoorbeeld te gebruiken om Clubhouse sessies te hosten (en die evt op te nemen). Het publiek hoort jou als host in goede kwaliteit én je kan je jingles en soundeffects laten horen aan je publiek (leuk bijvoorbeeld voor applaus nadat een spreker op het podium een mooi verhaal heeft gedeeld).

Lees wel even goed de regels van Clubhouse door en informeer je publiek dat je de sessie opneemt. Volgens mij is het opnemen van een tr sessie eigenlijk in strijd met de voorwaarden en het concept van Clubhouse. (Maar ja, er mag wel meer niet. De dynamiek is natuurlijk juist su-per leuk in een Podcast. Het feit dat je luisteraars heel eenvoudig kan betrekken in het gesprek geeft je podcast echt een andere dimensie).

Nadelen aan de Podtrak P4:

– De behuizing voelt wel wat “plastic”. De ZOOM H6 voelt een stuk degelijker aan. (Die gooi ik wel eens los in mijn tas, dat zou ik met de Podtrak P4 niet doen. Daarvoor is een hoesje of case geen overbodige luxe.

– Niet echt een nadeel maar wel goed om even te melden: de koptelefoon uitgangen zijn geen line-out uitgangen. Ze lenen zich niet om bijvoorbeeld je Podtrak middels een kabel aan te sluiten op een Atem Mini of Rodecaster om zo extra microfoons aan te sluiten. Die vlieger gaat niet op.

– De 2 batterijen die er in passen zijn niet voldoende voor hele lange sessie. Op zich geen ramp aangezien je er via USB-C een powerbank op aan kan sluiten. Die moet je dan wel (bij je) hebben.

Eindoordeel:

De ZOOM Podtrak P4 is voor deze prijs echt een top apparaat voor podcasters om snel goede afleveringen te kunnen opnemen tot wel 4 microfoons of 3 + een telefoon. Groot voordeel is dat het apparaat heel compact is. Daardoor is ze zeer geschikt om opnames te doen op locatie en onderweg. De knoppen waarmee je direct jingles en soundeffects aan je opname kan toevoegen helpen je tijd te besparen met de montage. Als je eea tijdens de opname al goed regelt kan je je opname meteen na afloop inladen op je computer en publiceren. Ga je eigenlijk nooit op pad om te podcasten? Zit je meestal op dezelfde plek? Heb je iets meer te besteden? Dan gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de Rodecaster Pro. Ben je startende podcaster en wil je vooral heel flexibel zijn, rustig aan beginnen in goede kwaliteit zonder er meteen €500+ tegen aan te gooien? Dan is de ZOOM Podtrak P4 echt een top apparaat.

PODCAST APPARATUUR AANSCHAFFEN?

Doe dat dan aub via de linkjes in deze post (dan verdien ik er ook nog wat aan).

Hopelijk heb ik je hiermee goed geholpen om een keuze te maken in welke podcast apparatuur voor jou geschikt is. Je kan klikken op de bovenstaande linkjes in de tekst. Deze verwijzen naar de desbetreffende producten bij BAX-SHOP. Hopelijk heb je iets aan deze post gehad. Áls je gaat bestellen, zou je dat dan via bovenstaande linkjes willen doen aub? De prijzen zijn voor jou namelijk gelijk aan wanneer je rechtstreeks koopt bij BAX-Shop of Amazon, echter via deze linkjes krijg ik een commissie. Weet dat ik verder niet gesponsord wordt door BAX-Shop, ZOOM, Amazon of Rode. Alle apparatuur die ik in deze post aanbeveel heb ik zelf ook in bezit en gebruik ik om mijn podcasts te produceren.

Mic drop Podcast Workshop Jelle DrijverVragen over Podcast apparatuur?

Pols me gerust als je vragen hebt of wilt overleggen. Je kan reacties hieronder kwijt in de comments of gebruik het contact formulier.

Met vriendelijke groet,

Jelle Drijver

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂