UPDATE: 27 mei 2019

Inmiddels heeft Rode een firmware update uitgebracht waardoor multitrack opnemen wél mogelijk is! Dit kan door je Rodecaster Pro aan te sluiten op je pc maar ook rechtstreeks op de Micro SD Card en  dát maakt het apparaat nu écht he-le-maal te gek voor Podcasters. Het was al een tof speeltje, nu is het dé ideale tool voor de semi-professionele podcaster.

Rodecaster pro bovenaanzicht

Eind november kreeg ik van Martijn Arets, die net als ik doorgaans heel blij wordt van nieuwe snufjes en gadgets, een mail doorgestuurd waarin de Rodecaster Pro werd aangekondigd als een “Podcast Monster”. Rode (eigenlijk: Røde) is bij mij vooral bekend als leverancier van o.a. microfoons. Zo gebruik ik naar volle tevredenheid sinds dit jaar twee Røde Procaster microfoons om mijn podcasts mee op te nemen (best verwarrend eigenlijk: De Rodecaster Pro en de Rode Procaster. De een is een microfoon en de ander, daarover gaat deze blogpost) Ik begon Martijn zijn mail te lezen en al snel werd ik gegrepen door een gevoel dat ik het best kan omschrijven als: HEBBEN HEBBEN HEBBEN!!!

Ik zal je eerst uitleggen wat de Rodecaster Pro precies voor apparaat is, en wellicht wordt het daarna duidelijk waarom ik zo reageer.
TIP: Ontdek ook mijn andere blogpost waarin uiteenzet welke apparatuur ik zoal gebruik om te podcasten.

Steeds meer (goede) podcasts beschikbaar

Podcast luisteren op koptelefoon

Al jaren roep ik dat de Podcast écht mega populair gaat worden en heb sinds begin 2018 ook echt het gevoel dat ik gelijk begin te krijgen. Steeds meer podcasts verschijnen er in iTunes, Stitcher en Soundcloud (linkje naar YouTube) en sinds dit jaar is ook het uploaden van je podcast in Spotify een eitje geworden. (linkje naar YouTube)

De Rodecaster Pro is ontwikkeld speciaal voor podcasters

De Rodecaster Pro is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor podcasters. Het is een soort compact mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon (bedraad of via Bluetooth). Daarnaast heb je een paneel met 8 knoppen die je middels een stukje gratis meegeleverde software eenvoudig zelf kan programmeren (echt eenvoudig: drag & drop). Door zo’n knop in te drukken kan je geluidsfragmenten en jingles of vooraf opgenomen interviews direct instarten tijdens je opname. Je hebt 3 opties bij het afspelen: 1) elke keer als je de knop indrukt start de jingle opnieuw, 2) als je de knop indrukt start het geluid van begin tot einde (door de nog een keer knop langer ingedrukt te houden stopt het geluid alsnog) en 3) je drukt de knop in en ze begint te spelen en als je nog een keer drukt topt het meteen weer. (verschil tussen 1 en 3 is dus dat nogmaals drukken er bij de eerste optie voor zorgt dat het fragment opnieuw afspeelt en bij de laatste stopt het fragment als je voor een tweede keer drukt.

Wil je de Rodecaster Pro direct bestellen? Of zoek je nog meer informatie?

Opnemen op je Rodecaster Pro óf via USB op je computer

Rodecaster Pro achterkant aansluitingenIn de Rodecaster Pro zit een Micro SD slot waarop je je opnames direct kan opslaan om ze later op je computer nog na te bewerk en. Ook kan je het apparaat via USB als audio interface op je computer aansluiten om bijvoorbeeld een live uitzending te doen. Je computer ziet dan je Rodecaster Pro (met daarop vier microfoon aansluitingen) als één microfoon. Ideaal voor als je bijvoorbeeld actief bent met live-uitzendingen / streams op Facebook Live of YouTube en meer microfoons wilt aansluiten.

Beter geluid

Het geluid wordt ook nog eens verbeterd middels (een term waar ik nog nooit van gehoord had) APHEX Aural Exciter en APHEX Big Bottom. Wat het doet? Het geeft je stemgeluid meer warmte en het zorgt voor een wat “rijker” geluid. Daarnaast biedt het functies als “compressionLimiting, de-essing en noise gating. (klik op de woorden om te lezen wat het is).

Telefoongesprekken

Call meWil je iemand interviewen op afstand dan kan je nu je telefoon aansluiten op je Rodecaster Pro via Bluetooth of een TRRS kabel (zo’n soort verloopstukje als wat je bij je iPhone kreeg toen ze naar lightning adapters overstapten. Het apparaat zorgt er voor dat er geen echo is te horen. Het geluid van een telefoongesprek zou exceptioneel goed zijn.

Preamps

Net als op professionele apparatuur, waar radio stations honderduizenden euro’s voor neerleggen is de Rodecaster Pro ook voorzien van Classe A preamps waardoor je een nóg veel helderder geluid produceert met minder ruis.

Eindelijk in Nederland

Ik heb echt gezeurd wanneer dit apparaat in Nederland leverbaar zou worden via Twitter en via “zoekt u een product dat wij niet in ons assortiment hebben, laat het ons dan even weten” formulieren. En ineens zag ik gisteren dat het apparaat hier te bestellen is op pre-order. Één minuut later was er een bedrag van mijn bankrekening afgeschreven en had ik de orderbevestiging in mijn mailbox.

Wil je de Rodecaster Pro ook bestellen? Klik hier!

Deze setup gebruik ik i.c.m. de RodeCaster Pro:

Mijn eerste ervaringen:

De doos kwam binnen. Ze is eindelijk bezorgd. Het is een mooi apparaat dat stevig aanvoelt. Aansluiten en instellen is super simpel. De koptelefoon ingangen zijn van de grote variant. Gelukkig zijn er verloopstukjes meegeleverd met de studio koptelefoons die ik a €25 per stuk heb mee besteld. Ik prik alle stekkers van de 4 XLR Kabels in de Rodecaster Pro en het andere eind in de Rode Procasters microfoons. Koptelefoon op, stekker in het stopcontact en aanzetten maar.

Voorzichtig schuif ik de schuifjes omhoog  en begin ik te praten. Meteen hoor ik mijzelf luid en duidelijk via de koptelefoon. Mijn stem klinkt meteen wat voller dan ik gewend ben. De compressor die ik normaal in de nabewerking toevoeg wordt nu direct al verwerkt in de opname.

Ik koppel mijn laptop aan de Rodecaster en download het programma om geluidsfragmentjes onder de knoppen te slepen. Dat werkt heel simpel en ik moet toegeven dat ik mijzelf meteen een beetje een “echte DJ” voel wanneer ik de geluiden instart en laat in- en outfaden.

Ik koppel mijn telefoon via bluetooth en via de kabel die ik ook heb meebesteld (want, niet inbegrepen) en test het verschil in de opname als ik iemand bel. Via de kabel klinkt een stuk beter.

Het eerste en enige nadeel én de oplossing

Na een eerste proefopname waarin ik alle opties heb geprobeerd stop ik de opname. Het eerste nadeel (en ook meteen enige tot nu toe) ontdek ik als ik het micro SD kaartje uit de achterkant haal om deze vervolgens in mijn iMac te steken. Ik vind daarop slechts één geluidsbestand. Dit verbaast me omdat ik vier microfoons en twee telefoons had aangesloten en ik van de ZOOM H6 gewend ben dat elke input (microfoon) een eigen .wav bestand wordt op mijn sd kaartje. Dit heeft als voordeel dat ik in de nabewerking de ene persoon wat harder, zachter of zelfs uit kan zetten. Je kan een flinke niesbui wegknippen terwijl de ander gewoon doorpraat. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit de bedoeling is en ga er eerst vanuit dat het met een instelling te maken heeft. Maar als ik Google kom ik al snel tot de ontdekking dat ik niet de enige ben die hierover valt.

Inmiddels heeft Rode aangekondigd dat ze in februari 2019 nieuwe firmware wordt uitgebracht waarbij dit wordt opgelost:

Multitrack Is Coming To The RØDECaster Pro

We are super excited to announce that the world’s first fully integrated podcast production console, the RØDECaster Pro, will issue firmware update 1.1.0 in February 2019, which includes a more user-friendly interface and channel selection, plus multitrack recording.

Mijn conclusie na diverse opnames met de Rodecaster Pro is dat het écht een top apparaat is voor podcasters. Zéker nu bovenstaande update is aangekondigd doorgevoerd en Multitrack ook zal worden is toegevoegd.

Als je interesse hebt en meer wilt weten, klik op de bovenstaande link voor meer informatie. Dit is een zogeheten affiliate link wat inhoudt dat als je het apparaat via deze link aanschaft ik een kleine commissie ontvang.

Ik wordt (helaas) niet gesponsord door RODE en/of BAX-Shop 🙂

Wil je de Rodecaster Pro direct bestellen? Of zoek je nog meer informatie?

3 antwoorden
  • Jelle Drijver
   Jelle Drijver zegt:

   Hi Jeroen,

   Ik heb alleen de genoemde koptelefoons. Geen losse monitors. Heb je inmiddels al een goede optie gevonden? Hoor het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Jelle Drijver

   Beantwoorden
 1. Paul
  Paul zegt:

  Hallo Jelle,

  Ik heb de Rodecaster sinds vandaag in bezit en ben alles aan het uitproberen.
  Ik heb de mogelijkheid van terugluisteren van opnames gevonden, maar ik krijg het geluid niet te horen.
  Is dat een foutje of een kwestie van een instelling of zo?
  Weet jij de oplossing?

  M.vr.gr. Paul

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.