Selecteer een pagina

Podcast apparatuur die ik gebruik om goede podcasts te maken:

Hierbij wat uitleg tav de podcast apparatuur die ik aanbeveel om gesprekken op te nemen op locatie en/of onderweg om die later te publiceren als podcast. Deze post heb ik uitgewerkt op verzoek van Dionne, een van de deelnemers aan mijn Podcast Workshops waarin ik mensen in één dag leer podcasten. Klik hier voor meer info daarover.

Wanneer ik goed geluid wil opnemen met één tot max zes microfoons gebruik ik de ZOOM H6. Dit apparaat is ook onderweg erg goed te gebruiken en kan eventueel met de bijgeleverde microfoon dienen als mobiele (memo-)recorder. Als je de Zoom H6 op je computer aansluit kan hij gebruikt worden als audio-mixer. Zo kan je bijvoorbeeld 4 microfoons aansluiten op je Zoom H6, vervolgens je H6 op de pc aansluiten en die invoer kiezen als microfoon. Zo wordt het geluid van allen 4 je gasten goed opgenomen op je computer óf bijvoorbeeld in je webinar of livestream. Je kan je opname ook opslaan op het SD kaartje wat je in je H6 stopt en die bestanden vervolgens overzetten op je pc om ze daar te editten.

Is this thing on Podcast Workshop Jelle DrijverOpnemen met 4 microfoons die je dmv XLR kabels aansluit (of zelfs 6 microfoons als je ook dit koppelstukje aanschaft)

De microfoons die ik gebruik als ik aan tafel zit met gasten zijn deze van het Merk Rode.

Die microfoons kan je monteren op een microfoonstandaard om ze zo goed te positioneren voor de monden van je gasten. (Tip: mocht de standaard iets willen kantelen, leg dan iets zwaars zoals een tas oid op een van de statiefpoten)

Als je wilt voorkomen dat kleine bewegingen tegen de standaard of microfoon ongewenste geluiden in je opname teweeg brengt kan je de microfoon in een shockmount plaatsen. Deze shockmount is geschikt voor de eerder genoemde Procaster van Rode

Wil je je gesprekken ook opnemen op film dan kan het mooier zijn om de microfoons niet in beeld te hebben. In dat geval werk je met een revers microfoon (dasspeld microfoon). Zelf werk ik met 2 x de Rode Filmmaker Kit. Die werkt zeer goed, is zuinig met de batterijen en heel gebruiksvriendelijk. Daarnaast is deze set in verhouding tot de alternatieven vriendelijk geprijsd (Prijs kwaliteit is echt top).

Ook wanneer je je gasten liever niet de microfoon voor hun neus wilt zetten omdat je dat intimiderend vindt of omdat mensen dan makkelijker naar voor of achteren kunnen bewegen waardoor de afstand tot de microfoon en dus het volume in je opname veranderd, is dit een super setje om te gebruiken.

Dat het geluid qua volume verschilt omdat mensen van en naar de microfoon bewegen gebeurt minder snel als je mensen (net als op televisie) een microfoon opspeld. Nadeel is dat de audiokwaliteit met een vaste microfoon vaak nog net iets mooier is.

(Tip: zet, wanneer je opneemt met vaste microfoons, je gasten niet op een draaiende stoel).

Wil je zelf je microfoon als een reporter in je hand houden, koop dan de Rode Reporter Microfoon in combinatie met een XLR kabel of, als je helemaal professioneel wilt gaan, in combinatie met de Rode Reporter Kit. Hiermee maak je van elke XLR microfoon een draadloze mic. Kost je ruim €300 maar dan heb je geen gedoe meer met kabels etc.

(Tip: om je Rode Reporter Kit op je Zoom H6 aan te sluiten heb je ook dit koppelstukje nodig)

Afhankelijk van wat je wilt gaan doen en hoe je wilt opnemen kan je met bovenstaande aan de slag en een pakket samen stellen.

Podcast apparatuur samenstellingen per situatie:

Als je nu op korte termijn aan de slag wilt met audio opnames (zonder dat je ook beeld wilt opnemen etc) waarbij jij één microfoon in je hand houdt (en die heen en weer beweegt tussen jouw mond en die van je gast) zou ik gaan voor:

Wil je aan tafel opnemen en elke gast (tot 4 gasten) een eigen microfoon geven zou ik in plaats van de reporter mic gaan voor:

Als je iets minder geld wilt uitgeven én/of de mogelijkheid wilt openhouden om ook onderweg en op locatie te kunnen opnemen, dan kan je in plaats van de Rodecaster Pro kiezen voor de ZOOM H6.

Wil je aan tafel zitten en in plaats van een statief met microfoon een microfoon opspelden (zoals op tv), dan zou ik in plaat van de procaster microfoons met statief gaan voor:

Podcast apparatuur aanschaffen?

Doe dat dan aub via de linkjes in deze post (dan verdien ik er ook nog wat aan).

Hopelijk heb ik je hiermee goed geholpen om een keuze te maken in welke podcast apparatuur voor jou geschikt is. Je kan klikken op de bovenstaande linkjes in de tekst. Deze verwijzen naar de desbetreffende producten bij BAX-SHOP. Hopelijk heb je iets aan deze post gehad. Áls je gaat bestellen, zou je dat dan via bovenstaande linkjes willen doen aub? De prijzen zijn voor jou namelijk gelijk aan wanneer je rechtstreeks koopt bij BAX-Shop, echter via deze linkjes krijg ik een commissie. Weet dat ik verder niet gesponsord wordt door BAX-Shop of Rode. Alle apparatuur die ik in deze post aanbeveel heb ik zelf ook in bezit en gebruik ik om mijn podcasts te produceren.

Mic drop Podcast Workshop Jelle DrijverVragen over Podcast apparatuur?

Pols me gerust als je vragen hebt of wilt overleggen. Je kan reacties hieronder kwijt in de comments of gebruik het contact formulier. 

Met vriendelijke groet,

Jelle Drijver