Selecteer een pagina

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ av_uid=’av-9amckv’]

[av_image src=’https://www.jelledrijver.nl/wp-content/uploads/2018/09/Martijn-Arets-Op-de-Pot-Cast-1030×579.jpg’ attachment=’4532′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jksgyhuh’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-ji66nbdy’ admin_preview_bg=”]

Op de Pot Cast met Martijn Arets

Wie is Martijn Arets? Een ondernemende kerel waar ik geheel bij toeval naast kwam te zitten bij een middagje Seets2Meet-en. Toen ik vroeg “wie ben jij” stak hij een fantastisch verhaal af! Na 10 seconden zei ik: wacht even, ik zet mijn camera aan, dit MOET ik opnemen (zal eens kijken of ie ook die opnames nog ergens terug kan vinden). We wisselden gegevens uit en hielden contact. Later waren we beiden bij de laatste 50 finalisten van een Essay wedstrijd en mochten we een weekend lang deelnemen aan een mini-MBA op Nyenrode. Niet lang daarna liep ik door een leegstaande kantoorvleugel in Utrecht die ik op anti-kraak basis kon huren voor ongeveer €300 per maand (!). Veel te groot en saai voor mij alleen. Ik belde Martijn waarvan ik inmiddels wist dat hij dichtbij woonde en vroeg: “Hoe zou jij het vinden om samen met mij een kantoorruimte te huren op 5 minuten lopen van jouw huis?” Martijn was er binnen 5 minuten en al snel besloten we om zowel de ruimte als de kosten te delen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds (vaak héél) laat werkten we daar aan onze business. We sparren met elkaar, delen ervaringen, geven raad en advies, houden elkaar spiegels voor, moedigen elkaar aan, stellen kritische vragen en zeggen elkaar waar het op staat zonder ooit ruzie met elkaar te krijgen.

We namen in de zelfde periode onze eerste stagiaires aan. Kregen beide tegelijk te horen dat we onze anti-kraak locatie binnen twee weken moesten verlaten en verhuisden toen via de Kanaalweg 16, waar we een jaar konden overbruggen in een ruimte die we deelden met Creative Chef: Jasper Udink ten Cate, Food Jazz & DJ’s, Gert-Jan Geurts, Willem Paul Logman (Hele Fijne Dagen) en John de B. (die uiteindelijk van de radar verdween en ons met zijn huurschuld opzadelde, John als je dit leest: klik hier om het alsnog terug te betalen). Vervolgens verhuisde de hele club naar verschillende eigen kantoorruimtes aan de Lomanlaan 55. Behalve Martijn en ik. Ook in dit pand deelden we onze kantoorruimte.

We ontwikkelen ons en we gaan beiden op ons bek. Natuurlijk maken we fouten en kennen we successen. We evalueren zowel de briljante als de domme keuzes. Ook onze ondernemingen groeien. We gaan samen naar London voor een guerilla-marketing actie rondom de vertaling van Martijn zijn boek BrandExpedition. (We leggen zijn boek in de schappen en etalage van Europa’s grootse boekenwinkel Waterstones waarna ik probeer deze af te rekenen en filmen dit met verborgen camera’s)

Op het hoogtepunt had ik met MegaExposure 5 bureau’s bemand en ook Martijn had een man of 5 zitten. Man wat een kippenhok was het toen als ik daar aan terugdenk. Toen ik bij toeval ontdekte succesvol te zijn in het verhuren van kantoorruimte ontstond Peper in je Pand. Ik schroefde MegaExposure qua focus en personeel terug en ook Martijn ging  weer terug naar (lekker) zelfstandig werken en ZZP-ers als experts inhuren wanneer nodig. Na een paar mooie jaren moesten we het Lomanhuis verlaten omdat dat pand ruimte moest maken voor twee woontorens. Voor het eerst in jaren besloten we elk ons eigen kantoor te gaan huren en niet meer in de zelfde ruimte te werken… er zit nu een deur tussen want Martijn zijn kantoor zit tegenover mij in dezelfde gang.

Van toevallige gesprekspartner bij Seats 2 Meet is Martijn veranderd naar  tot een van mijn betere vrienden en sparringpartners.

Jij kan Martijn leren kennen door zijn boeken te lezen, zijn website te bekijken of zijn YouTube kanaal met daarop vele interviews met ondernemers uit binnen en buitenland. Wat je ook kan doen, om snel en kort kennis te maken, is luisteren naar de onderstaande aflevering van de Op de Pot Cast. Ons gesprek duurde ca 8 minuten. We praten eerst over het concept van de Op de Pot Cast zelf en vervolgens over Martijn. Het is met 8 minuten geen diepte interview, maar geeft wel een leuk beeld.

@Martijn: Dank je wel!
Fijn om jou al jaren als mijn zakelijke buurman te hebben. Hoop dat dat nog lang zo mag blijven.
[/av_textblock]

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=” codeblock_type=” av_uid=’av-jksgv09q’]

[/av_codeblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jlns12wp’ admin_preview_bg=”]

Transcript:

Hoe lang zit jij gemiddeld op de pot?

Martijn: Wel lang. Is een rustmomentje hè.

Jelle: Wat is lang?

Martijn: Denk je echt dat ik het ga timen?

Jelle: Nee, maar gevoelsmatig. Is het een minuut, is het een half uur? Waar moet ik aan denken?

Martijn: Jezus, ik heb echt geen idee maar meestal doe ik een spelletje of zo, of lees ik even het nieuws.

Jelle: Heb jij je telefoon in je hand als je op het toilet zit?

Martijn: Ja.

Jelle: Dat maakt ook, tenminste dat vroeg iemand anders mij toen ik dit, Schelto heb ik dit ook voorgelegd, en die zei ‘jij dan?’. Ik zei dat hangt er van af of ik mijn telefoon bij mij heb of niet. Dat maakt echt wel een behoorlijk verschil.

Martijn: Ja.

Jelle: Ik ben ook in staat om op te staan, mijn broek omhoog te trekken, om nog even mijn telefoon te gaan halen als ik me realiseer van shit ik ben hem vergeten.

Martijn: Nee sorry, zo erg is het bij mij nou ook weer niet.

Jelle: Ik verwacht hele leuke, openhartige gesprekken.

Martijn: Ik kan me voorstellen dat verschilt per persoon. Ik heb bijvoorbeeld ook een tijdje bij, als marketingmanager bij een bedrijf en daar werkte je in een kantoortuin. Dus daar heb je eigenlijk nooit een momentje voor jezelf want je hebt continu kippen om je heen. Ik kan me wel voorstellen dat het verschilt in wat voor werkomgeving je zit. Dat het in een kantoortuin, om eventjes rustig, geen gezeik aan je kop, eventjes gewoon te chillen.

Jelle: Dat je ook langer weg blijft daardoor.

Martijn: Ja.

Jelle: Ik ken ook iemand die heeft in een kantoortuin gewerkt en die zei de toegangsdeur van het toilet kwam ook uit in die kantoortuin. Dus iedereen kon dan zien hoe lang je dus, dus als het maar langer duurde dan een minuut dan kwam je naar buiten en zei iedereen, het was ook nog eens een keer een dame, en toen zeiden alle kerels zo heb je lekker zitten te kakken? Dat vond die dame, die had het schaamrood op de kaken. Dus die hield het echt op totdat ze thuis was om maar…

Martijn: Maar ik denk dat dat een vrouwending is. Mannen…

Jelle: Het maakt ze geen zak uit.

Martijn: Er schijt aan hebben, om even in het thema te blijven.

Jelle: Maar nou weet ik nog steeds niet hoe lang is het nou, hoeveel minuten ongeveer?

Martijn: Nou vijf tot acht.

Jelle: Vijf tot acht?

Martijn: Ja.

Jelle: Laten we gewoon eens even de vijf tot acht, dan zetten we de timer op acht minuten. Start.  Oké. Martijn Arets, wie ben je? Als iemand jou dat vraag, wie ben jij, wat zeg jij dan, ja Martijn Arets, maar wat doe je? Als je dat kort en bondig, niet te lang hè, we hebben nog maar zeven minuten.

Martijn: Zakelijk gezien, ik verken de platform economie door eigenlijk met de mensen overal op de wereld in gesprek te gaan om te ontdekken van ja wat gebeurd hier, waarom, en juist om ook over de impact van de maatschappijen rondom platformontwikkeling te duiden. Daarnaast ben ik vader van twee, binnenkort drie, mooie kinderen. Ik ga er vanuit dat de derde ook zo mooi word. En ik doe eigenlijk alles wat ik doe vanuit de nieuwsgierigheid, en ik ben eigenwijs.

Ik doe eigenlijk alles vanuit de intrinsieke motivatie en niet zo zijn omdat het bijvoorbeeld business-wise slim is maar ik maak daar vaak ook de meeste omloop XX keuzes.

Jelle: Ja, maar je bent nog steeds in business. Wij kennen elkaar nu een aantal jaren. Ik heb jou ontmoet toen je net klaar was met je brand expedition. Overigens een erg leuk boek: brand expedition, kijk er maar eens na, staat op alle sites, enzovoorts, enzovoorts. Maar we hebben niet veel tijd dus het wordt een korte en bondige podcast. Hoe lang ben je aan het ondernemen?

Martijn: Nu, vanaf tweeduizendelf, dus zeven jaar en ik ben sinds november ben ik ook parttime verbonden aan de Utrecht Universiteit als onderzoeker platform economie. Dus ik ben nu eigenlijk parttime ondernemer, parttime loonslaaf wat ook wel de voor-en nadelen met zich mee brengt.

Jelle: Wat zie je als je grootste succes in je ondernemers loopbaan?

Martijn: Goede vraag. Ik denk eigenlijk door met een onderwerp, platform economie die ik in tweeduizendelf zag opkomen, de potentie daar van zag en niemand anders daar mee bezig was, eigenlijk dat opgepakt en me daar echt gewoon vanuit het niks volledig opgegooid. Heb me er enorm mee bezig gehouden, mij mee bemoeid, mij in verdiept, mensen gesproken, dingen in gedaan en daarmee nu eigenlijk in Nederland-Benelux, in Europa, eigenlijk op mijn niveau is er niemand daar mee bezig. Dus daar eigenlijk wel een hele bijzondere positie in hebben opgebouwd, en zowel qua kennis maar ook in de verschillende stakeholdergroepen. Dus ook bijvoorbeeld overheid, ook corporate, en weet ik veel wat andere organisaties, maar ook als een soort meewerkend voorwerp in het verhaal of terwijl alle mensen die er mee bezig zijn die ken ik, daar heb ik een goede band mee, daar kan ik dingen mee voor elkaar krijgen. Dus niet alleen maar beschouwend maar ook echt participerend, en sturend ook want dat doe ik graag.

Jelle: Om een beetje in het thema van deze Op De Pot Cast te blijven, wanneer had jij als ondernemer echt het zweet tussen je bilnaad staan?

Martijn: Ja wel vaker. Kijk wat ik al zei, ik heb de afgelopen zes jaar heb ik in dertien landen vierhonderd mensen geïnterviewd rondom die ontwikkeling.

Jelle: Hoeveel?

Martijn: Vierhonderd. Ruim vierhonderd.

Jelle: Waar vinden we die interviews?

Martijn: Youtube.com/crowdexpedition, daar staan ze bijna allemaal op video, en als je Googled op MartijnArets.com, dat is gewoon mijn website, dan kun je ook een nieuwsbrief daar vinden, maar ik heb wel iedere keer qua business iedere keer de meest onlogische keuzes gemaakt. Ik heb eigenlijk omdat ik dat veld wilde verkennen dus verder ook geen urgentie vanuit business om daar echt geld mee te verdienen, heb ik ongeveer een verhouding van misschien één vijfde van mijn tijd declarabel versus vier-vijfde van mijn tijd dat geld kost en dat heeft altijd wel voor situaties gezorgd dat het iedere keer weer net goed ging.

Jelle: Jouw vrouw werkt fulltime.

Martijn: Ja. Gelukkig wel.

Jelle: Jij zegt gelukkig, hoe belangrijk is het thuisfront bij jouw ondernemersreis en avontuur geweest.

Martijn: Ja belangrijk. Zeker in mijn geval omdat het ook echt een fysieke reis is geweest. Ik ben regelmatig weg en ik probeer mijn reizen wel relatief kort en compact te houden maar soms ben ik wel gewoon een week/twee weken weg. Ja dat moet natuurlijk ook wel klikken met het thuisfront, zeker nu er ook kinderen in het spel zijn. Dus ja dat is absoluut belangrijk, en het zorgt er ook wel voor dat ik mijn reizen ook heel erg compact in deel. Zeker nu de kinderen, mijn zoontje is vier, bijna vijf, mijn dochter is drie, ja die snappen ook wel dat pappa weg gaat. Als pappa na een week weer weg gaat dan vinden ze dat niet tof. Dus dat probeer ik wel opzich, ik werk niet heel veel uur. Ik ken mensen die echt tachtig/honderd uur in de week werken, ja dat kan ook maar dat doe ik niet. Ik kies er echt voor om gewoon vier dagen in de week te werken, en natuurlijk ben ik tussendoor zeker in mijn hoofd er mee bezig, maar uiteindelijk ik heb geen zin om over tien jaar te kijken en te denken shit ik heb de hele opvoeding en opgroeien van mijn kinderen gemist.

Jelle: Ja ik heb wel eens iemand horen zeggen er is niemand geweest die op zijn sterfbed zei ‘ik wou dat ik meer gewerkt had.’

Martijn: Nee.

Jelle: Hoe houd jij het vol als ondernemer, en je hebt net al gezegd door het thuis en privé om dat allemaal goed in te regelen. Ik ben met name benieuwd welke apps, tools, technieken en technologieën gebruik jij om je werk gedaan te krijgen in de beperkte tijd die er voor beschikbaar is?

Martijn: Nou ik denk dat het misschien juist ook een keuze is van dingen niet doen. Ik heb Facebook bijvoorbeeld van mijn telefoon gegooid. Dus ik probeer ook gewoon dingen juist niet te doen. Ik heb eigenlijk standaard, sinds een jaar of zo, alle nieuwsbrieven die ik binnen krijg waar ik niets aan doe of mailingen ofzo daar schrijf ik mij gelijk voor uit, en dat heeft echt mijn ingekomen mailstroom echt gewoon enorm verlaagd.

Jelle: Jij gebruikt bijvoorbeeld ook de Gmail, Google G-suite volgens mij. Dus die maakt ook al een selectie tussen primair en social.

Martijn: Dat kan die, maar ik ben ook gewoon een super, luie donder. Dus ik weet dat het allemaal kan, ik weet dat het allemaal fantastisch werkt, alleen op de één of andere manier begin ik er niet aan om het in te richten.

Jelle: Het is één vinkje.

Martijn: Ja ik weet het.

Jelle: Ik zal hem straks voor je aan gaan zetten.

Martijn: Graag, dank je wel. Nee voor de rest doe ik veel via Twitter. Dat doe ik of via Hootsuite of via Twitter zelf, want als je via Twitter zelf, de browser, kun je zelf bijvoorbeeld ook mensen taggen in foto’s en dat kan niet via Hootsuite, of dat moet ik ontdekken.

Jelle: Of via de Twitter app op je telefoon, maar die gebruik je dan niet?

Martijn: Ja, ja wel, maar ik zit heel vaak dan op mijn laptop dat ik echt een afbeelding maak en vanaf daar gelijk wil doen. Voor de rest van apps de agenda, maar eigenlijk gebruik ik niet heel erg bijzondere specifieke apps. Ik heb natuurlijk wel gewoon wat programma’s die ik gebruik voor wat video bewerken.

Jelle: Welke gebruik je?

Martijn: Final Cut pro en dat werkt gewoon goed.

Jelle: Wat had je nu achteraf gezien liever eerder willen weten?

Martijn: Ja, ik denk dat ik enorm veel onlogische keuzes heb gemaakt. Aan de andere kant, ik denk, je kunt nu wel zeggen van je moet alle dingen eerder weten maar uiteindelijk heeft ook die zoektocht ook een bepaald doel. We hebben het natuurlijk ook steeds vaker ook in de apps technologie over dingen moet je efficiënter maken en dat soort dingen, maar uiteindelijk daarin haal je ook wel heel veel waardevolle dingen weg die misschien niet direct bijdragen aan efficiency maar wel aan het bijdragen van een leerproces en het worden van een leuker en beter mens. Dus ik denk dat juist dat stukje ook het verschil tussen ratio en emotie dat we eigenlijk wel moeten oppassen om dat te scherp te gaan zetten van jongens we gaan alles super strak organiseren via de meest toffe tools, wat  zeker absoluut bijdraagt, maar ik denk uiteindelijk gewoon op je bek gaan en dingen niet ontdekken. Kijk, uiteindelijk heb je natuurlijk een mooie quote van een leven is te kort om alle fouten zelf te maken maar uiteindelijk het zelf maken van de fouten heeft absoluut ook een behoorlijke toegevoegde waarde.

Jelle: Wat is jouw favoriete fout?

Martijn: De campagne die ik in tweeduizendelf heb gedaan, heb ik twintigduizend euro opgehaald bij honderdeenenzeventig investeerders in de eerste crowdfund campagne ter wereld voor de vertaling van mijn boek, Brand Expedition in het Engels. Uiteindelijk heeft dat gewoon gruwelijk veel tijd en geld gekost maar daardoor heb ik toen wel de potentie van het platform economie ontdekt. Dus het project zelf was enorm kostbaar maar op het grotere plaatje heeft het heel veel opgeleverd.

Jelle: Jij ziet de timer af tikken want je stopt precies op het juist moment met praten, en daar gaat die. Dit is de timer. Dus Martijn ik wil dit heel strak houden. Dit is, jij zegt ik zit acht minuten op de pot, dus dit is gewoon ook echt het einde van deze podcast.
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av_uid=’av-trc9r’]

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-5renr3′]

[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-3p3z67′]

[av_postslider link=’category,85,80,81,108,97,42′ columns=’3′ items=’9′ offset=’0′ contents=’excerpt_read_more’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ autoplay=’yes’ interval=’5′ av_uid=’av-2ql1sv’]