Selecteer een pagina

Waar moet ik mijn Podcast Hosten?

Een vraag die ik vaak krijg. Waar moet ik mijn Podcast Hosten? Regelmatig ook nog met de toevoeging:

“Zeg me maar gewoon wat het beste of handigste is”

Er zijn zo veel opties dat je als beginnende podcaster (en zelfs als ervaren podcast maker) door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel ga ik je helpen een keuze te maken en uitleggen waarom mijn voorkeur inmiddels uit gaat naar Springcast.

Waarom moet ik mijn podcast ergens hosten?

Allereerst even beknopt uitleggen waarom je Podcast Hosting nodig hebt. Één losse podcast aflevering is in feite een audio bestand. Ze neemt niet veel ruimte in beslag op je pc maar toch, het is een bestand. Als je klaar bent met het monteren van je podcast heb je dat bestand op je pc staan en kan jij het op je eigen apparaat afspelen.

Bij een podcast is het alleen de bedoeling dat juist ook anderen er naar kunnen luisteren. Dat gaat niet als dat audio bestand op jouw laptop of telefoon staat. Daar kan jouw luisteraar of fan niet bij. Daarom is het zaak dat je die aflevering online ergens plaatst waar anderen er wél bij kunnen. Je hebt vast wel eens gehoord over “the cloud”. Dat is in feite niets anders dan een harde schijf die niet bij jou staat maar in ergens in een datacenter. En omdat dat datacentrum is verbonden met het internet kan jij op afstand toch bij de bestanden die je op die harde schijf plaatst (upload).

Bij een podcast is het dus zaak dat je al je afleveringen ergens op zo’n harde schijf met internet verbinding plaatst (hosten noemen we dat) en de link naar die bestanden deelt met in elk geval Apple Podcasts en Spotify. Dat zijn de belangrijkste en meest gebruikte apps waarmee mensen naar podcasts luisteren.

Cloud? Hosten? Links koppelen met Apple Podcasts en Spotify?

Ok. Nu je weet wat hosten is (het online opslaan van je bestanden zodat anderen er bij kunnen) is het zaak om een aantal zaken voor jezelf te bepalen:

 • Wil ik dit allemaal zelf handmatig doen?
 • Ben ik heel handig met websites maken, koppelingen maken etc?
 • Vind ik het belangrijk (of vinden mijn opdrachtgevers het belangrijk) dat alle data in Europa wordt opgeslagen ipv in Amerika of China?
 • Heb ik tijd te veel en vind ik het leuk om dit allemaal uit te zoeken? Of wil ik zo min mogelijk omkijken naar dit soort technisch geneuzel?
 • Vind ik het een sport om zo min mogelijk geld uit te geven of betaal ik liever €4,95 per maand om het gewoon goed en super simpel te regelen?

Met name die laatste vraag is bij mij doorslaggevend. Ik wil mij vooral focussen op leuke afleveringen maken en steek daarnaast mijn tijd liever in mijn bedrijf en gezin dan dat ik mij druk moet maken over podcast hosting (lees: technisch geneuzel).

 Waarom je podcast hosten via Springcast?

Allereerst: omdat het su-per simpel is én heel compleet. Of je nu begint of al honderden afleveringen hebt, of je nou zelf een podcast hebt en af en toe een aflevering upload, of podcasts produceert voor je bedrijf of werkgever of misschien is het zelfs je core business, bij Springcast wordt je van A tot Z ontzorgt én al je data staat op Europese servers (dat is een van de redenen waarom ook veel overheidsinstanties, zieken huizen en Gemeentelijke instanties kiezen voor Springcast).

Voordelen van Springcast:
 • Al jouw podcasts in 1 dashboard
 • Onbeperkt aantal afleveringen
 • Onbeperkte opslagruimte
 • Onbeperkt downloads
 • Compatible RSS-feed
 • Eigen podcast website
 • Embedded player
 • Basic Analytics

Wat kost het om een podcast te hosten?

Bij Springcast betaal je €4,95 per maand, all-in. Dus inclusief alle voordelen die ik hierboven heb opgesomd. Een duidelijk dashboard, een mooie podcast website waar al je afleveringen op een rijtje staan, inzicht in de basis statistieken, de mogelijkheid om een podcastaflevering op je website te plaatsen en dus onbeperkte opslagruimte en downloads. Je betaalt normaal gesproken voor de ruimte die je in beslag neemt op die harde schijf (server) in het datacenter (hosting) én voor de hoeveelheid verkeer oftewel downloads. In dit geval betaal je één vaste fee per maand en daar zit dit alles al in. Een zeer betaalbaar en compleet pakket, ideaal om mee te starten.

Je kan er eventueel voor kiezen om een uitgebreider pakket af te nemen, dan krijg je naast wat ik hierboven heb opgesomd ook nog een onbeperkt aantal collega’s die kunnen inloggen om je afleveringen te managen, meer inzichten in waar mensen afhaken, hoe lang ze luisteren e.d., de mogelijkheid om private podcasts te maken (daarmee maak je afleveringen beschikbaar voor een specifieke groep mensen), kan je hoofdstukken toevoegen en je eigen branding op de podcast website. Je kan altijd later nog upgraden of downgraden als je dat wilt. Dit pakket kost €14,95 per maand.

30 dagen gratis + een extra maand gratis?

TIP: Wanneer je een account aanmaakt bij Sprincast mag je het gratis 30 dagen proberen, Pas daarna hoef je je betaalgegevens in te vullen. Als je na die 30 dagen overtuigd bent en bij het invullen van je betaalgegevens ook de code podcastexposure invult, krijg je nóg één maand gratis.

Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂