Selecteer een pagina

Eerder schreef ik al een review over de 1e Rodecaster Pro. Een mengpaneel dat de podcast wereld veranderde. Een top apparaat wat mij betreft. 

Je kan er eenvoudig 4 microfoons op aansluiten, een telefoon om gasten te laten inbellen en dankzij de sound-pads kan je tijdens de opname al je intro en outro instarten waardoor je (na een beetje oefenen) je aflevering meteen kan uploaden zonder dat je nog hoeft te monteren. 

Nog een bijkomend voordeel is de beleving voor je gasten. Als je te gast bent in jouw podcast en je komt binnen in een ruimte met 4 goede microfoons en een Rodecaster Pro op tafel dan voelt het meteen “serieus” en “professioneel”. 

De Rodecaster Pro II

Nu heeft Rode de Rodecaster 2 aangekondigd. Mijn eerste reactie was: wat hebben ze dan nog verbeterd? De eerste Rodecaster is ten slotte al zo’n top apparaat… Toch is het ze gelukt om met de Rodecaster 2 de Rodecaster 1 te overtreffen. 

Voordelen Rodecaster 2 ten opzichte van de Rodecaster 1

Grootste voordeel dat ik in de praktijk verwacht te gaan merken is het feit dat de sound-pads zijn vervangen voor smart-pads. De 8 knoppen zijn nu zo te programmeren dat ze in plaats van 8 geluidjes / bumpers / jingles / intro’s en outro’s instarten nu véél meer kunnen. Ten eerste kan je virtueel bladeren door lijsten knoppen waardoor je veel meer soundeffects klaar kan zetten zonder steeds je rodecaster met je computer hoeft te verbinden. Handig als je meerdere podcast shows produceert of meer dan 8 geluiden onder de knop wilt hebben. Ook vind ik het erg handig dat je op het scherm kan zien welk geluid onder welke knop zit. Dat scherm is gekanteld waardoor het beter leesbaar is. 

2 USB-C poorten
Op de achterkant zitten 2 usb-c poorten die je kan gebruiken om rechtsreeks op te slaan op een externe harde schijf en / of om pc’s of telefoons aan te sluiten. 

Livestreamen en bedienen van andere software zoals OBS
Mensen die livestreamen kunnen de smartpads ook gebruiken om programma’s als OBS mee aan te sturen. 

Muziek instrumenten aansluiten
Muzikanten kunnen dankzij de Neutrik® combo inputs behalve XLR microfoons nu ook instrumenten inpluggen. Hiermee wordt het apparaat interessant voor een bredere doelgroep. 

Multi-track
Net als op de oorspronkelijke Rodecaster 1 sla je eenvoudig één stereo mix op van alle aangesloten apparaten én krijg je losse audiofiles van elk aangesloten apparaat. Handig als je een van de gasten naderhand toch zachter of harder moet zetten of als je die hoestbui (of boer) er naderhand uit wilt knippen.

Rodecaster Pro 2
Rodecaster Pro 2

Zijn er ook minpunten? 

Wat me opvalt is dat de nieuwe Rodecaster 2 veel meer kleurtjes heeft gekregen. Dat maakt ‘m wat mij betreft iets minder professioneel ogen. Zou fijn zijn als we ook die kleuren kunnen aanpassen. 

Uiteraard zijn de aansluitingen voor 4 koptelefoons op de achterkant behouden gebleven. Er zat voorheen ook een 3.5 jack aansluiting aan de voorkant. Die is verdwenen. Dat was handig om een koptelefoon aan de voorkant te kunnen aansluiten óf om de Rodecaster aan te sluiten op de microfooninput van een camera om zo direct een video van je podcast aflevering te maken. Dat kan nog steeds maar dan via de monitor aansluiting op de achterkant.

Eindoordeel

Het is een mooie upgrade van een al waanzinnig apparaat. Ik zou ‘m iedereen aanbevelen die professioneel klinkende podcasts wil maken. Zeker wanneer je nog geen Rodecaster 1 hebt. Als je de Rodecaster 1 al wel hebt en die bevalt heel goed, maak dan de afweging of je de nieuwe functionaliteiten tot nu toe echt gemist hebt. Of zoals wij zeggen: is het nice to have? Of need to have?. Daarnaast kan het ook zijn dat je net zo’n idioot bent als ik en gewoon het nieuwste van het nieuwste wilt hebben haha. 

Wij hadden 2 Rodecasters van het 1e model. Één staat permanent in onze studio, de andere zit in een koffer met 3 mic’s en alle andere toebehoren om op locatie te kunnen opnemen. Deze koffer verhuren we ook voor €75 per dag. 

De Rodecaster die we permanent in de studio hebben staat is vervangen voor de Rodecaster 2. (meteen een pre-order gedaan zodra het kon), de vorige gaat op Marktplaats. 

  • Ben je overtuigd en wil je je eigen Rodecaster Pro II bestellen? Klik hier
  • Wil je de nu iets goedkopere Rodecaster Pro (1e versie) bestellen? Klik hier
  • Wil je meer weten over welke apparatuur ik gebruik om podcasts mee op te nemen? Klik hier

DISCLAIMER: Ik word niet betaald om enthousiast te zijn, krijg geen apparaten gesponsord, koop alles zelf en geef mijn persoonlijke mening alleen over producten waar ik zelf ervaring mee heb. Deze pagina bevat affiliate linkjes. Wanneer je mijn werk waardeert, schaf dan aub je producten aan via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dank je wel. ???

Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂