Selecteer een pagina

Levenslessen van internetondernemer Tonny Loorbach

Ruim 10 jaar geleden volgde ik voor het eerst een Webinar. Een van mijn eerste kennismakingen met Internet Marketing. Nadat er zo’n 45 minuten uitgebreid kennis werd gedeeld liet ik me verleiden om voor zo’n €2000 een product te kopen obv 12 maandelijkse termijnen van €200. Ik betaalde geen €2000 maar €2400 (ik had destijds geen €2000 maar had mij dit webinar inmiddels wel mijzelf rijk gerekend dat ik dankzij dit product de komende maanden makkelijk €200 per maand kon missen en betaalde in feite €400 meer zodat ik het per maand mocht betalen…

[TIP: Verderop op deze pagina: video van mijn interview met Tonny Loorbach]

Was dit product die €2400 waard? Dat hangt er maar net vanaf hoe je het bekijkt. Laten we het er op houden dat dat pakket in ieder geval mijn ogen heeft geopend t.a.v. de mogelijkheden op online marketing gebied en dat ik mij vanaf dat moment verder ben gaan verdiepen in de wondere wereld online. (Ik had er veel geld voor betaald dus ik moest en zou dat weer terug verdienen en zorgen dat het niet voor niets was geweest.)

De inhoud van dat pakket bestond uit DVD’s MP3’s en 3 ordners met A4-tjes waarin Eelco de Boer en Tonny Loorbach uitlegden hoe je internet marketing kon toepassen om een business op te bouwen. Onderwerpen als sales pages, conversie, SEO, e-mail marketing, affiliate marketing, dropshipping, alles waar ik destijds nog nooit van gehoord had kwam aan bod.

Na jaren te hebben samengewerkt met Eelco de Boer besloot Tonny Loorbach om voor zichzelf te beginnen. Hij richt de Internet Marketing Universiteit op. Wat ik tot in hem interviewde voor deze podcast niet wist is dat hij ook dat samen met Eelco deed.

De website Internet Marketing Universiteit kenmerkte zich door een super goede SEO en héél veel content. Tonny verdiende zijn geld door kennisproducten aan te bieden. Oftewel, wie betaalt krijgt toegang tot een of meerdere online cursussen. Bij het lezen van de uitgebreide blogposts vol goede en duidelijke informatie vroeg ik mij geregeld af: hoe kan het zijn dat je hier nog op verdiend? Je geeft zó veel weg… Ik vraag hem hier naar tijdens mijn interview. Zijn antwoord lees je verderop in deze blog.

Ook bespreken we zijn huidige businessmodel en waarom hij is afgestapt van eenmalige betalingen in ruil voor lifetime toegang tot zijn content. Tonny vertelt over zijn 6 BV’s en waarom de verschillende activiteiten in verschillende BV’s zijn ondergebracht. Zijn laatst gelanceerde product is Plug & Pay. Een Nederlandse variant op Thrivecart waarbij het bij Tonny wél mogelijk is om iDeal betalingen en terugkerende incasso’s te verwerken. Iets dat met Thrivecart ondanks jaren lang zeuren nog steeds niet kan.

Ook bespreken we de kracht van communities en waarom je beter een community kan inrichten op een eigen platform dan op bijvoorbeeld Facebook of Linkedin. Terwijl ik altijd dacht dat het makkelijker en kansrijker is om mensen te activeren lid te worden van een groep op een platform waarop ze reeds een profiel hebben dan op een vreemd platform.. (Weer een profiel aanmaken hoor ik mijn doelgroep dan al zuchten) Maar Tonny heeft daar een andere theorie bij. Ook die theorie hoor je verder op in deze podcast.

Met zijn community-dienst Huddle mensen helpt een online community op te zetten, waarom dat in zijn ogen beter is dan bijvoorbeeld via facebook groepen én hoe je een Huddle kan gebruiken om zelf ook kennisproducten te verkopen.

De Jelly Driver Podcast

Jelly Driver Podcast Jelle Drijver avatar 1Elke week produceer en publiceer ik afleveringen van mijn Jelly Driver Podcast. In deze aflevering kan je luisteren naar de gesprekken die ik heb met toffe ondernemers, auteurs, start-up’s en andere interessante mensen. Deze afleveringen variëren van 10 minuten tot 90 minuten. De lengte is sterk afhankelijk van de gesprekken die ik voer en waar ik ze voer (op afspraak op kantoor of spontaan op een event).

Klik hier om te luisteren en/of abonneren.

note:
Van januari 2015 tot november 2017 publiceerde ik mijn podcast als de Frankwatching Podcast.

Liever lezen dan luisteren?

Hieronder vind je de transcriptie van mijn gesprek met Tonny Loorbach.

Tonny Hai Jelle.

Jelle Ik vind het wel gezellig dat ik hier bij jou ben, thuis, een prachtig huis in Amsterdam. Ik heb jou denk ik voor het eerst, ik weet niet of ik jou voor het eerst gezien heb of gehoord, ik heb namelijk ooit een keer een webinar gevolgd, lang geleden. Dat was het eerste webinar wat ik ooit volgde. Toen kreeg ik dat via via doorgestuurd, waarvan ik me sindsdien af vraag later shit, zal het een agility zijn geweest of niet.

Tonny      Dat zou kunnen.

Jelle Zou maar zo kunnen. Maar volgens mij was dat toen een webinar door Eelco de Boer. Jij was toen zijn kompaan sidekick noem ik het, hoe moet ik het omschrijven?

Tonny Ja rechterhand, werknemer.

Jelle Rechterhand.

Tonny Directeur. Ik weet het niet. We hadden maar één personeelslid. Op een gegeven moment ben je natuurlijk zowel manager, als directeur, als personeelslid.

Jelle Later kreeg ik door jij deed al het werk.

Tonny Het kan zijn dat ik dat zo heb geprobeerd te framen, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar.

Jelle Jullie zaten toen in Groningen.

Tonny Ja.

Jelle Later naar Amsterdam gegaan. Duidelijker internet marketing minded aan alle kanten, en op een gegeven moment heb jij besloten om voor jezelf te gaan beginnen, zal ik het maar zeggen.

Tonny Ja.

Jelle Vanwaar die keuze toen? Want jullie waren een succesvol koppel.

Tonny Ja klopt. Klopt. En zo zijn we ook verder gegaan toen. Ik heb een hele tijd voor Eelco gewerkt en dat was inderdaad een beetje de verdeling hij de ondernemer en ik zijn uitvoerende rechterhand, en Eelco was dan met name het gezicht en van de inhoud, dus de kennis en ik bouwde dan de websites en ik ondersteunde daarbij. Dat werkte heel goed. Alleen op een gegeven moment merkte ik wel van ja weet je dan kom je een beetje aan het plafond van je groei, en ja ik had het idee van ik wil eigenlijk een stap verder, en ik zou toch ook wel iets voor mijzelf willen. Begon een beetje te kriebelen. Toen was het eigenlijk Eelco die tegen mij zei van ja waarom word je geen ondernemer, want ik zat er eigenlijk aan te denken om uit dienst te gaan en ergens anders te gaan werken maar ja die…

Jelle Dat had je zelf nog niet bedacht van dit kan ik ook voor mij zelf doen?

Tonny Nee, ik had die ambitie op die manier ook niet. Ik voelde dat vertrouwen ook niet zo dat ik dacht van ik wil nou voor mij zelf beginnen. Dat wordt voor mij dan, ja dan ga ik van een bedrijf van twee mensen ga ik naar een bedrijf met één mens. Daar wordt het niet gezelliger van.

Jelle Nog drukker.

Tonny Ja maar ook gewoon weet je, dan ben je helemaal alleen, want ik was naar Amsterdam verhuisd en ja alle studiegenoten zaten nog in Groningen, en middelbare schoolvrienden zaten nog in Groningen, familie zat nog in Groningen, dus ik was hier best wel alleen en dan is het wel moeilijk om een sociaal leven op te bouwen. Als je dan ook nog in je eentje gaat ondernemen ja dan maak je het niet makkelijker voor jezelf.

Jelle Kom je geen collega’s tegen.

Tonny Nee maar wat je zei, die samenwerking met Eelco was heel sterk. Dus Eelco zei van ja laten we dan met zijn tweeën een nieuw bedrijf starten. Wat dan gewoon jouw bedrijf is maar dan kan ik het promoten, en dan heb je gewoon je eigen product.

Jelle Dat was Winst.nl?

Tonny Nee, dat was, Winst.nl was de website die ik toen nog heb opgezet. Dat was een nieuwe bedrijfsnaam van Eelco, en daar is hij toen mee verder gegaan. Wij hebben toen Internet Marketing Universiteit gestart.

Jelle Maar dat heb je wel samen met Eelco gestart?

Tonny Ja.

Jelle Oké. Ik heb altijd gedacht dat dat volledig jouw kindje was.

Tonny Ja nou in principe was dat ook de samenwerking. Dus het werd mijn bedrijf en Eelco die zou het dan mede promoten omdat we in dezelfde markt zaten.

Jelle Hij al enorme forbase had. Toen kon je nog iets makkelijker je mailinglist ook aanschrijven voor niet perse directe aanverwante producten.

Tonny Ja maar wij merkten toen dat, samen met Eelco, leerden we heel veel ondernemers online marketing. Ook op seminars, dan zat jij ook wel eens in de zaal, ik denk dat je mij eerder gezien hebt dan gehoord hebt want we deden eerder seminars dan webinars.

Jelle Nee, ik heb op een gegeven moment ooit een keer de business in the box gekocht tijdens een webinar, en daar was dan één van de velen bonussen en achteraf heb ik wat meer beeld bij hoe dat internet marketing spel destijds werkte. Dat werkte prima, maar toen kreeg ik als bonus kreeg ik dan ook toegang tot een tweedaagse seminar in de bossen in Zeist.

Tonny Oh ja. Daar waren wij.

Jelle Ja.

Tonny Toen wij merkten dat de grote vraag van heel veel ondernemers en nog steeds is met name de uitvoer. Dus de techniek. Als ik jou een online marketing cursus geef en ik leg jou uit dat als jij beter gevonden wilt worden in Google, dan moet er niet alleen jou zoekwoorden op de juiste plekken staan maar dan moet je ook bijvoorbeeld je interne links automatiseren. Nou dan denken negen op de tien ondernemende luisteraars, ja leuk maar hoe doe ik dat. Als ik zeg je moet een schone code maken of je moet mobile first of je moet een landingspagina, en daar moet dan een afteller op, of een pop-up, maar dat moet dan een two step pop-up zijn. Nou zo kan ik wel honderden dingen noemen, en de meeste dingen daarvan zijn technisch heel specifiek, en heel veel ondernemers zijn niet technisch. Dus dat was destijds ook het gat in de markt, dat Eelco leerde mensen met name het wat en dan kon ik het hoe verkopen. Dus toen ben ik websitesoftware gaan verkopen.

Jelle Ja. Ja precies, want toendertijd, jullie waren altijd van er moet zoveel mogelijk kennis gewoon delen en weggeven, Aartjan Erkel heette die, Aartjan van Erkel, ik ben altijd in de war met Arjan Erkel en Aartjan van Erkel. Ik heb ze allebei geïnterviewd, maar Aartjan die zegt je moet eigenlijk zoveel kennis weggeven dat je er ongemakkelijk van wordt. Dat je eigenlijk buikpijn krijgt van ik ben gek dat ik het weggeef.

Tonny Ja. Nou ja dat klopt. Over het algemeen ben ik het met Aartjan eens, maar je moet natuurlijk wel een context plaatsen want het ligt er aan wat je verkoopt. Kijk ik heb het voordeel dat ik kan al mijn kennis gratis weggeven want ik verkoop geen kennis. Ik verkoop de software of in, want ik heb nu zes bedrijven, daarvan zijn drie software bedrijven en drie andere bedrijven, en eentje daarvan is IMU en daarin verkopen we wel een soort kennis maar dat is met name coaching en begeleiding. Dus dat is niet pure statische informatie, want ik vind dat je, mensen zoeken over het algemeen online niet zo zeer naar informatie. Dat is een grote misvatting van deze tijd, maar mensen zoeken naar een toegevoegde waarde op informatie.

Jelle Ja, en ik vind online is alles te vinden. Eigenlijk heb je geen enkele cursus nodig want als je maar tijd hebt dan kun je alles online vinden, alleen het filteren van die shitlood  aan informatie op internet tot wat jij specifiek nodig hebt voor het specifieke probleem waar je dan op dat moment tegen aan loopt, daar is een gat in de markt. Dat jij kunt zeggen van hier heb je een hapklare brok waarin ik je precies die informatie geeft voor dit probleem.

Tonny Dan is eigenlijk ofwel jouw ervaringsdeskundigheid of jouw didactiek, dat je zegt ik heb een heel moeilijk vak heel simpel voor jou gemaakt, dat is je toegevoegde waarde. Dat is wat je verkoopt. Dat is bijvoorbeeld, stel dat jij wil leren gitaar spelen, ik weet niet of je dat kan, maar stel dat je dat zou willen leren, kijk ondernemers hebben dan de neiging van nou ik ben een gitaarleraar, en ik heb heel veel verstand van het vak, en ik vind het fantastisch. Dus die passie die ik heb, die moet die klant ook maar voelen. Dus dan zou ik tegen jou zeggen van weet je als je mijn cursus koopt dan krijg je van mij vierhonderdendertig video’s die je allemaal kunt kijken, en dan krijg je lesboeken met honderden oefenen, en dan krijg je van mij huiswerk wat je in kan sturen. Dan geef je ze een enorme berg aan informatie. Of als je iemand wilt leren afvallen van nou weet je als je nou eindelijk van die overtollige tien kilo af wilt, dan heb ik een programma voor jou en als je een half jaar lang elke dag een video van een uur kijkt en dat allemaal gaat doen, ja dan word je een voedingsexpert en dan ga je afvallen. Dat willen mensen niet want mensen, als ze dat zouden willen dan waren ze zichzelf al aan het omscholen geweest. Dus mensen willen heel vaak die turnkey oplossing, die quick wins of iets wat al voor hun is uitgestippeld. Nou en dat is uiteindelijk hetgeen wat je verkoopt.

Jelle En als je dat nou dan nog een keer vertaald naar het voorbeeld wat je noemt? Bijvoorbeeld afvallen of gitaar spelen, hoe zou zo’n ondernemer dat dan moeten doen?

Tonny Nou kijk als jij als gitaarleraar zegt van weet je ik heb een programma waarbij jij gegarandeerd binnen vier weken nadat je gestart bent je eerste liedje kan spelen en je familie kan verbazen, dan raak je een emotie. Dat is iets anders dan dat jij zegt van ik ga jou vier weken lang elke dag zoveel werk geven dat je eigenlijk nergens anders meer aan toe komt, en dan kan je na vier weken heel erg gitaar spelen. Dat is heel erg de inhoud van het product, en niet het eindresultaat.

Jelle Betekent dat dan dat je heel veel content moet schrijven en dingen moet weggeven voor elk specifiek probleem wat iemand kan hebben? De een kan over vier weken zijn familie verbazen en de ander die wil misschien wel, weet ik veel, Metallica kunnen spelen of weet ik… Ik noem maar wat.

Tonny Nou ja, ja enerzijds wel in een ideale wereld want hoe specifieker des te beter. Als jij iets heel specifieks hebt gezocht in Google en je komt op een pagina waar letterlijk datgene waar jij op hebt gezocht dat dat daar staat dan voel je je heel erg aangesproken en herkenning is een heel krachtig wapen in online marketing, want herkenning leidt over het algemeen tot vertrouwen, en vertrouwen leidt tot ontspanning. Je kan mensen online alleen maar beïnvloeden als ze ontspannen zijn. Dus daar zijn die eerste stappen goed voor. Alleen mensen lezen natuurlijk ook wel graag vaak wat ze willen lezen. Dat als jij tegen iemand zegt van ik leer jou dat je binnen vier weken je eerste liedje kan spelen, dan zal een goede verstaander daar genoeg aan hebben om te denken van dan zou dat misschien ook wel Metallica kunnen zijn. Dus ik weet niet of je content moet schrijven. Dat is een beetje het probleem. Dat is net als met de stelling van ja je moet zoveel weggeven dat het eigenlijk een beetje pijn doet, ik snap die tip waar die vandaan komt alleen het betekent niet dat je er een sport van moet gaan maken om zoveel mogelijk…

Jelle …weg te geven.

Tonny Nee helemaal niet. Nee. Je moet zoveel weggeven als dat nodig is. Het gaat er meer om dat je niet bang moet zijn om iets weg te geven maar als ik nu, ik heb dan een boek, als ik tips die in het boek staan dan gratis ga weggeven dan kopen mensen misschien het boek niet meer. Dat is niet het geval. Dus die angst moet je niet hebben.

Jelle Ja. Ja. Dus je moet de beste tip uit het boek misschien wel gewoon delen en dan de rest staat in het boek.

Tonny Ja juist wel. Ja. Ja want het is vaak als mensen…

Jelle Is daar een houding voor, dat je zegt nou, dat je een bak aan kennis hebt hè. Ik heb een podcast cursus, die heb ik online en offline. Af en toe dan deel ik wel eens een tip die ook in die online cursus zit, en af en toe zet ik wel eens openbaar op YouTube een video over hoe je iets doet omdat ik weet dat dat iets is waar podcasters in het begin tegen aan lopen, en dan denk ik ook shit dat staat ook in mijn cursus, voor dat onderdeel hebben ze nu die cursus niet meer nodig. Dat voelt ongemakkelijk.

Tonny Ja klopt, dat voelt een beetje als verlies omdat je bang dat mensen ofwel je cursus niet meer nodig hebben of dat als ze het wel kopen dat ze dan denken ja maar hé dit stond ook gewoon gratis op YouTube, dus nu wil ik mijn geld terug. Dat gebeurd niet. Nee, want ik snap die gedachte wel maar als ik kijk op mijn website, er staan op dit moment iets van duizend blogs over online marketing, maar er is niemand die al die blogs gaat lezen. Dus juist omdat ze denken van ik wil niet al die blogs lezen dus ik ga de cursus kopen want dan krijg ik het in video vorm, en dat is bijvoorbeeld al een heel ander medium, maar heel veel van die video’s zijn ook openbaar. Ik heb ook een paar honderd YouTube video’s en daar wordt ook wel heel veel in uitgelegd. Ik geef gratis webinars waar ik ook wel alles in weggeef, maar wat mensen uiteindelijk bij mij kopen is dus niet die informatie maar net dat stukje extra. Bij mij is dat dan vaak bijvoorbeeld de community, dat ze met andere ondernemers kunnen sparren of de didactiek, dat ik het in een bepaald stappenplan voor ze heb geplaatst. Dat ze meer online coaching gaan hebben, of gewoon het contact met het bedrijf. Heel veel mensen willen gewoon de persoon achter een product kopen.

Jelle Grappig is dat hè? Ik kreeg laatst een late tip van één van onze huurders, en die zei je hebt nu de podcast cursus online staan en dan zeg je van hé je kan dan de online cursus kun je kopen, en by the way we hebben af en toe offline, en hij gaf de tip waarom ga je je niet focussen op die offline cursus en geef je de online cursus als bonus gewoon er bij, als naslagwerk. Hij zegt ik denk dat heel veel mensen het super tof zouden vinden om juist van jou te leren podcasten.

Tonny Klopt.

Jelle Toen dacht ik zo heb ik het nog helemaal niet bekeken. Helemaal aandacht op die online cursus en toen ben ik het inderdaad gaan omdraaien, en dan blijkt inderdaad te werken, en mensen hebben ook nog eens een keer meer geld over om een dag lang met mij één op één op kantoor te zitten sparren of met een groepje van maximaal vier deelnemers om aan een podcast te bouwen, dan wat ze voor die online cursus, ik heb wel eens gekeken, de mensen die de offline cursus hebben gevolgd die hebben misschien één of twee keer ingelogd op het online verhaal.

Tonny Ja klopt.

Jelle Dat is wel gek.

Tonny Nou het is heel gek omdat online cursussen gewoon wel een heel goed business model geven maar als je een doelgroep gaat vragen van wat wil je nou het liefst, mensen houden meestal over het algemeen niet zo van cursussen of van terug de schoolbanken in, mensen willen geen les hebben, mensen willen niet iets leren. Dat zijn allemaal een beetje van die prikkeldraad woorden.

Jelle Ze willen iets kunnen, ze willen niet iets leren.

Tonny Ja klopt. Ja. Je gaat niet een opleiding doen omdat je die opleiding zo leuk vind maar over het algemeen omdat je die diploma nodig hebt om je droombaan te krijgen.

Jelle Jos Burgers zegt mensen kopen geen boormachine omdat ze een boormachine willen hebben, maar ze willen een gat in de muur.

Tonny Ja klopt. Klopt. Ja.

Jelle Oké. Je bent, nog een keer, vanuit Groningen ben je naar Amsterdam gegaan, toen samen met Eelco Winst.nl nog gebouwd voor Eelco. Toen ben je met IMU internetmarketing universiteit eigenlijk voor jezelf begonnen, eigenlijk wel met Eelco als partner weer, en inmiddels heb je zes ondernemingen, drie software, drie anderen. Vertel, waar verdien jij nu je geld mee?

Tonny Ja nou ja met die zes bedrijven in principe. Nou ja kijk….

Jelle Maar wat doen die zes, drie software en drie anderen?

Tonny Ja nou kijk het is begonnen als internetmarketing universiteit. Dat is één bedrijf.

Jelle Ja, wat was toen je dienst? Wat leverde je toen?

Tonny Een paar dingen maar met name software. Dus echt de websitesoftware wat nu Phoenix heet.

Jelle Ja.

Tonny Dat is vanaf tweeduizendtien is dat eigenlijk het kernproduct geweest waarmee ondernemers hun eigen website kunnen bouwen en daar hebben we enerzijds de focus op SEO, goed scoren in Google, en anderzijds de focus op conversie zodat mensen landingspagina’s kunnen maken en funnels, en ja hele salesmachine kunnen bouwen. Daarnaast heb ik altijd cursussen verkocht, een vorm van informatie, maar naarmate dat groter is geworden, op een gegeven moment komen er meer producten bij, wordt een bedrijf groter, en voor mij werd het nuttig om dat te gaan afsplitsen. Enerzijds omdat ik dan in één bedrijf de focus kan houden. Dus daarom hebben we bijvoorbeeld nu ook Phoenix uit de IMU gehaald en zijn dat dan nu twee BV’s, en is IMU alleen nog maar een kennisplatform. Dat heet nu ook Internet Marketing Unie omdat het nu veel meer gaat over verbinden van ondernemers, en we verkopen nu eigenlijk een community en een lidmaatschap, en niet meer zo zeer alleen maar die cursussen. Phoenix BV is dan echt een softwarebedrijf. Enerzijds geeft dat heel veel focus maar het voordeel van mij was ook dat ik wilde heel graag ja partners gaan betrekken in die producten. Dus bijvoorbeeld ook jongens die bij mij op de loonlijst staan om die na een paar jaar de mogelijkheid te geven om te gaan partneren. Ik had het er ooit met mijn broer over, die is boekhouder, en die houdt mij gelukkig altijd heel scherp. Ik zei ja weet je, ik kan mijn aandelen maar één keer weggeven, hoe ga ik dat nou verdelen met het oog op de toekomst. Toen zei hij van als je te weinig aandelen hebt moet je gewoon meer aandelen gaan creëren. Dus ja maak ik dan meerdere bedrijven, zegt dan softwarebedrijf bijvoorbeeld met Phoenix. Daar kunnen dan de jongens die Phoenix hebben gebouwd die gaan daar straks vanaf januari in partneren, maar alleen in Phoenix want met IMU hebben zij natuurlijk niet zoveel te maken.

Jelle En je maakt het verkoopbaar ook. Je gaat ook over een X periode gewoon uberhaupt zeggen ik verkoop Phoenix, maar de rest blijf ik doen.

Tonny Ja klopt. Dus het is altijd een beetje, Internet Marketing Universiteit was ook altijd een beetje de grote Tonny Loorbach Show, en ik kan me ook herinneren dat, ik had ooit een keer een koffiedate met Maasbert Schouten. De oprichter van AFAB. Echt die kwam binnen en al voordat die het bankstel raakte zei die ja in hoeverre is IMU Tonny Loorbach en in hoeverre is Tonny Loorbach IMU? Dan denk ik ja dat is wel de vinger op de zere plek want enerzijds, ja ik houd niet zo van een goeroe-status. Ik heb helemaal niet de intentie om dat te vergroten, ik zou daar eigenlijk wel graag een beetje van af willen. Dus ik wil niet dat het om draait.

Jelle Nee precies, dat maakt het ook weer lastiger te verkopen. Als jij op een gegeven moment zegt ik verkoop de Internet Marketing Universiteit en daarmee maak je Tonny Loorbach er los van, ik zie, ja als ik Internet Marketing Universiteit hoor dan denk ik Tonny Loorbach.

Tonny Ja klopt.

Jelle Maar ik weet ook nog bij Winst.nl volgens mij, daar op een gegeven moment dat we ook steeds meer Chris en volgens mij Jerry van Staaten, nou ja er zijn een aantal mensen die ook ineens namens Winst naar buiten gingen treden. Dus het werd daardoor minder perse Eelco en Tonny.

Tonny Ja, nou ja kijk dat is een iets ander verhaal denk ik. Er zijn wat mensen weggegaan bij Winst die gewoon een eigen business zijn gestart maar niet onder de vleugel van. Chris is een samenwerkingsverband van mij, Chris heeft een tijd bij Eelco gewerkt. Toen is hij naar IMU gegaan, heeft die een tijd de salesmarkt gedaan, toendertijd Facebook marketing. Op een gegeven moment, ja hij had zijn plekje veroverd binnen het bedrijf dat hij zei van ja ik draai alle Facebook Adds, en dat deed hij hartstikke goed. Toen kwam hij naar mij toe en zei hij van die Facebook Adds die kan ik eigenlijk ook wel overal ter wereld draaien. Daar hoef ik niet voor op kantoor te zijn. Denk ik nou dat klopt. Zei hij van ja vind je het goed als ik een jaar in Bali ga wonen, maar dat ik wel voor je blijf werken. Ja dan word je als Groninger word je best wel even getest. Als iemand zegt mag ik dan in Bali gaan zitten maar wel bij jou op de loonlijst, voor mij is dat, ik ben best wel traditioneel wat dat betreft.

Jelle Waarop jij zei van dat is best bespreekbaar maar het leven in Bali is een stuk goedkoper, dus we moeten het dan wel even over het loon hebben.

Tonny Nee, nee, nee. Nee is niet eens bij mij opgekomen. Nee we hebben dat gedaan.

Jelle Dat is toch van deze tijd, dat kan toch ook prima.

Tonny Nee, dat hoort niet bij mijn cultuur.

Jelle Nee het paste niet?

Tonny Nee. Helemaal niet.

Jelle Niet gedaan?

Tonny Nee.

Jelle Heb je niet gedaan?

Tonny Om hem daar naar toe te sturen? Ja dat wel. Dat wel.

Jelle Ga maar daar vandaan werken.

Tonny Oh nee, ik dacht dat je bedoelde om meteen het salaris te korten.

Jelle Nee.

Tonny Nee, wij hebben echt een cultuur van mensen die samen werken. Of je nou werkgever of werknemer bent het is gewoon één groep, met Chris had ik ook die band. Dus daar hoefde ik niet over na te denken.

Jelle Nee ik doelde op het remote werken, dat hij vanuit Bali gewoon prima zijn werk kan uitvoeren.

Tonny Ja dat hebben we wel gedaan. Ik vond dat ook wel spannend maar dat ging hartstikke goed. Toen hij dat een jaar had gedaan, toen was ik op een gegeven moment op werkbezoek op Bali, en ja toen hebben we besloten van ja weet je, je doet dit nu voor mij maar dat kan met minimale uren kan je dat doen. Dus dat kan je ook wel voor andere ondernemers doen. Dus toen hebben we ook een nieuw bedrijf gestart. Dus dat is Switch Online Marketing. Dat is één van de bedrijven nu.

Jelle Oh wat grappig.

Tonny Dus we hebben drie softwarebedrijven, Phoenix, Huddle, dat is onze community software, dat hebben we ook intern ontwikkeld en op een gegeven moment was er zoveel vraag naar dat we er een product van hebben gemaakt, maar ja dat werd ook al heel logisch om dat naar een andere BV te doen en te gaan partneren met degene die dat gebouwd heeft. Plug&Pay dat is onze derde software.

Jelle Plug&Pay?

Tonny Ja, dat komt volgende maand op de markt. Dat is ons betaalsoftware. Daar kan je betaalpagina’s mee maken. Dat is dus ook een los bedrijf.

Jelle Maar wat gaat dat doen?

Tonny Nou in principe alleen dat, je genereert een betaalpagina. Dus je koppelt je Mollie of je Stripe account en dan maak je een strakke conversie geoptimaliseerde betaalpagina.

Jelle Eigenlijk Wirecard maar dan wel met Mollie.

Tonny Ja. Ja. Daar kan je het een beetje mee vergelijken, ja, maar dan met…

Jelle Ik heb een paar jaar geleden, ik denk twee jaar geleden, al een licentie gekocht bij Wirecard want die zouden nog verder gaan uitbouwen met koppelingen, en ik heb volgens mij toen tweehonderd dollar er voor betaald. Ik kon er op dat moment niks mee, maar dat is dan live time licence in de pre lounge en ik dacht nou ja weet je hopelijk komt er een keer een koppeling met Ideal. Ze koppelen wel met Stripe maar nog steeds niet met Mollie. Stripe heeft nu wel Ideal maar dat werkt weer niet in Wirecard, dus ik geloof zeker, want ik heb een paar jaar geleden al zonder dat ik er op dat moment iets mee kon er tweehonderd dollar voor betaald. Ik geloof zeker in het nut van zo’n conversie geoptimaliseerde… en bij Wirecard kun je bijvoorbeeld zeggen koop dit E-book voor een euro, dan reken je af, alleen dan krijg je op dat moment krijg je de optie er bij bijvoorbeeld als je nu besluit om, dan krijg je ook een korting toegang tot.

Tonny One click sell.

Jelle Ja. Dat zit er in?

Tonny Nou ja dat is iets wat ik dus ook graag wilde, dus dat hebben we gebouwd. Kijk in principe hadden we een aantal uitdagingen. Op het moment dat jij een online product wil verkopen, wat wij dagelijks tientallen keren doen, dan heb je aan zo’n betaling van Mollie heb je niet zoveel want dat is alleen maar een betaalkeuze scherm en conversie optimalisatie gaat natuurlijk veel verder dan een betaalkeuze. Dus je wilt een omschrijving van je product, de benefits, je wilt een aantal hele goede testmodials wil je nog bij de afrekenknop hebben staan, je wilt een laatste…

Jelle Je wilt voorkomen dat er mensen afhaken.

Tonny Ja, de bonus extra bevestigingen eigenlijk, je ziet honderden dingen die Booking.com doet in zo’n afrekenproces. De kleinste details zorgen voor een conversie verhoging, en ook de mensen die weggaan, die banded cards die wil je weer automatisch opvolgen. Dus op die ene betaalpagina kan je super veel doen en ook orderwaardes verhogen, van jij zit nu in de check out maar, wij noemen dat dan het kassakoopje van hé je hebt nu zoveel besteld, wil je dit hele kleine productje er nog bij.

Jelle Een Snickers pakt.

Tonny Een Snickers pakt, maar inderdaad ook die one click up sell want wij merkten wat wij met name ook nodig hadden was bijvoorbeeld voor abonnementen, dat is iets wat bijna niemand aanbiedt, dat als jij een lidmaatschap hebt dat er automatisch elke maand en geïncasseerd wordt en een factuur wordt gestuurd.

Jelle Ik zou graag willen dat ik de eerste maand voor een euro kan aanbieden met dertig dagen cancel. Ik zie je nu al glimmen, dus dat zit er in?

Tonny Ja.

Jelle Ja, maar dat wil ik, dat ik kan zeggen joh je wordt lid van de community, je betaalt één dollar of één euro en je hebt een maand ook weer om het op te zeggen. Als je het na een maand opzegt heeft het je één euro gekost. Als je niet opzegt nou ja dan ga je door, dan kom je in een abonnement terecht. Dan kost het je een tientje of wat dan ook per maand.

Tonny Nou ja dat wilden wij inderdaad ook maar daarvoor heb je inderdaad die techniek nodig en dat is iets wat Mollie aanbiedt. Jij kan een eerste betaling met Ideal of Creditcard doen maar als jij met Ideal die euro betaald dan geef je daarmee een mandaat af van dit rekeningnummer mag jij van incasseren.

Jelle Mensen kunnen nog wel storneren in dat verhaal, het is een particuliere SEPA incasso.

Tonny Klopt maar wij doen dat dan na dertig dagen. Dus jij betaald een euro. Als jij niet opzegt dan ga wij over dertig dagen het lidmaatschap bedrag incasseren, maar je hoeft natuurlijk niet dertig dagen te wachten. Dus je kan ook zeggen van hé jij koopt nu mijn product, bijvoorbeeld goede vriend van mij Jesse doet dat bijvoorbeeld, hè die verkoopt, Jesse van der Velden, en die verkoopt bijvoorbeeld super foods en juices en dat soort dingen, ja al iemand nou een grote pot met super foods heeft gekocht en jij zegt op de bedankpagina van hé bedankt voor je bestelling maar ja je betaald de volledige verzendkosten, dus we kunnen jou heel goedkoop een tweede pot aanbieden en je hoeft alleen maar op akkoord te klikken, nou dan klik je op voeg toe. Dan wordt die tweede pot wordt geïncasseerd van het rekeningnummer waar je net mee hebt betaald. Dat is die one click up sell.

Jelle Dus je doet twee betalingen in dat geval. Dus de eerste wordt sowieso afgerekend, dat je wilt voorkomen dat iemand bij de up sell toch nog weer denkt hé wat is deze.

Tonny Ja.

Jelle Ik ga er weer over nadenken, misschien moet ik dan nog even wachten of wat dan ook.

Tonny Nou je kan testen. Je hebt enerzijds de variant wij doen dat bijvoorbeeld, je gaat bijvoorbeeld Huddle bij ons kopen, dus die community software, nou zeventig euro per maand maar je wilt er bijvoorbeeld ook deze betaalmodule bij hebben want je wilt lidmaatschappen gaan doen. Dan zeggen wij op de betaalpagina van hé wil je ook Huddlepay toevoegen voor dertig euro per maand. Dat komt er dan meteen bij op maar we kunnen dat testen om te zien van wat gebeurd er nou als we dat weghalen, en je betaald alleen die zeventig euro maar na het afrekenen wordt er gezegd van hé wil je Huddlepay toevoegen.

Jelle Dat is slim.

Tonny En daarvoor hoef je dus niet meer je Creditcard of je reader of zo te pakken, je hoeft alleen maar op akkoord te klikken.

Jelle Super slim.

Tonny Ja, en dat werkt voor ons heel goed.

Jelle Wat gaat dat kosten?

Tonny Plug&Pay?

Jelle Ja.

Tonny Verschilt een beetje wat voor abonnement je hebt.

Jelle Welke abonnementen ga je aanbieden?

Tonny We gaan een twintig euro, een vijfenveertig euro variant aanbieden en een honderdvijfenzeventig euro variant.

Jelle Per maand?

Tonny Ja. Ja. De meeste mensen zullen voor de vijfenveertig euro variant gaan, daar zit echt het meeste in.

Jelle De middenweg.

Tonny Nee maar de honderdvijfenzeventig euro variant dat is meer Enterprise. Als jij heel veel transacties hebt, meer dan duizend per maand en daar komt ook agility systeem bij. Dus dat is wat specifieker. Dat zal niet iedereen willen.

Jelle Dat gaat bij mij meteen jeuken want dat zit dus niet in die vijfenveertig.

Tonny Nee dat agility systeem is ook best wel een uitgebreide extra module maar ja het is natuurlijk…

Jelle Bij Wirecard zat dat dat er volgens mij, als ik mij niet vergis. Ik weet nog dat dat toen één van de redenen was dat ik dacht ja dan heb ik gewoon alles in één pakket.

Tonny Ja.

Jelle Maar ga je ook pre loungen met een dikke stunt of is het gewoon lanceren maar dat is het?

Tonny Nee, in principe is het er al. Er zijn nu mensen aan het bèta testen. Wij draaien er al op, en ja goedkoper dan dit kan ik niet gaan maken want…

Jelle Soms heb je wel eens met, voor de eerste tijdens de lancering nog een, tenminste dat doet, hoe heet die ook al weer, van UpViral.

Tonny Wilco de Kreij.

Jelle Wilco de Kreij die doet dat heel vaak. Die heeft dan ook een abonnement service, maar die doet altijd in zijn lancering doet die gewoon een one time fee.

Tonny Ja dat doen wij ook wel maar die one times dat doen we niet meer, dat is ook wel om het nuttig te houden qua interview, qua tips voor ondernemers. Ik heb dat ook heel lang gedaan om met eenmalige bedragen te werken. De website zover ik die in het begin verkocht, was toen nog het winstmodel, dat verkocht ik voor twee/twee en een half duizend, soms drieduizend euro.

Jelle Verschrikkelijk. De techniek gaat door. Je moet dingen aanpassen en er komt geen geld meer binnen.

Tonny Kijk het voordeel er van was dat ik als startende ondernemer hele hoge omzet en hele hoge cashflow aan het begin binnen kreeg waardoor ik veel sneller kon groeien, maar dan moet je dat wel herinvesteren. Dus dat draagt ook weer een verhoging van verantwoordelijkheid met zich mee. Als je op je [00:25:07 XXX] gaat rusten en denkt van nou ik heb zoveel geld verdient, ik hoef niks meer, ja bij ons was het wel gewoon support blijven aanbieden en updates. Op een gegeven moment…

Jelle Zonder dat daar een abonnement tegenover staat.

Tonny Klopt en opzich kan dat wel want nieuwe klanten die zorgen weer voor cashflow waardoor je je bestaande organisatie weer mee kan mee kan fuelen maar op een gegeven is je bedrijf heel groot en de kosten worden steeds hoger, want als jij drie mensen op de loonlijst hebt voor drieduizend euro per maand en een kantoor, en je zelf, dan is een behoorlijke kostenpost die jij elke maand moet vullen. Ik kan mij herinneren wij kwamen op een gegeven moment in tweeduizendvijftien kwamen we met de opvolger van het winstmodel, toen de Phoenixsoftware, en dat was revolutionaire software, en toen was ik, ik las laatst een artikel van een professor aan Harvard, en die zei bij nieuwe software zie je een fenomeen dat bestaande gebruikers de neiging hebben om op irrationele wijze de oude versie van software te overwaarderen en bouwers hebben de neiging om op irrationele wijze de nieuwe versie van de software te overwaarderen. Dat merkte wij ook. Wij dachten de software is zo gaaf, dus wij gooien daar heel veel marketing tegen aan maar door al onze bestaande gebruikers overgingen. Dus kreeg je zeshonderd aanvragen binnen een week en dat legde mijn hele organisatie plat, maar dat waren zeshonderd mensen die geen eurocent meer betaalden. Die hadden dat jaren daarvoor al gedaan. Dus dan heb ik ineens een bedrijf met veertigduizend euro kosten per maand en geen inkomsten, en dan ga je met die nieuwe software de markt op en dan merk je dat mensen niet zo heel erg van nieuwe software houden. Wel van verbeterde maar niet van nieuwe. Dus als jij de naam aanpast dan denken mensen nu is het iets nieuws, dus nu gaan we de kat uit de boom kijken, en dan valt de omzet stil. Dan wordt het ineens heel gevaarlijk natuurlijk.

Jelle Ik heb een tijd een online cursus gehad voor Facebook voor bedrijven, en alle video’s, alles gemaakt, en toen liep ik op een gegeven moment had ik ook een one time fee, toen merkte ik ook dat Facebook was om de haverklap zijn design aan het aanpassen, dus dan had ik net uitgelegd waar je op moest klikken en zat de knop ergens anders. Dat soort shit. Nou daar ben ik heel snel weer mee gestopt toen. Daar zat een shitlood aan tijd in. Ik kon natuurlijk niet tegen de bestaande klanten op dat moment zeggen van we gaan er nu een maandelijkse of jaarlijkse fee van maken maar achteraf gezien had ik dat vanaf het begin moeten doen. Gewoon zeggen joh ik ga je blijven supporten, ik ga alle lessen up to date houden, daar gaat dus blijvend werk in zitten, daarom vraag ik aan bedrijven ook een fee, totdat ik op een gegeven moment denk van nou ik kan het zelf wel dan stop ik die fee weer. Dat was voor mij wel een eyeopener, één van de valuers uit mijn online carrière, dat ik dacht die one time fee dat gaat je op een gegeven moment nekken. Ik moet wel zeggen op het moment dat er andere interessante software komt dan ben ik er nog wel gevoelig voor om het toch maar te kopen, als het een live time fee is in het begin.

Tonny Nou een combinatie kan heel goed werken. Als jij zoiets hebt van ik heb cashflow vooraf nodig, dat je bij een grote lancering, dat is waarschijnlijk ook waarom Wilco dat doet, ik ken Wilco redelijk goed en ik weet hoe goed zijn business draait. Dus in principe zou hij dat niet nodig moeten hebben maar hij zou daar een reden voor hebben dat hij dat doet. Dat je natuurlijk heel snel gewoon funding ophaalt om door te kunnen investeren wat die programmeurs die zijn allemaal ook niet gratis, en software…

Jelle Waarschijnlijk een hoop remote maar dan nog.

Tonny Ja maar software ontwikkelen, even echt een burn rate dat slaat nergens op. Die Phoenix software die wij nu hebben ja kost nu tweehonderd euro per maand maar ik heb dat natuurlijk al meer dan een miljoen aan investering in zitten. Dan kan een ondernemer denken van tweehonderdeuro per maand is heel duur, dan denk ik van moet je nagaan wat ik er in geïnvesteerd heb om het zo ver te krijgen. Software is gewoon heel duur, en het duurt jaren voordat het datgene is wat het is. Wat Phoenix nu is, na acht jaar, is eigenlijk een beetje wat ik heel graag in tweeduizendtien had willen laten bouwen maar je gaat van versie naar versie naar versie, en dat is gewoon lange adem. Een softwarebedrijf starten is heel iets anders dan een product verkopen.

Jelle En nu komt WordPress met de WordPress vijf, moet er dan weer een smak geld tegen aan om alles daar aan te koppelen of is daar rekening mee gehouden?

Tonny Nee in principe zijn wij bijna los van WordPress, we gebruiken een stukje WordPress voor het bloggen. Dat is gewoon waar WordPress goed in is, waarom zou je dat vervangen. Je kan het natuurlijk goed aan elkaar verbinden. Dat is ook wel wat ik gemerkt heb, enerzijds natuurlijk al die bedrijven los getrokken zodat je per bedrijf veel meer een focus hebt van hè wat meer afkaderen in van wat doet dit bedrijf nou eigenlijk, wat doet dit team, in plaats van daarvoor toen alles IMU was met verschillende producten, toen was het één grote super organisme geworden en dan zie je ook dat dat doorslaat op je producten. Dus dat je veel meer gaat aanbieden dan wat goed voor je is, en dat je producten bijvoorbeeld waar wij dan een software veel meer futures krijgen die er eigenlijk helemaal niet in zouden moeten. Wij noemen dat future crepe, een product wordt dusdanig uitgebreid dat het niet effectief meer is.

Jelle Ik weet nog dat ik, ik heb ooit met de mannen van MoneyBird heb gesproken in Enschede, en toen hadden we, was een bepaalde, ik weet niet meer, ik weet de context niet meer maar ik weet wel er was een bepaalde functie waarvan een klant heel graag wilde dat dat er in zou komen, daar wilde de klant ook wel flink voor betalen om dat dan te laten bouwen et cetera, enzovoorts, enzovoorts, waarop zij zeiden van dat gaan we niet doen. Dat levert toch heel veel geld op? Toen zeiden ze van ja maar dat gaan we niet doen. Waarom niet dan? Kijk als het een functie is waarvan wij de overtuiging hebben dat bijna alle klanten er mee geholpen zijn dan gaan we het overwegen maar als er één of twee specifieke klanten zijn die graag maatwerk willen, dat gaan we gewoon niet doen. Dan wordt het straks een hele bulk hier, lompe software en dienst, dus wij hebben een beetje de filosofie van Steve Jobs, we maken gewoon één ding, dat is hartstikke goed. Als dat niet is wat je zoekt dat geeft niet, maar dan zijn wij gewoon niet de juiste partij voor je.

Tonny Ja. Ja. Nou dat is inderdaad heel slim.

Jelle Dat vond ik heel frustrerend toen, dat ik dacht hoe kun je dit zeggen want er staat een zak geld voor je klaar. Je wilt het niet pakken. Nu denk ik wat ongelofelijk krachtig dat ze het zo hebben gedaan.

Tonny Nou ja wij zitten aan de andere kant. Wij zeggen denk ik dagelijks meerdere malen op de support van al die verschillende software systemen, en wij krijgen die frustratie die jij toen had, die krijgen wij terug van mensen die echt zoiets hebben van neem mij geld aan en bouw dit voor mij. Dan denk ik ja ik zou heel graag willen maar ja daar helpen wij niemand mee. Wij hebben gekozen om ja standaard software aan te bieden en voor iedereen iets wat goed is zoals dat het is. We merken het bijvoorbeeld ook, kijk als het bijvoorbeeld over community building gaat, wij hebben die community software maar ja community building is best wel een moeilijk vak. Dus op het moment dat jij een online platform neerzet, alla Facebook, met een Huddle en daar komen leden in, ja zo’n Huddle, zo’n community dat staat of valt met engagement. Dus die mensen die moeten actief worden.

Jelle Inloggen en gaan posten en reageren, anders heb je niets aan die community.

Tonny Klopt. Dus ze moeten actief worden, ze moeten terug komen en daar zit heel veel psychologie achter. Dat betekent dat het design belangrijk is, dus de gebruiksvriendelijkheid is essentieel, die moet getest zijn, en op het moment dat iemand lid wordt, wij weten van we moeten zo’n iemand in hele kleine mini stapjes moeten we iemand gaan activeren. Dus jij logt voor de eerste keer in en het eerste wat je ziet is meteen een balkje die voor tachtig procent vol is, van hé maak je profiel even compleet of bevestig je e-mailadres. Dan laten we je één klik doen en dan krijg je dan een aantal punten voor, een soort medaille van hé jij hebt nu net iets gedaan daar word je voor beloond, en dan ga eens in een topic kijken, ga eens een like geven, ga eens een bericht plaatsen, en zo met hele kleine stapjes wordt er een gewoonte gecreëerd. Op het moment dat je zeg maar dat wat wij helemaal hebben uitgedacht, als we dat gaan onderbreken met alles wat je wilt als klant dat kan er maar bij in, of je kan alles aan de design aanpassen, je kan elke functie toevoegen, dan zeggen wij eigenlijk tegen de klant van we gaan er vanuit dat je net zo’n expertise hebt als wij op dit gebied. Dat is vaak niet zo, want als ze dat hadden dan hadden ze het niet bij ons gekocht. Dus je moet soms een klant ook daar tegen beschermen en zeggen van ja zoals wij het hebben gemaakt is het heel effectief, en als je het gaat aanpassen dan is het niet meer zo goed.

Jelle Ik vond het Wirecard om daar nog op terug te komen, super irritant dat zij niet gewoon de moeite wilden nemen om die IPA van Mollie die er gewoon stond even te koppelen zodat ook Nederlanders met Ideal Wirecard konden gebruiken. Daarvan zeiden ze heeft niet onze focus en onze aandacht want Nederland is te klein.

Tonny Klopt.

Jelle Dat was gewoon wat ze aangaven. Toch ga jij nu met Plug&Pay wel de Nederlandse markt te bedienen, waarom denk jij dat die Nederlandse markt wel groot genoeg is voor dit soort betalingen? Of is Nederland een begin?

Tonny Nou hij gaat ook wel internationaal. Dus het zal wel een concurrent van [00:33:35 XXX] worden, bij Wirecard card is dat niet heel moeilijk want die hebben twee jaar lang een aftelpagina met er komt weer iets, maar er komt nooit iets, of dat komt ineens  volgende week, dat kan.

Jelle Dat zou kak zijn.

Tonny Nee, maar kijk die Nederlandse markt die is hartstikke groot, alleen het is voor Amerikaanse bedrijven heel moeilijk om in Nederland iets voor elkaar te krijgen. Weet je, eigenlijk heeft bijvoorbeeld een eBay heeft het nooit kunnen winnen van Marktplaats. Dat is het enige land in Europa waar eBay…

Jelle PayPal en Ideal.

Tonny Ja, PayPal heeft nooit gewonnen van Ideal. Amazone ja gaat het misschien nog wel winnen van Bol.com maar is nog steeds moeilijk. In al die andere landen is dat allemaal geen probleem. Dat maakt Nederland ja wat dat betreft uniek. Daarom vind ik het een hele fijne markt om in te zitten want wij kunnen het ons permitteren om achter te lopen op de Amerikanen, en we hoeven alleen maar te kopiëren wat bij hun gewerkt heeft.

Jelle Ja, second [00:34:25 XXX].

Tonny Ja, en dan bieden wij dat in Nederland aan, maar ja ik heb het er toen ook met Mollie over gesproken, ik vind Mollie echt een toppartij, en wat ik fijn… Nou wat ik fijn aan hun vind is dat ze heel benaderbaar zijn en heel goed contact. Ik had het er met hun toen over de plannen voor Plug&Pay, ik zeg van weet je, wij werken met jullie, we hebben een koppeling gebouwd voor die abonnementen, voor het wederkerende, maar denken jullie dat er ook een vraag is naar, of gaan jullie een betaalpagina bouwen. Toen zeiden zij van ja maar we hebben toch een betaalpagina. Ik zeg nee, je hebt een betaalkeuzescherm, maar ik bedoel echt een check out met een upsell funnel. Dan legde ik dat allemaal uit, en zeiden ze nee ik denk dat daar zoveel vraag naar is.

Jelle Oké.

Tonny En dan denk ik ja maar dat is gewoon, dat is een vraag die niet heel opzichtig is. Wij hebben contact met duizenden ondernemers in Nederland, wij merken dat ze die vraag hebben maar dat is over het algemeen…

Jelle Dan zie ik als ondernemer die online wel eens wat verkoopt, zie ik die behoefte zeker.

Tonny Ja maar de meeste ondernemers zijn nog niet zo ver of die weten helemaal niet van het bestaan van het vak conversie optimalisatie. Heel veel ondernemers weten niet wat dat betekent, en als mensen het niet weten ja dan over het algemeen geven ze het ook niet aan in de marktonderzoeken. Daarom is het zo belangrijk om heel close contact met je achterban te hebben, wat wij gewoon natuurlijk met klantenservice doen en in onze community met name, daar voel je echt waar mensen mee bezig zijn, maar ook heel veel met webinars dat ik vind het toch altijd fijn als ik mijn seminar of webinar geeft dat je echt weer even een inkijkje krijgt, waar zitten mensen nou mee. Het zijn meestal hele andere dingen dan dat wij denken en ook vaak op een veel lager niveau dan dat wij dachten. Toen hebben we laatst bijvoorbeeld, we deden een acht keer acht challenge, gingen we acht dagen lang elke ochtend twee uur lang op Facebook live om dan online training te geven, en de bedoeling was dan van wij gaan in acht dagen een nieuwe online business bouwen en dan kan je met ons mee bouwen elke dag, en dan willen we binnen die acht dagen onze eerste euro’s mee gaan verdienen.

Jelle Oh wat lachen.

Tonny En dat lukte ook. Na de eerste drie dagen hadden we onze eerste omzet gemaakt. We hebben zoveel reacties gekregen van mensen die allemaal zeiden van ja het was echt zoveel informatie, jullie hebben zoveel gedeeld. Dan denk ik ja top, maar ik denk dan van ja maar we hebben eigenlijk alleen maar gezegd dat je een verkooppagina moest maken, dat je een [00:36:33 XXX] pagina moest maken en dat je een Facebook advertentie moest aanzetten.

Jelle Ja maar jij vertelt dat al sinds tweeduizendzeven of zo?

Tonny Ja.

Jelle Dus dat is voor jou heel normaal geworden ook, maar dat is nog niet voor iedereen.

Tonny Nee, dat is nog geen tien procent van wat ik had willen delen, maar dat is voor heel veel mensen is dat al voldoende om een volgende stap te zetten.

Jelle Dat heb ik ook wel, dan komen mensen een podcast training bij mij offline. Dus bij mij op kantoor, gaan we zitten, en dan begin ik te vertellen met, dan begin ik ze uit te dagen wat ze willen en als iemand zegt van leg mij eerst nog eens even een keer uit wat is nou precies een podcast. En denk ik wouw, oké, dus je komt naar een podcast cursus maar dan, ja dan doe ik de naar blijkt de onterechte aanname dat mensen dan in elk geval weten wat een podcast is en op welke platformen je er naar kan luisteren en welke platformen er zo ongeveer zijn. Dan krijg ik dat als vraag en dat houd mij dan weer heel scherp. Dat is van te voren al goed aftasten aan het begin van zo’n sessie. Dus ik begin elke training altijd met wat maakt dat jij hier bent, wat wil jij er uit halen, wat moet ik vandaag doen om te zorgen dat jij aan het einde van de dag wegloopt en denkt shit is goed dat ik geweest ben. Dat was het geld waard. Daar kan ik de hele dag aan werken. Als ik achteraf hoor van ja als ik dit geweten had, ja dan had ik het niet gedaan, ja dat vind ik heel vervelend.

Tonny Klopt.

Jelle Dus zeg het mij van te voren dan kan ik er… en dan krijgen ze hele waardevolle input van waarvoor mensen er zitten, en dat is soms heel verbazingwekkend omdat de vraag zeg maar veel basaler is dan wat ik zou verwachten misschien.

Tonny Klopt, maar dat, ik denk dat het daardoor ook wel terug komt op waar we begonnen zijn, het interview over de kracht van het specifieke, en een eindresultaat verkopen van die gitaarleraar die de neiging van nou je moet honderd video’s kijken of de voedingsdeskundige die denkt van als mensen, als ik mensen garantie wil geven dat ze gaan afvallen dan moeten ze eigenlijk weten wat ik weet, dus dan ga ik ze alles proberen te leren wat ik weet. Dan ga je je vak overdragen in plaats van je wijsheid, wat jij uit dat vak hebt gehaald. Dat is toch, ja dat is toch een beetje een eigenschap wat heel veel ondernemers hebben, dat ze over het algemeen hun doelgroep overschatten. Dat in feite dat jij iets heel interessant vind en alles er van af weet, dat betekent niet dat jouw doelgroep dat ook heeft, of uberhaupt ook maar die intentie heeft, of daar meerdere uren per dag mee bezig is. Die valkuil daar wil je niet intrappen.

Jelle Ja. Je hebt een paar keer genoemd de Huddle, je zei al de Phoenix is een BV, de Huddle is een BV, wat doet nou de Huddle? Dat is die community software die je sinds tweeduizendzes zei je?

Tonny Ja.

Jelle Tweeduizendzes of zestien?

Tonny Tweeduizendzestien, ja.

Jelle Ja tweeduizendzestien hebben.

Tonny Sorry.

Jelle Wat doet de Huddle? Wat is de Huddle?

Tonny Ja Huddle is onze community software. Dus je kan het zien als een combinatie van enerzijds een social media platform, dus eigenlijk je eigen Facebook op je eigen domeinnaam. Dus een forum maar dan met een social media laag daar over heen, en een elearning omgeving voor je digitale producten. Dus online videotrainingen, teksten, plaatjes, audiobestanden, downloads, dat soort dingen, en dat is bij ons eigenlijk ontstaan omdat wij deden altijd onze klantenservice deden wij ook naast de mailbox ook via een Facebookgroep, omdat ik merkte van ja één op één communiceren via de mail dat kon op een gegeven moment niet meer. Dus toen zeiden we tegen al onze klanten van we hebben een Facebookgroep aangemaakt, zou je daar je vragen willen stellen, dan gaan wij hem daar beantwoorden en mocht je een vraag van iemand anders zien, waar jij het antwoord op weet, zou je die dan voor ons ook willen beantwoorden.

Jelle [00:39:55 XXX].

Tonny Ja. Ja. En natuurlijk niet iedereen doet dat maar een heleboel mensen wel, want enerzijds mensen doen vaak liever iets voor een ander dan dat ze het voor zichzelf doen en social media draait om erkenning. Dus als jij mijn websitesoftware hebt gekocht vorige maand, en jij hebt de eerste dingetjes al ingericht, en er komt nu iemand in de groep en die zegt van oh ik kan dit niet vinden en jij weet dat, ja dan is dat erkenning.

Jelle Ja.

Tonny Want ik kan iemand helpen en dan krijg je een like en een bedankje, en daar wordt jouw dag goed van. Wij loggen dan vervolgens in en dan zien we van de tien vragen die gesteld zijn, van hé er zijn er acht zijn er al goed beantwoord. Als er een fout antwoord er bij staat dan corrigeren wij het, maar als het goed is dan hoeven we alleen maar een like te geven of een thumbsup. Dat werkt heel efficiënt, en daarmee verdwenen echt het merendeel van onze klantenservice. Alleen op een gegeven moment merk je aan Facebook van ja het is maar een klein groepje in het geheel. Dus Facebook is echt een ecosysteem van afleidingen. Wat rode bolletjes en dingen, mensen zijn zo je groep in en uit.

Jelle Het heeft geen focus.

Tonny Heb je geen focus.

Jelle En niet op jouw product of jouw dienst.

Tonny Nee, en je ziet alleen wat er nu speelt. Dus een nieuwe klant komt binnen en die ziet alleen dat gesprek van nu. Als er dan toevallig een discussie gaande is dan is dat de eerste indruk, en als er iets leuks is dan is dat de eerste indruk. Meestal als jij op je Facebook zit dan ga je naar toe omdat je afgeleid wilt worden, en dan zit je op zo’n timeline maar het is over het algemeen is dat niet het meest leuke nieuws wat je leest. Facebook is niet echt een baken van positiviteit.

Jelle Het enige moment waarop ik inlog op Facebook is als ik mijn Facebook Adds wil gaan managen. De timeline en zo daar ben ik eigenlijk niet meer mee bezig.

Tonny Nee en dat is wel echt een trend, dat zie je echt…

Jelle Ben ik klaar mee eigenlijk, als ik heel eerlijk ben. Dat is gek hè van een social media trainer die zich ook nog verhuurd als social media trainer om te vertellen wat je met Facebook kan maar echt als privé persoon Facebook gebruiken daar word ik echt steeds minder, vaak bijna niet meer zelfs.

Tonny Nou ja maar wat je ziet op social media en misschien is dat heel beledigd om te zeggen hoor maar ik las daar laatst een interessant artikel over, over het probleem van social media, ze noemen dat het dunning kruger effect.

Jelle  Dunning kruger.

Tonny Dunning kruger effect, en dat dunning kruger effect laat zien dat je hebt, als je mensen in twee groepen zou verdelen je hebt enerzijds competente mensen, maar die zijn dusdanig competent dat ze van zichzelf weten dat ze competent zijn, en ook waar ze niet competent zijn. Dan heb je de groep mensen die zijn niet competent, en die zijn dusdanig incompetent om van zichzelf te weten dat ze incompetent zijn. Dus die mensen zijn zich niet bewust van waar ze geen verstand van hebben of waar ze niet boven de materie staan. Daar werd gesteld in dat artikel van op social media zie je dat zeg maar incompetente mensen lopen over van zelfvertrouwen en competente mensen zijn terughoudend. Dus je ziet een nieuwsartikel van Nu.nl over iets wat Rutte heeft gezegd, nou de wat slimmere mensen, de wat competentere mensen die denken ik heb hier niet genoeg verstand van om hier inhoudelijk iets over te kunnen zeggen, want ik kom maar gewoon even langs. Dus ik zeg niks, en mensen die dat niet hebben, die denken oh ik vind hier iets van dus dat ga ik daar bij zetten. Dat krijgt dan de overhand, en dat is vaak is dat wat negatief geladen omdat dat negatieve dat is meer een oer emotie. Daar zit onze binding en daar zit onze overlevingsangst, en dat zit minder bij het positieve of onze overlevingsmechanisme.

Jelle Ik ben in de wat incompletere berichten betreft heel blij dat de hele zwarte pietendiscussie weer op weg is naar Spanje, hoop ik, dat we die fase weer even voorbij zijn maar als je inderdaad de gemiddelde pagina op Nu.nl, en je leest bij Nu jij wat er onder een artikel verschijnt, ja daar word je over het algemeen…

Tonny Word je niet vrolijk van.

Jelle …wat droevig van.

Tonny Nee want de zwarte pietendiscussie, ongeacht met welke kant jij het eens bent.

Jelle Nee laten we nou niet over de zwarte pieten…

Tonny Nee, maar kijk afgezien van de discussie zelf, of je het er nou mee eens of niet, je kan daar een inhoudelijke discussie over voeren.

Jelle Ja.

Tonny Maar als je het op Facebook gaat lezen dat is niet inhoudelijk. Nee. Dus jij mijdt dat en dat doen heel veel mensen, en op het moment dat jij een community op Facebook hebt dan gaan mensen dus vanuit die emotie gaan ze naar jou Facebook groep, en mensen nemen dat soort emoties vaak mee. Dus wij merkten vaak dat het vaak een beetje loperig werd, of een beetje zeurderig, of laag in de energie, en toen hebben we gezegd van we sluiten die Facebook groep en we starten eigenlijk een Facebook groep op onze eigen domeinnaam. Dus we bouwen onze eigen Facebook. Dat is toen Huddle geworden en daar hadden we dat probleem niet. Dus we hadden heel veel overzicht en heel veel positiviteit en we hadden ook veel meer controle. Dus wij konden tegen mensen zeggen van nou als je nou een like krijgt, of je plaatst een bericht, of je geeft een goed antwoord, want mensen kunnen ook kiezen wat het beste antwoord is, dan krijg je daar verschillende hoeveelheden punten voor en dan ontstaat er een soort van spelelement, een stukje [00:44:35 XXX]. Dus we kunnen dat helemaal controleren op die manier.

Jelle Maar is het niet heel lastig om mensen te overtuigen, en dan bedoel ik niet zo zeer de makers van een Huddle maar met name de doelgroep, om op weer een platform een account aan te maken, weer een profielfoto te uploaden, weer een profiel te voltooien en daar dan ook vervolgens eens een keer regelmatig op in te loggen om te participeren in de gesprekken die daar gaande zijn.

Tonny Als je het zo stelt dan lijkt dat een hele grote opgave, alleen het is over het algemeen houden mensen van het specifieke. Dat ze een boek van Seth Godin, dat heet We Are All Weird. Dus we zijn allemaal gekkies, en hij stelt ook, hij zegt in de evolutie van marketing zie je dat massa marketing goed heeft gewerkt, en dat het nu begint te falen. Dus hij stelt ook letterlijk dat platform zoals Facebook, dat groeit als een sneeuwbal exponentieel, en net op het moment dat je denkt dat het alleen nog maar kan groeien dan knalt het uit elkaar in miljoenen kleine sneeuwballetjes, want dan is de verzadiging is te groot. Dus Facebook is dan alles van iedereen, maar wat mensen willen is niet alles en iedereen. Mensen willen alleen die paar gekkies die net zo gek zijn als zij. Dus als jij een ondernemer bent, dan ben je een beetje een gekkie in de ogen van niet-ondernemers, omdat je hele rare dingen doet.

Jelle Zeker.

Tonny Als jij bergen gaat beklimmen, ja dan ben je een beetje een gekkie, maar andere mensen die bergen beklimmen die vinden jou geen gekkie. Die snappen volledig wat jij doet, en dan is gekkie misschien een beetje een raar woord of buitenbeentje…

Jelle Nee ik snap wel wat je bedoelt, ik gok onze luisteraars ook wel.

Tonny Ja denk ik ook wel. Wij zeggen altijd van ja weet je, de eerste volger maakt van een buitenbeentje een leider. Dus op het moment dat Wim Hoff in zijn eentje in zijn korte broek de Gilamonciaro opliep toen was het een buitenbeentje, een gekkie.

Jelle Dacht ik ook, wat een mafkees.

Tonny Ja maar toen een week later ging een groep Nederlanders met hem mee, en toen was hij ineens een leider, want toen had hij volgers.

Jelle Een prachtig filmpje is dat ook. Die ken jij ook ongetwijfeld van de man die op zo’n helling op een of ander festival ook helemaal in zijn eentje tussen de mensen uit zijn plaat gaat met dansen, en dan komt er eerst één kerel naast hem die denkt wat een gekkie, ik ga met hem mee dansen van kijk mij eens leuk doen, en terwijl hij er bij staat denkt de andere vriend oh die hebben lol, met elkaar lachen, ga ik ook bij staan.

Tonny En dan gaat het hele festival mee doen.

Jelle En uiteindelijk staat daar gewoon een veld vol met mensen keihard uit hun dak te gaan. Super tof.

Tonny Ja. Nou ja ik denk dat dat filmpje, die ga ik meteen even opschrijven voor mijn eigen trainingen, die ken ik inderdaad, maar dat laat eigenlijk dus social learning [00:46:53 XXX]. Dat als je mensen honderd procent vrije keuze geeft wat ze mogen doen, over het algemeen kiezen we dan datgene wat iemand anders ook al aan het doen is want dat is veiligheid. Mensen zijn groepsdieren. Zelfs als we denken op een hele makkelijke vraag van dit is honderd procent het goede antwoord, en we zitten in een groep mensen die allemaal structureel het andere antwoord geven, dan gaan wij ook dat antwoord geven. Nou en dat is in principe community building ook maar dan in positieve zin. Dus jij zegt in een groep mensen van hé mijn doelgroep dan, zo zie ik het, maar zij vinden zich niet mijn doelgroep maar het zijn wel allemaal gelijkgestemden. Dus mensen met dezelfde hobby’s, of dezelfde uitdagingen, of dezelfde pijn en dat is wat wij ook aanbieden in zo’n community, niet informatie maar de steun en de troost.

Jelle Je faciliteert die mensen om…

Tonny Ja je faciliteert eigenlijk vriendschappen, en daarvoor is er een bepaalde gelijkgestemdheid nodig. Dat is eigenlijk wat die Huddle platformen allemaal doen.

Jelle Binnen zo’n Huddle heb je ook de mogelijkheid om online trainingen aan te bieden. Dus wat gebeurd nou vaker? Dat mensen een account afnemen bij, dat mensen een Huddle starten om een online training te bouwen en daar aan vast meteen als een soort forum functie de community er bij hebben of is het eerder mensen het afnemen om de community functie te gebruiken met hun doelgroep of volgers, et cetera en denken ze later misschien kan ik er ook wel een online product aan koppelen?

Tonny Nou het verschilt een beetje per persoon. Kijk een online product verkopen eenmalig is vele malen makkelijker dan een lidmaatschap verkopen.

Jelle Ja.

Tonny Zeker voor een nieuwe bezoeker op jouw website die jou niet kent is veiligheid vaak geboden. Dus als jij zegt van nou ik heb een gitaarcursus voor honderd euro of je word lid voor een tientje per maand, dan zul je zien dat er toch nog steeds heel veel mensen voor die honderd euro gaan in plaats van voor dat tientje omdat de kloof niet groot genoeg is bijvoorbeeld, of je moet misschien inzichten bij elkaar leggen, of omdat ze dat vertrouwen gewoon nog niet voelen. Dus mensen beginnen vaak met het verkopen van een cursus. Dan kun je of meerdere cursussen daar achter zetten en gaan upsellen, one click upsellen is meteen of vanuit de community, maar wij hebben dat op een gegeven moment bijvoorbeeld gebundeld. Wij noemen dat dan net IMUflix. Dus dat is onze Netflix omgeving voor IMU. Dat zijn gewoon al onze cursussen maar ook opnames van alle seminars die wij doen en alle interviews, en alle webinars, en ja alles bij elkaar en zolang je lid bent kan je dat zoveel kijken als dat je wilt. Als je dat allemaal los zou kopen dan ben je…

Jelle Mensen vergeten het toch ook op een gegeven moment gewoon dat ze lid zijn?

Tonny Ja maar dat moet niet je doel zijn.

Jelle Nee dat snap ik maar dat gebeurd wel. Ik heb denk ik al wel drie jaar een abonnement bij Lynda.com met een Y. Gekocht door LinkedIn, een soort Netflix voor cursusmateriaal. Zit goed in elkaar, hartstikke handig, en elke maand zie ik weer er is weer dertig of veertig of vijftig dollar geïncasseerd, volgens mij is het dertig dollar, en elke maand denk ik weer shit hè, dat is volgens mij al weer twee jaar geleden dat ik voor het laatst heb ingelogd, ik moet het gaan opzeggen maar dat is gewoon vierhonderd euro per jaar of zo.

Tonny Ja klopt.

Jelle En elke keer denk ik… weet je, het is eigenlijk, ik heb er zoveel geld in zitten, eigenlijk zonde, ik moet het gewoon komende maand moet ik het gewoon een paar van die cursussen gaan volgen, laat ik het er nou uithalen. Dat gebeurd niet.

Tonny Nee, maar kijk dat is de ene…

Jelle Het fitness principe.

Tonny Ja maar je kan enerzijds de beredenering hebben van je gaat voor een lidmaatschapsprijs wat dermate weinig pijn doet.

Jelle Ja dat het geen pijn doet, precies.

Tonny Dat jij denkt van ik kan het makkelijk missen, mijn leven wordt er echt niet anders van, daardoor is er geen urgentie om dat op te zeggen en hoe langer jij lid bent des te groter de investering is die jij hebt gedaan. Dus als jij nu opzegt dan ben je inderdaad die vierhonderd euro kwijt.

Jelle Wat eigenlijk de [00:50:35 XXX] costs principe, dat slaat natuurlijk nergens op. Die vierhonderd euro die er al in zit mag natuurlijk nooit een reden zijn om nu niet op te zeggen. Dat slaat nergens op. Daar krijg je die vierhonderd euro krijg je niet meer terug.

Tonny Nee maar als jij nu heel snel tien cursussen zou kijken dan zou je voor jouw gevoel die vierhonderd euro er weer uit gehaald hebben.

Jelle Dan lul ik mij zelf elke maand weer aan dat ik het nu echt ga doen maar dat gebeurd, ik doe het nog steeds niet.

Tonny Nee maar dat doe mensen.

Jelle Zo heb ik een paar van dat soort abonnementen.

Tonny Ja. Klopt.

Jelle Intercom vijftig dollar per maand, zo’n chatfunctie op mijn website. Het is top maar er zijn denk ik in het afgelopen jaar vijf keer of zo mensen die ook echt via dat formulier contact opgenomen, ja drie daarvan zijn wel gaan huren. Dat levert een veelvoud op van die vijftig dollar per maand. Dus zeg ik het niet op maar elke maand denk ik weer ja ik heb misschien drie tot vijf aanvragen per jaar via dat systeem. Dan denk ik van moet ik er mee door gaan en elke keer dan komt er net een week later weer een aanvraag binnen via die chat.

Tonny Dan wordt het bevestigd.

Jelle Ja maar ik denk dan ook als die chat er niet zou zitten maar er zou gewoon een knopje met ‘neem nu contact op,’ en als je er op klikt is het een contactformulier, had ik dan die lead niet binnen gehad? Dat weet ik niet.

Tonny Ja maar kijk lidmaatschappen wordt op een gegeven moment gewoon een cijferspelletje. Ik had altijd die eenmalige investeringen, daar ben ik bijna aan ten onder gegaan toen. Toen ben ik overgestapt op het lidmaatschap en dat was een hele grote gok in eerste instantie want ik dacht oké, normaal verkocht ik het voor drieduizend euro op dat moment en dan wist ik van als ik nu een webinar ga geven, en ik heb een groep van honderd mensen in de zaal, dan kan ik er waarschijnlijk wel twee of drie verkopen. Dus dan zou ik negenduizend euro binnen halen, en dat heb ik dan nu.

Jelle Was dat ook ongeveer de verhouding? Hoe veel mensen in de zaal, honderd mensen in de zaal, hoe veel producten verkoop je dan?

Tonny Ja verschilt per keer maar in die fase was dat…

Jelle Gemiddeld?

Tonny Ja in die fase was dat echt niet meer dan twee of drie, soms vijf, per keer, maar dat was omdat ik heel lang achter elkaar naar de zelfde achterban dat deed. Het is ook wel veel of veel meer dan het was geweest, maar ja toen ging je naar een lidmaatschap en toen zeiden het kost nu normaal honderdzevenenvijftig euro per jaar. Dus je kan nu gewoon in plaats van drieduizend euro kan je honderdzevenenvijftig euro betalen, krijg je alles wat ik voorheen ook aanbood.

Jelle Ja, je kan na twee maanden opzeggen.

Tonny Ja.

Jelle Of moeten ze voor een jaar tekenen?

Tonny Nee je kon na een maand opzeggen. Je kon zelf die honderdzevenenvijftig euro terug krijgen als je binnen veertien dagen op zij. Dus het was een hele grote gok.

Jelle En hoe pakte het uit?

Tonny Nou uiteindelijk voor mij heel goed want ik dacht van oké daarmee ga je meer mensen bereiken, want de instap wordt dusdanig laag dat ook mensen die geen drieduizend euro hebben maar het wel willen die kunnen dat kopen. Dus die massa die moet dat gaan compenseren, en dan is het aan ons om die mensen binnen te houden want op dat moment had ik zoiets van oké, ik moest ongeveer, volgens moest ik tweehonderdentwintig leden hebben om break even te draaien. Op het moment dat je gaat opbouwen, je ziet elke maand groei in het ledenaantal, dan geeft dat heel veel rust. Op een gegeven moment had ik break even en dan ineens wordt het winst, en dan hoef ik geen markt meer acquisitie en dat getrek niet meer te doen. Dan hoef ik alleen maar de mensen vast te houden die ik heb.

Jelle En daarmee bouw je aan een stukje recuring in come waardoor je bedrijf verkoopbaar wordt, meer waard wordt, je kunt gaan sturen op cijfers, je weet op een gegeven moment wanneer je weer iemand kan aannemen, et cetera. Dat geeft als ondernemer ook heel veel rust.

Tonny Ja. Dus je durft vaste contracten te geven, je kan aan beter personeel komen, je hoeft inderdaad jezelf in het weekend niet meer helemaal gek te maken van nou wat gaan we volgende eens doen om weer aan gek te komen want soms hadden we honderdduizend euro omzet gemaakt en dan de volgende maand, de eerste van de maand stond de teller weer op nul en moest alles weer opnieuw. Dat is geen bedrijf. Dat is een onderneming, maar op een gegeven moment krijg je natuurlijk heel veel cijfers van je weet hoe veel mensen komen er gemiddeld per maand bij, hoe veel haken er gemiddeld per maand af, hoe veel mensen zijn er net als jij lid maar die gebruiken het eigenlijk niet, dat is een risicogroep.

Jelle Een slapende… Ja.

Tonny Dus die levert wel op maar dat is eigenlijk niet een groep die te groot moet zijn.

Jelle Nee. Ga je ze helpen herinneren op een gegeven moment, of ga je ze laten slapen, en wat ga je dan doen.

Tonny Ja want als je ze helpt herinneren…

Jelle Denken ze ook van nou weet je eigenlijk zeg ik het nu op.

Tonny Ja maar stel dat je iemand kan helpen herinneren, daarmee kan je ook juist zo’n goede vibe geven dat iemand ambassadeur wordt van jouw bedrijf. Ik denk dat je doel moet zijn dat je zoveel mogelijk actieve leden hebt die ook jouw merk promoten omdat ze zich verbonden voelen met je bedrijf, maar ja op een gegeven moment wordt dat natuurlijk wel, je kan overal dan aan gaan schroeven. Als jij ziet van nou hè bij ons zeggen gemiddeld van alle tien nieuwe leden zeggen er drie, zeggen in de eerste maand op, en de rest blijft. Dan gaan wij kijken van wat kunnen we…

Jelle Hoe lang blijven die andere zeven dan gemiddeld, dat is dan de live time value van zo’n…

Tonny Ja en wat zouden we anders kunnen doen in die eerste maand om te zien of het dat getal van drie naar twee zouden kunnen krijgen. Dan ben je veel gerichter bezig met het bouwen van je business, dan constant de hort op gaan en constant nieuwe omzet binnen halen.

Jelle En als je nou moet kiezen tussen vanaf dag één bij zo’n lidmaatschap alles beschikbaar stellen wat je hebt of vanaf dag één gaan we druppelen met content of met lessen, elke keer één maand na lidmaatschap krijg je weer wat extra stukjes er bij en thema’s, na twee maanden lidmaatschap weer een paar stukjes, of gewoon in één keer alles? Wat heeft dan, heb je daar ervaring mee? Wat is de beste methode?

Tonny Er is niet een beste want het kan allebei goed werken, maar het ligt er aan hoe je inzet. Kijk op het moment dat jij een totaal aanbod hebt wat voor mensen heel waardevol is, dus ik heb bijvoorbeeld zes cursussen, een stukje daarvan, en dat is dan een SEO cursus, en een content cursus, en een Facebook cursus, en een conversie cursus maar als ik dat ga druppelen dan ontneem ik de controle van mijn klant. Dus als iemand zegt van ja ik heb het nou juist gekocht omdat ik wilde alles over Facebook leren maar dat komt dus pas over vijf maanden, terwijl het er nu al is. Dan gaat dat tegen jou werken.

Jelle Dat doe ik met de podcast cursus. Als iemand besluit om het af te nemen omdat die vooral heel erg benieuwd is naar hoe moet ik het nou monteren en welke software kan ik daar voor gebruiken, en de ander koopt hoe krijg ik hem nou in ITunes, [00:56:20 XXX], SoundCloud en al die platformen, die heeft een hele andere vraag. Om dan te gaan druppelen ja dat is heel lastig.

Tonny Nee druppelen moet je alleen doen als het logisch is en als het druppelen zelf eigenlijk…

Jelle …een opbouw is qua kennis of zo.

Tonny Ja maar als het ook een onderdeel van de waarde perceptie is. Dus als jij zegt van ik leer jou stoppen met roken in tien weken dan ga je druppelen want je wilt de succesgaranties zo hoog mogelijk maken. Dus als jij tegen iemand zegt die zelf met zijn eigen wilskracht niet kan stoppen met roken en jij denkt van ik kan jou daar wel aan helpen maar daarvoor moet je eigenlijk tien weken lang moet je elke dag doen wat ik zeg, maar alleen maar dat ene kleine dingetje, dat kost je maar twee minuten per kost om te luisteren naar wat je die dag moet doen. In plaats van dat ik jou twintig uur aan content geef, ga zelf maar even kijken wanneer je dat allemaal kan bekijken. Dan leg je de wilskracht weer terug bij die klant en dan zul je zien dat die niet slaagt. Het is leuk dozen schuiven en geen revence en dat mensen geen negatieve reviews plaatsen, maar je bent niet een business begonnen omdat je mensen niet wilt helpen.

Jelle Nee. Heb jij een idee wat nou echt succesvolle Huddles zijn, voor welke type bedrijven of toepassingen werken Huddles heel goed? Heb je een paar succes voorbeelden?

Tonny Ja, een kennisbedrijf doet het natuurlijk heel goed. Dus losse cursussen verkopen of daar een community aan verbinden, en dan is het vaak hoe veel te specifieker, hoe veel te beteren. Dus we hebben bijvoorbeeld de breiclub doet het heel goed, dat is enerzijds die video’s waar je leert breien maar anderzijds zitten al die dames bij elkaar in die community. Die kunnen dan met elkaar praten maar er zit ook een soort van Pinterest achtige functie in. Dus als jij breiwerk fotografeert dan zet je dat er in.

Jelle Delen en liken.

Tonny Ja. Dus dan heb je elearning plus community. Nou dat zien we ook bij veganistisch koken bijvoorbeeld. Mensen die willen leren hoe je veganistisch kan leven, die volgen dan een cursus en die gaan dan ook hun creaties en recepten gaan ze weer in die community delen. Dus als het gaat om mensen dingen leren dat werkt over het algemeen heel goed maar het kan ook als intranet werken of als lead generator.

Jelle Dus intranet ook ja? Intern bij bedrijven gewoon op die manier.

Tonny Ja. Nou bijvoorbeeld ook scholen en verenigingen. Door de hele AVG-wet bijvoorbeeld, als jij nu ouderavond hebt gehad of je wilt die stukken beschikbaar stellen, ja wat stel je dan beschikbaar maar is er bijvoorbeeld een voorstelling geweest en zijn er foto’s en video’s gemaakt, die mogen niet op Facebook want er zijn heel veel ouders die zeggen dat willen wij niet, maar in een besloten omgeving waar alleen mensen op kunnen inloggen die onderdeel van die school zijn, daarvoor gelden hele andere wetten. Daar zou je het wel kunnen. Dan haal je het naar je eigen platform.

Jelle Ja.

Tonny Ja. De wet werkt ons wel mee, ja.

Jelle Wat dat betreft is het gunstig, ja. Phoenix, Huddle, er was nog een softwarebedrijf?

Tonny Plug&Pay.

Jelle Oké. Dus Plug&Pay. Ja.

Tonny Ja Plug&Pay is eigenlijk in Huddle ontstaan. Dat is de betaalmodule van Huddle maar er zoveel vraag naar lidmaatschap en betaalpagina’s dat heel veel mensen hoeven niet een complete community te bouwen omdat ze alleen maar een betaalpagina willen. Dus die hebben we nu los getrokken.

Jelle Ja. Komt daar ook zo’n functie in dat je koopt en dat er al standaard een vinkje aan zet met je wordt ook abonnee?

Tonny Ja. Ja. Dat kan je doen. Ja maar je kan het in principe overal aan koppelen. Jij kan zeggen als iemand dit product koopt dan krijgen ze inlogcodes voor mijn ledensite met dit en dit level.

Jelle Ik heb, ik weet zo niet meer voor welk product dat is geweest maar volgens mij bij verschillende producten wel eens gezien dat ik voor een relatief laag bedrag een product kon kopen online, maar dan stond er daaronder wel dat je ook meteen abonnee werd voor een vast bedrag per maand op basis van een automatische incasso. Dat vinkje stond al standaard aan. Wat ik dan ook wel elke keer weer uit vinkte. toen dacht ik van ik kan mij ook voorstellen dat heel veel mensen dat niet in de gaten hebben en klikken op kopen, en daarmee meteen ook een eerste maand wordt geïncasseerd en dat levert volgens mij heel veel frustratie op.

Tonny Ja, dat zullen we sowieso niet bouwen. Enerzijds denk ik dat het in Nederland van de wet niet mag want je mag in Nederland…

Jelle Active.

Tonny Ja, dus je mag helemaal niet meer standaard…

Jelle Je mag niet eens een nieuwsbrief al standaard aanvinken.

Tonny Nee dat mag niet. Dus dat zullen we ook niet doen, maar ten tweede vind ik het ethisch vind ik het niet bij mij passen. Dus dat zal ik niet doen. Ten derde maak je het er ook niet makkelijk mee want wij hebben heel veel getest met lidmaatschappen. Wij hadden op een gegeven moment al onze cursussen in dat IMUflix. We hebben het eerst aangeboden voor vijfendertig euro per maand met de melding van dat wordt binnenkort gaat de prijs omhoog naar vijfenveertig.

Jelle Dat was dan ook echt zo.

Tonny Dat was echt zo, ja.

Jelle Dat vraag ik me ook bij heel veel online cursussen, vraag ik me dat af.

Tonny Ja.

Jelle Er wordt nog wel eens wat verkocht en aangeboden, en als een one time offer dan kom je twee weken later…

Tonny Hetzelfde aanbod.

Jelle Ik moet je eerlijk zeggen, toen ik de business in the box kocht was dat ook een one time offer, gaat nooit meer gebeuren, en twee weken later was ik op dat tweedaagse seminar en toen werd die voor exact dezelfde prijs werd die aangeboden met nog meer bonussen. Toen dacht ik ja potverdorie, ja toen…

Tonny Ja, nou daar hoort wel een nuance bij want ik heb natuurlijk Eelco van redelijk  gevolgd en mijn eigen dingen ook wel. Voor zover ik weet heeft hij nooit iets gezegd wat niet waar is. Eelco zal nooit zeggen dit is een eenmalig aanbod wat nooit meer komt, als dat niet zo is. Dus dan zal die het anders verwoord hebben. Hij zal wel gezegd…

Jelle Het maakt ook niet uit, het is jaren geleden en iedereen die gaat wel eens op zijn plaat of doet wel iets verkeerd. Toendertijd, ik heb hem er toen op aangesproken ook in de pauze toen heeft hij ook zijn excuses gemaakt en gezegd van ja dat is eigenlijk niet, dat is eigenlijk inderdaad niet netjes. Ik heb twee weken geleden inderdaad gezged maar goed, weet je…

Tonny Hoef ik mij ook niet te verdedigen.

Jelle Nee, maakt ook verder niet uit maar het is mooi bruggetje naar fouten of nog eens keer op je bek gaan. Jij bent nu hoelang ondernemer?

Tonny Acht jaar.

Jelle Wanneer heb jij in die acht jaar tijd echt het zweet tussen je bilnaad gehad als ondernemer zijnde?

Tonny Ja, sowieso meerdere malen wel. Volgens mij…

Jelle De meeste ondernemers die al langer ondernemer zijn hebben al meer van dat soort momenten.

Tonny Ja, ondernemer gaat gemiddeld één keer in de zes jaar hard op zijn bek, heb ik begrepen.

Jelle Oh ja?

Tonny Dat klopt voor mij. Ik ben één keer heel hard op mijn bek gegaan.

Jelle En wat was dat?

Tonny Nou ja dat was toen wij die overstap van die software maakten. Dat was in tweeduizendvijftien, was voor ons echt een rampjaar.

Jelle Het slechtste jaar ooit geweest?

Tonny Bijna iedereen die ik spreek heeft tweeduizendvijftien zijn rampjaar gehad. Nee dat was voor mij een financiële missaire van geen omzet meer maken, heel veel verlies draaien met een software product wat nog niet zo ver was als dat we wilden. Dus veel kinderziektes, maar wel al duizend gebruikers die daar de hele dag eigenlijk over vallen. Te weinig ontwikkelkracht om dat echt snel te kunnen fixen. Dus daar zijn we toen de mist in gegaan. Daar ben ik uiteindelijk tegen een burn-out aangelopen, en dan wordt het nog wel wat lastiger om je business te sturen.

Jelle Wat heb je er van geleerd, van tweeduizendvijftien?

Tonny Nou ja uiteindelijk is tweeduizendvijftien, het beste jaar ooit.

Jelle Omdat je heel veel lessen er uit hebt getrokken of?

Tonny Nou ja omdat het zo slecht ging zijn we overgestapt naar een ander model. Daarom heb ik dat lidmaatschap model geprobeerd, terwijl ik heel erg twijfelde of dat niet een doodvonnis voor het bedrijf zou zijn want als er ineens jou hele bereik wat je nog hebt allemaal voor honderdvijftig euro gaat kopen en ze zeggen allemaal na een maand weer op, dan is je kans op een ander model is voorgoed voorbij. Dus dat was een kans, die zou ik niet genomen hebben als ik er niet zo diep in zat. Toen ik een burn-out kreeg moest ik heel veel loslaten waar ik altijd wel moeite mee had, en daardoor stonden andere types in het bedrijf stonden op toen met name Chris en Martijn, die eigenlijk de regie overnamen en die zorgden dat het bedrijf goed bleef draaien. Ja Martijn is nu partner in IMU, dus die is daarvoor opgeklommen, en met Chris ben ik een Facebook marketing bedrijf gestart. Daardoor zijn er nu ook andere participaties, en hebben we een hele andere cultuur van loslaten wat daarvoor eigenlijk niet mogelijk was want toen controleerde ik alles. Nou en zo is er een legio aan voorbeelden want een burn-out leert je over het algemeen niet dat je meer rust moet nemen maar dat je structureel andere levenskeuzes moet maken.

Jelle Ja.

Tonny En dat ben ik toen gaan doen.

Jelle Hoelang heb je een burn-out gehad?

Tonny Is lastig te zeggen.

Jelle Het is lastig een begin en een einde aan te koppelen. Vaak begint het al eerder dan wanneer je echt de hamer krijgt.

Tonny Nee, ik denk dat ik een maand of twee/drie gewoon echt niet heb kunnen functioneren, maar dat ook nog wel weer enigszins heb kunnen verhullen. Dus was nog wel aan het werk. Volgens mij ben ik een heel jaar bezig geweest met herstel, dus gewoon met een personal trainer.

Jelle Om het allemaal een beetje langzaam bij…

Tonny Ja maar ook dan, zelfs als je mij nu zal vragen is het weg, nee. Het is nog steeds niet weg. We zijn inmiddels drie jaar verder.

Jelle Gaat nooit, ik heb meerdere mensen horen zeggen dat wordt nooit meer helemaal de oude.

Tonny Nee. Nee.

Jelle Toevallig heb ik een, volgens mij is dat podcast honderdzeven van de Jelly Driver podcast, heb ik Fiona Gisius geïnterviewd over burn-outs. Zij heeft ook een burn-out gehad. Zij heeft er drie jaar in gezeten ongeveer, en zij zegt dat ook. Je wordt nooit meer helemaal de oude maar zij zegt ook die burn-out is uiteindelijk, want ik vroeg haar ben je nu een beter persoon dan voor je burn-out voor je gevoel, en daar zei ze dan wel, gaf ze wel weer ja op als antwoord.

Tonny Ja. Nou omdat dat, kijk een burn-out is natuurlijk niet het gevolg van teveel uren gewerkt hebben. Een burn-out is het gevolg van dat je langere tijd elke dag meer energie verbruikt hebt dan dat je hebt aangevuld of dat je hebt gekregen. Dat in combinatie met het feit dat je een langere tijd niet het idee hebt dat je een keuze mogelijkheid had om het aan te passen. Wat ik toen had van ik heb jaren lang honderd uur per week gewerkt, geen enkel probleem, maar op een gegeven moment merkte ik van ja ik vind het niet meer leuk want alles wat ik doe werkt niet. Er wordt geen omzet gemaakt, ik zie alleen maar rode cijfers, ik zie mijn complete buffer zie ik als sneeuw voor de zon verdwijnen want er moet elke maand moet er geld bij. Ik weet ook niet of het goed komt, dus er komt geen energie uit, maar ik kan hier niet mee stoppen want ik heb duizend klanten die hebben een website bij mij. Als ik er mee stop zijn zij hun website kwijt. Dus dat kan niet. Al zou ik dat doen dan zou in ieder geval een vervolg carrière zou verleden tijd zijn.

Jelle Niet bij dezelfde doelgroep en netwerk.

Tonny Nee dat kan niet. Op een gegeven moment denk ik van ik heb een spaarsaldo en ik kan daar elke maand een stuk na dat bedrijf pompen en als het goed komt dan gaat het misschien uiteindelijk wel weer terug, maar als het klapt dan ben ik niet alleen het bedrijf kwijt maar ook mijn spaargeld. Dus daar merkte ik van oké dan is het niet zo zeer de trots dat je dat geld ooit hebt verdiend maar met name de angst om het kwijt te raken is wat overheerst.

Jelle Sowieso is die angst altijd groter, heeft meer input op de mens dan de mogelijkheid om iets nieuws te verkrijgen.

Tonny Klopt maar dat is ook het verschil tussen enerzijds dacht ik van oké dus ik ben rijk geworden want ik heb miljoenen verdient maar ik ben nog steeds niet financieel vrij, en er is een heel groot verschil tussen rijk worden en financieel vrij, want ja als jij mij nu vraagt van ja ik geef je nu een paar miljoen of ik geef jou nu de garantie dat je de rest van je leven elke maand minstens één euro meer te besteden hebt dan dat je die maand wilde uitgeven, waar kies jij dan voor?

Jelle Het laatste maar.

Tonny Ja, en dat is wat ik toen merkte van oké dus die burn-out die is gekomen door structureel verkeerde levenskeuzes. Dus een verkeerd verdienmodel, een ondernemer in plaats van een bedrijf. Niet kunnen loslaten, heel veel input vasthouden. Slecht voor je lichaam zorgen, voor je voeding zorgen, slecht voor je slaap zorgen. Een heleboel dingen en die ga je dan allemaal structureel veranderen. Nu merk ik, ik heb nog steeds dezelfde trainer als waar ik toen mee ben begonnen en ik denk ook niet dat ik zonder hem zou kunnen.

Jelle Wie is dat? Om hem de credits te geven?

Tonny Michael Henskens is dat. Ik train dan een paar keer per dag met hem en ik merk gewoon van ja als ik mezelf een beetje over mijn toeren heb gejaagd, dat ik me weer te druk heb gemaakt, hij is er altijd heel alert op. Ik kan ook wel soms een beetje corrigerend zijn. Zegt hij ik ga je niet weer bij elkaar rapen als je weer in een burn-out komt. Ik denk dan oh rustig. Of dan ben ik een halter aan het stoten en op een gegeven moment dan bijvoorbeeld is het zwaar en dan word ik ineens emotioneel. Dan denk ik ja wat is dat nou. Ik moet met tranen in mijn ogen een halter omhoog duwen, en dat is het moment dat je merkt van oké hier zit het randje. Dus nu moet je stoppen.

Jelle Wat is belangrijker, dat ding uitstoten of gewoon luisteren naar je lijf en even aan de kant zetten?

Tonny Voor die halter maakt het je niet zo veel uit maar het zegt iets over de rest van de week, en had ik die halter niet gestoten dan had ik niet geweten dat ik zo erg al weer op het randje zat.

Jelle Ja.

Tonny Dus er zijn zoveel natuurlijke alarmbellen ontstaan van oh dit is de gevarenzone, dus nu moet ik terug naar de basis. Voorheen had ik dat, die herkenning niet. Dus dan ging ik elke dag gewoon verder in het rood.

Jelle Wat zijn verder dingen in je levensstijl die je hebt aangepast sinds die burn-out?

Tonny Nou trainen dus veel, voeding ook wel, ben ik toen ook heel structureel gaan aanpakken, ook via de trainer. Bijvoorbeeld zo’n voedselintolerantie test gedaan. Dus dan doe je een bloedtest en dan krijg je te zien…

Jelle Mag je dus niks meer eten.

Tonny Nou in mijn geval niet want het laat zien welke voeding jij eigenlijk minder goed tegen kan. Kijk dan is het niet een allergie maar een intolerantie. Bij mij kwam daar uit van je kan beter alleen maar vlees, vis, groenten en fruit eten, en verder niks want al die andere dingen kan ik niet goed tegen. Dus ik kan prima bijvoorbeeld zuivel eten, dan krijg je geen allergische reactie, en dus dan zou ik denken van nou ik ben niet zuivelintolerant of zo of lactose intolerant, maar mijn lichaam moet blijkbaar dusdanig veel extra moeite doen om dat af te breken dat dat heel veel energie kost. Dat is bij mij bijvoorbeeld met brood eten ook zo. Ik kan het prima eten, vind ik super lekker, maar dat gaat wel op de rest van dag slaan.

Jelle En wat eet je dan nu ’s ochtends?

Tonny Ja vaak vlees. Dus bijvoorbeeld kipfiletje of…

Jelle ’s Ochtends?

Tonny Ja ’s ochtends lekker kipfiletje te bakken of een burgertje. Zeker als ik zwaar train dan wil ik wel een flinke eiwit bron hebben ’s ochtends.

Jelle Ja.

Tonny Of bijvoorbeeld een shake. Ja en door dat te weten van jezelf waar je wel en niet tegen kan ga je natuurlijk ook heel anders leven.

Jelle Ja. Als ik zo om me heen kijk staat gelukkig zat de whisky niet in dat lijstje. Tenminste of je neemt dat je denkt nou ja dan maar geen zuivel maar nog wel whisky. Ik zie ook een fles wijn staan.

Tonny Ja klopt. Ja dat staat er. Ja, maar ik ben iets meer een drankverzamelaar geworden dan een drinker.

Jelle Ja.

Tonny Wat dat betreft af en toe wel maar zijn ook hele periodes van maanden dat ik echt geen druppel alcohol drink. Stiekem vind ik die eigenlijk het fijnst maar is altijd dan weer die balans, op een gegeven moment denk je van ja weet je dan…

Jelle Lekker, gezellig, een beetje een roesje.

Tonny Ja maar dan zit je lekker op het terrasje in Rome naast het Colosseum en dan ga je niet zeggen van doe maar een glas water. Nee. Nee. Dat vind ik dan, dat is ook een beetje de jus van het leven, die moet er wel op zitten.

Jelle Beter wat meer kwaliteit en wat minder kwantiteit.

Tonny Ja exact.

Jelle Als we nu een fles open trekken thuis dan is het een goede fles wijn, en als we nu whisky drinken dan is het een lekkere whisky, een goede whisky, en dan één of twee nipjes.

Tonny Daarvan verschillen we nog van mening. Jij bent geen [00:01:10:48 XXX] liefhebber dan.

Jelle Gadverdamme. Nee dat drink jij hè?

Tonny Ja dat drink ik, ja.

Jelle Dat vind ik echt alsof ik een asbak leeg lig. Ja. Dat zou ik misschien als ruiterwisservloeistof een keer gebruiken, het is niet om te genieten.

Tonny Zo blijkt maar weer mijn goede smaak.

Jelle Ja nou ja ieder zijn ding. Nee hoor, maar jij bent meer van de rokerige?

Tonny Ja. Nou [01:11:12 XXX] vind ik gewoon een hele bijzondere. Dat is altijd mijn favoriet geweest, maar ik had laatst een Glenn [01:11:17 XXX] en die was super zacht, en dat vond ik ook gewoon fantastisch. Ik kan alle kanten op.

Jelle Ja. Nee ik vind het mag best wel wat rokerig zijn, het hangt er ook van af wanneer je het drinkt, wat je daarvoor hebt gehad, wat je er eventueel nog bij op je tafel hebt liggen, maar goed we dwalen af. Ook een mooi onderwerp. We zouden ook, ik weet eigenlijk niet, is er een whisky podcast?

Tonny Weet ik niet.

Jelle Zou er moeten zijn eigenlijk. Een paar gasten die gewoon whisky proeven.

Tonny Ja. Nou ja ik vind het, een gouden business model.

Jelle Huddle er bij waar mensen kunnen…

Tonny Nou ja…

Jelle Waarbij mensen elke maand een fles krijgen en dan kunnen ze in de Huddle daarover sparren, zoiets?

Tonny Nou ja [01:11:55 XXX] is een super voorbeeld hè van zo’n wijn business, die het echt na vijftig miljoen heeft getrokken met zijn live uitzendingen.

Jelle Echt bizar, waarbij die ook, hoe zeg je dat, ongegeneerd vertelde wat die van een wijn vond en spuugde dingen uit over de tafel van gadverdamme dit is net modder en dingen die die heel lekker vond die vlogen de winkel uit. Terwijl zijn moeder hem in eerste instantie zei kom nou achter die computer weg en ga gewoon in ons slijterij’tje mee helpen om het magazijn op orde te krijgen. Heb je dat wel eens gehad dat jouw omgeving zei kom nou eens achter die computer, want wat the fuck ben je nou aan het doen? Dit gaat nooit lukken, dit wordt niks.

Tonny Nou niet zo zeer van kom nou eens achter die computer weg. Ik kan me wel herinneren dat mijn ouders wel sceptisch waren toen ik ging ondernemen. Toen ik bij Eelco weg ging of weg wilde dat mijn ouders zoiets hadden van nou hè ga dan eerst maar ergens anders werken want dat was je eerste baan. Misschien er is nog zoveel te leren. Toen zei ik van ja maar ja weet je dit is gewoon een gouden kans. Toen ging ik ondernemen en zette ik mijn producten online, toen deed ik een hele grote productlancering. Wij hadden natuurlijk een behoorlijk bereik. Dus in die eerste week boekte ik toen vijfenzestigeneenhalf duizend euro omzet, en we gingen natuurlijk heel trots naar mijn ouders die ook mijn boekhouders waren van kijk hè het bedrijf voordat ik begon, we zitten hier al op meer dan een jaarsalaris.

Jelle Wat verdienen jullie ook alweer per jaar?

Tonny Ja precies. Ja. En ik weet nog dat we mijn ouders toen zeiden van oh dat is mooi, dan heb je even een buffer, en dan kan je even kijken of dit…

Jelle Kom volgende week nog maar eens een keer.

Tonny …of dit echt is wat je wilt doen. Ik zeg ja maar weet je nu is dat heel anders. Nu snappen ze het helemaal, en komt er ook van, het zijn hele lieve mensen, kom vanuit een hele goede plek, maar zij hadden er toen geen zicht op wat ik dan precies deed.

Jelle Bizar is dat hè? Soms krijg je van die feedback van je ouders dat je echt denkt oh ja, hoe dan? Ik weet nog dat ik meedeed aan een carrière challenge. Toen ging ik van de achthonderdvijftig deelnemers kwam ik bij de laatste vijftig. Toen mocht ik op Nyenrode een weekend lang een mini MBA doen. Toen werd ik uiteindelijk zesde, en nou zo’n MBA kost vijftigduizend euro, en toen kreeg ik het van Nyenrode als prijs omdat ik zesde was geworden een soort wayver aangeboden, een soort beurs van twintigduizend euro. Toen kwam voor mij ineens ook die MBA binnen bereik. Toen dacht ik hoe dan? Ik weet nog dat ik buiten mijn moeder opbelde en zei ik wow, mam, en dat ik het vertelde en dat mijn moeder reageerde vooral met hoe ga je dat geld bij elkaar halen en kan je dat wel. Kan je het wel aan, is het niet veel te hoog gegrepen, waar begin je aan. Terwijl ik echt dacht, joh laat mij maar even lekker zweven, laat me nou genieten van dit moment, maar mijn moeder dus heel erg op dat moment, en ik weet nog dat ik op dat moment vond ik dat heel erg dat ik dacht, wees even lekker blij voor me.

Tonny Ja klopt. Ja, maar kijk het komt natuurlijk vanuit een goede plek.

Jelle Tuurlijk.

Tonny Mensen willen je niet zien falen, en mensen willen je over het algemeen zonder dat ze het zelf realiseren liever ook niet zien slagen. Dat is bij jouw moeder niet zo. Kijk als jij in een vriendengroep zit en jij zegt ineens ik ga de wijde wereld in, ik ga mijn leven structureel veranderen of ik ga mijn inkomstenniveau verhogen, of mijn vrijheid verhogen, en het lukt dan betekent dat dus dat jij je verwijdert van de groep en daar zitten een soort van verlies aversie. Dus mensen willen je niet zien falen want ze houden van je, maar ze willen eigenlijk ook niet dat je slaagt want daarmee kom je eigenlijk verder van hun af te staan.

Jelle Boven de rest staan.

Tonny Nou verder van hun af. Dat zou het contact in gevaar kunnen brengen. Dat is, weet je, dat komt vanuit je amigdalar. Dat is een stukje in je brein waar, heel kort door de bocht eigenlijk, een beetje angst en pijn gecontroleerd wordt en die is met name alert voor structurele veranderingen in jouw leven. Dus te grote veranderingen daar word je amigdalar door geactiveerd want een grotere verandering betekent groter gevaar. Als jij elke dag naar hetzelfde huisje gaat of elke dag naar dezelfde grot dan heb jij helemaal zicht op die omgeving. Dus dat level dat ken je. Je weet precies wat er gebeurd.

Jelle Zeker. Ik ga heel graag naar hetzelfde restaurant omdat het de vorige keer zo goed bevallen is.

Tonny Ja klopt, en dat is dan de moderne tijd maar vroeger, dat is in principe in elke hoek gevaar schuilt en je leven gewoon het merendeel van de dag niet zeker bent door wilde dieren en andere vijandige stammen, wat dan ook is, een vertrouwde omgeving kost jou veel minder energie dan een nieuwe omgeving. Dus die amigdalar is altijd alert voor mogelijke veranderingen, en dat potentiele gevaar wat daar bij schuilt. Dus dat hele brein van ons, wat er al honderd duizenden jaren zich gevormd heeft, is volledig gericht op het detecteren van verandering en negativiteit. Dus mogelijk gevaar. Dat is waar het de hele maatschappij nog steeds op is gestaafd. Dus het nieuws en de kranten maar ook het contact met elkaar. Dus als jij in je familie wat tegen komt vraag je van ja hoe is het met je. De meeste mensen zeggen wel goed maar er komt altijd iets achteraan. Ja wel druk hè of ik heb deze week deze uitdaging of mijn baas dat is zo’n sukkel, het is maar goed dat ik er ben anders zou het hele bedrijf in elkaar storten. Het wordt heel vaak een opsomming van negatieve zaken want daar zit de binding. Hoewel we nu zo ver zijn in de welvaart, in de welzijn dat wij ons kunnen focussen op het positieve, loopt ons brein nog honderdduizenden jaren achter want het brein is nog precies hetzelfde als dat het vroeger was. Dus ja dat kan je niet zo makkelijk overwinnen.

Jelle Ik moet ineens ergens aan denken want je zegt [01:17:10 XXX] professor in de marketing en neuromarketing expert, je kent hem. Heeft ook in een aantal boeken invloed geschreven. [01:17:25 XXX] is één van zijn recentere boeken en die schrijft ook dat mensen echt een aversie hebben voor verliezen, en die is sterker dan het gevoel bij iets te winnen. Er is een case, ik kom zo op die nieuwe shopping card, Pay…

Tonny Plug&Pay.

Jelle Plug&Pay, sorry, waarbij hij vertelde er was een case, was een pizzeria keten in Amerika en die vroeg hem hoe kunnen wij onze omzet verhogen, en dat concept van die keten was, die begon met een Margarita. Dan hing er een lijst op de muur en dan voor één dollar extra de Margarita was een tientje, en voor elke topping extra was één dollar. Dan mocht je zelf kiezen wat je op je pizza wilde. Wat denk je dat de gemiddelde prijs per pizza was?

Tonny Ik weet het niet, ik ken het onderzoek wel van de pizza [01:18:10 XXX].

Jelle Precies, maar weet ik veel twaalf of dertien dollar of zo. Toen hebben ze het concept compleet omgedraaid, hebben ze gezegd je betaald twintig dollar voor een pizza en alles zit er op, en alles wat je er af wilt, dan scheelt het je een dollar. Toen werd de gemiddelde prijs iets van zestien dollar.

Tonny Ja.

Jelle Is dat niet iets wat je kunt toevoegen aan, hè misschien ben ik de enige en zit de rest van de wereld daar helemaal niet op te wachten, dit lijkt me super interessant om aan die nieuwe shopping card toe te voegen. Dat je kan zeggen dit is het totaalpakket inclusief een jaar lang persoonlijke coaching enzovoorts, enzovoorts. Kost je tienduizend euro. Je kan dat ook downsizen, vink maar uit wat je niet hoeft te hebben. Ik denk namelijk dat daar mee ook je gemiddelde conversie ook omhoog zal gaan omdat mensen dan denken ja shit.

Tonny Nou ja dat is…

Jelle In plaats van kiezen wat je er bij wilt hebben het omdraaien, kiezen wat je er niet bij wilt hebben.

Tonny Klopt maar dit is, het is wel grappig want dit is één van de eerste onderzoeken die mij ooit geïnspireerd heeft om met neuromarketing bezig te gaan. De allereerste training ooit die ik over neuromarketing gaf, tweeduizendelf, zat dit onderzoek in.

Jelle Ik vind het ook een zo’n mooi voorbeeld.

Tonny Ja, maar er zijn heel veel voorbeelden, het is uiteindelijk Daniel Kaneman die heeft daar een nobelprijs over gewonnen, over het principe van verlies aversie, en daar heeft hij een nieuwsjaarstuk op gebaseerd dat mensen over het algemeen een grotere angst hebben om iets kwijt te raken dan de behoefte om iets te winnen.

Jelle Precies.

Tonny Dat zit inderdaad in dat amigdalar gebiedje. Er wordt vaak gezegd dat mensen niet van veranderingen houden hè, maar weet je als ik jou nou honderd euro geef en ik zeg zal ik er duizend van maken, dan houd je wel van verandering, maar mensen houden dus wel van veranderingen, mensen houden niet van het mogelijke verlies wat gepaard gaat met verandering. Daarom zijn we heel erg van behoud. Dus de meeste mensen hebben liever dat wat ze nu hebben, daar hechten ze waarde aan, dan een eventuele winst met een mogelijk gepaard verlies. Dat is inderdaad met die pizza’s zo maar dat is ook met een wijnkaart. Als jij in een restaurant een dure wijn bovenaan zet dan gaan mensen meer geld uitgeven aan een wijn dan wanneer je de goedkope bovenaan zet.

Jelle Sowieso op een menukaart voor restaurateurs luisteren altijd, heb ik van Wenda Kielstra geleerd van Consumatix, die zit ook in neuromarketing, altijd sowieso de prijzen van de wijn niet laten oplopen maar husselen. Dus door elkaar of inderdaad de duurste bovenaan en daarna husselen, maar ook uberhaupt gerechten ook niet opbouwen in prijs want wij Nederlanders gaan dan altijd ergens halverwege of misschien tweederde gaan we iets uitkiezen. Terwijl als je het gewoon door elkaar zet en ook niet rechts die prijzen uitlijnt maar ze gewoon direct achter de zin plaatst, dan gaan mensen kijken van waar heb ik zin in en daarna pas naar de prijs.

Tonny Klopt. Ja, maar het is altijd een soort van hormonale mix in je brein hoe zo’n beslissing wordt gemaakt. Meestal zit die in die pijnzone van pijn vermijden, en dat is eigenlijk de hele verliezer versie, die werkt heel goed, maar je hebt natuurlijk ook het stukje genot winnen. Op het moment dat mensen iets kopen dan winnen ze ook iets. Dat is meer een stukje je brein, dat noemen ze 21:00 een soort van genotscentrum in je brein wat ook weer bepaalde stoffen afgeeft. Het is altijd een wisselwerking als het om neuromarketing gaat van hoe kan ik mensen eigenlijk genot laten ervaren en hoe kan ik die eventuele pijn wegnemen of het mogelijke verlies weghalen. Dat kan je op heel veel verschillende manieren doen. Dat kan je inderdaad doen door dingen uit te vinken zodat mensen dan verlies ervaren, en dan kunnen ze heel makkelijk zelf de controle terug krijgen door het weer aan te vinken en dan hebben ze alles weer terug, maar dat zelfde stukje zit bijvoorbeeld ook in het principe van consistentie. Als jij de Albert Heijn bent en je geeft een stickervel, en je kan stickers sparen en aan het einde krijg je een serviesgoed, dan op het moment dat je iemand een leeg vel geeft met tien lege plekken dan is de kans dat ze die weggooien veel groter dan wanneer je iemand een vel geeft met twaalf stickers, waarvan er al twee op staan, want mensen willen die twee die ze hebben.

Jelle Dat heb je al.

Tonny We noemen dat een [01:21:56 XXX] effect. Een soort van geschonken voorsprong wat je dan krijgt. Dan gooi je echt iets weg, en je lege kaart dat heeft geen waarde. Dat kan je online kan je dat ook heel goed gebruiken door mensen juist in hele kleine stapjes waarde te laten opbouwen wat ze vervolgens niet meer kwijt willen. Dat is zelfs letterlijk als jij een [01:22:15 XXX] pagina hebt waar mensen zich kunnen aanmelden voor je nieuwsbrief, en er staat bijvoorbeeld een boek en meteen een invulveld met naam, e-mailadres, download dan werkt dat minder goed dan wanneer daar alleen maar een knop met download stond. Klik je op die knop dan komt er pop-upje naar voren, en dat noemen we een two step topin waar je dan alsnog je gegevens kan invullen want jij maakt een micro commitment door op download te klikken waardoor de stap om je gegevens in te vullen ineens veel laagdrempeliger is geworden, en dan gaat de conversie omhoog.

Jelle Net als dat bij het afrekenen, als mensen toch al besluiten om iets te kopen, dan nog even iets er bij kopen, die stap is veel kleiner omdat ze toch al iets kopen dan wanneer je het ze echt apart nog een keer zou aanbieden.

Tonny Ja. Dus dat is waarom we Plug&Pay, dus eigenlijk testen tussen meteen iets toevoegen of nabetaling, als zeg maar dat bedrag is al uit je systeem, en je bent al in de buying mood, je bent dat al kwijt, dan zeg je van hé, jij hebt net zeventig euro uitgegeven, wil je nu nog een keer maar dertig euro uitgeven.

Jelle Dat kan er ook nog wel bij.

Tonny Ja, je hebt net voor honderd euro aan super foods gekocht, wil je nu hè dat is eigenlijk ook een beetje het principe van de visitekaartjes, Vistaprint, je hebt net duizend visitekaartje besteld, of vijfhonderd, voor zoveel geld, wil je nu voor een tientje je hele order verdubbelen, en dan denk je van ja maar ik heb die waarde en dan kan ik nu in één keer nog een keer die hele waarde krijgen maar dan voor een fractie van het bedrag. Dan ben je heel erg geneigd om dat toe te voegen.

Jelle Ik heb net na de verhuizing twee jaar geleden nog een hele doos met nog een paar duizend visitekaartje weggeflikkerd omdat ik daar dus blijkbaar gevoelig voor ben.

Tonny Ja klopt. Ja. Vistaprint die snapt dat die customer journey die jij aflegt…

Jelle Ik heb nog nooit bij Vistaprint betaald waarvoor ik kwam.

Tonny Nee, want je komt voor die voucher die je hebt voor die vijftig graitis visitekaartjes, maar je eindigt inderdaad met tweeduizend visitekaartjes, en een aantal pennen, en een map, en ballonnen.

Jelle En een muismat die nooit iemand gebruikt.

Tonny Ja, en alles waar je logo maar op komt, dan ben je tweehonderdvijftig euro kwijt. Zij snappen dat principe als geen ander.

Jelle Tonny, ik vond het echt een leuk gesprek. Ik hoop onze luisteraars ook. Je hebt een paar boeken genoemd, ik zie daar een whisky bijbel, een barbecue bijbel, et cetera, maar wat is nou een boek waar je echt inspiratie uit hebt gehaald of meerdere boeken? Wat zijn aanraders?

Tonny Ja de barbecue bijbel nog niet. Die moet ik nog lezen, een Sinterklaas cadeautje was dat. Ja, heel veel boeken…

Jelle Noem eens gewoon een paar dingen die in je opkomen?

Tonny Nou ik heb laatst Sapiens gelezen, die is me heel erg bijgebleven.

Jelle Ja heb ik gekregen van Pepijn Niesten van Persmedia, die moet ik nog lezen.

Tonny Oh ja dat is echt een feest.

Jelle Ja?

Tonny Maar ja ik vind het zo’n goed boek. Er zit op elke pagina zit zo veel waarde.

Jelle Kun je een paar keer lezen ook.

Tonny Ik vind het zonde om er dan te lang in te lezen. Dus kik lees elke keer een klein stukje.

Jelle Je moet er niet aan denken dat die uit is.

Tonny Nou er is ook wel weer een heel dik vervolg. Ik vind de boeken steeds dikker worden, en daar heb ik wat moeite mee. Ik lees het boek over het algemeen ook niet helemaal uit. Als ik het heb dan heb ik het wel maar Sapiens is echt een ontwikkeling van de geschiedenis van de totale mensheid. Het is enerzijds heel erg leerzaam maar ook heel erg beschamend want je schaamt je best wel voor dat jij mens bent, als je ziet wat voor spoor van vernietiging op deze planeet hebben achtergelaten en dan ben ik nog niet eens halverwege. Dus ik ben ook een beetje bang voor wat er nog komen gaat.

Jelle Ik denk dat, mijn zoontje is nu drie maanden, denk ik en wat voor wereld heb ik hem eigen neergezet. Ja enerzijds ben ik geneigd om te zeggen je moet daar niet al te lang over nadenken want ik, maar goed aan de andere kant is het juist goed om daar…

Tonny Ja maar wat wij in de afgelopen tientallen jaren hebben gedaan dat is niet te vergelijken met wat we de afgelopen twee/drieduizend jaar hebben gedaan aan [01:25:53 XXX] en dingen die… Complete diersoorten en alles wat we vernietigd hebben, maar ik denk ja dat klinkt een beetje luguber maar dat is een heel interessant boek, maar ik zag bijvoorbeeld laatst ook een boek over Griekse mythologie te lezen. Vind ik ook super interessant om dat…

Jelle Oké.

Tonny Eigenlijk is dat dan vergelijkbaar, het is de geschiedenis van de aarde maar dan fictie. Dus dat is dan zoals de Grieken dat in sprookjesverhalen bedacht hebben, hoe zich dat allemaal tot elkaar verhoud. Ondanks dat het, ik denk niet in geloof, ik geloof niet dat elke boom of elke plant of een planeet dat dat dan een goed is die dan ook met elkaar koffie drinken en zo, zit er wel heel vaak natuurlijk een heel mooi stuk beeldspraak achter en haal ik daar heel veel inspiratie uit, voor mijn eigen business. Dat vind ik altijd wel mooi.

Jelle Ja. Dat zijn schappelijke… Ik denk je komt met een aantal managementboeken maar dat is niet het geval. Heb je managementboeken die je leest of?

Tonny Nou in de categorie wel. Kijk management en leiderschap, en dat soort dingen, daar ben ik niet zo van.

Jelle [01:26:53 XXX] bijvoorbeeld.

Tonny Heb ik natuurlijk gelezen en ja best wel veel businessboeken. Zeker wel, maar ik zit even te denken welke dan het eerste te boven komt.

Jelle Welke er boven uit springt.

Tonny Ja, de laatste tijd is dat eigenlijk wat minder want als het gaat om marketing dan lees ik meestal blogs en ik ben daar dagelijks mee bezig. Dus ik haal heel veel uit de praktijk. Dus als het gaat om zoekmachine optimalisatie, en content, en marketing social media, daar lees ik eigenlijk niks over. Dus ik lees meestal psychologie, en dan zijn er boeken over neuromarketing, en de wat diepere psychologie, en dat probeer ik dan toe te passen om mijn eigen website. Daar haal ik dan met name mijn kennis uit.

Jelle Ja.

Tonny Dus minder hard corebusiness boeken, ja. Maar er is eentje trouwens wel, ja schiet me te binnen, exponentiële organisaties. Dat is wel echt een businessboek, dat heeft er wel echt diep ingehakt. Die vond ik wel echt heel gaaf.

Jelle Oké. Die heeft volgens mij Martijn Arets op kantoor liggen. Dus ik zal hem eens lenen van hem. Ik heb van nou ook nog, ik heb geen idee waar ik hem neergelegd heb eigenlijk. Ik heb voor jou een boek meegenomen, ook geschreven door Martijn Arets, als bedankje voor dit gesprek. Schiet me nu nog te binnen, heb ik je nog niet gevraagd, agility marketing doe je daar nog iets mee?

Tonny Op dit moment niet.

Jelle Zijn jouw producten te verkopen door agilities?

Tonny Nee nog niet, maar…

Jelle Oh wat grappig. Ik zou denken bij Huddle en straks…

Tonny Nee. We hebben wel partners die we aanwijzen, mensen waar we echt een lange tijd mee samenwerken, daar willen we nog wel iets mee opzetten. Straks met Plug&Pay maken we het zo makkelijk dat wij het wel weer zullen gaan testen.

Jelle Dan ga je het natuurlijk zelf aanbieden toch?

Tonny Ik ben nooit zo’n fan geweest van, nou ja er komt agility software bij in, dus als jij straks met Plug&Pay een product verkoopt kan je letterlijk zeggen tegen iemand die jou cursus heeft gekocht op de bedankpagina al automatisch van hé wil jij je investering terug verdienen van net, dan is dit jouw unieke link en zet het maar op social media. Als twee mensen het kopen dan heb jij je investering weer terug verdiend. Dan krijg je dat virale.

Jelle En wie betaalt dan of wie doet de betaling, de afhandeling daarvan?

Tonny Dat doe je in principe zelf.

Jelle Dus ik krijg gewoon een platform een overzicht te zien van deze mensen hebben zoveel dingen verkocht, dus ik moet dit bedrag overmaken aan ze.

Tonny Ja, dus jij doet één keer in de maand genereer jij een creditfactuur voor alle agility, en krijg je…

Jelle En dan staat er op wat ik moet overmaken?

Tonny Ja. Dan krijg je een SEPA bestand voor je bank, die importeer je en daar zitten dan al je uitbetalingen in.

Jelle Ik wist helemaal niet dat het SEPA de andere kant op kan.

Tonny De vooruitbetalingen?

Jelle Dat wist ik niet. Ik voer elke maand een SEPA incasso batch in bij de bank om weer geld van mijn maandelijkse betalende klanten te incasseren maar dat het ook andersom kan dat wist ik helemaal niet.

Tonny Dat doen wij bijvoorbeeld met salarissen. Ik ga niet voor elke personeelslid elke maand rekeningnummer intypen en het bedrag intypen.

Jelle Wat grappig.

Tonny Nee, dus je krijgt gewoon een bestandje en als jij straks honderd agilities hebt die jou producten promoten, en die moeten allemaal een bedrag hebben, dan wil je gewoon importeren.

Jelle Ja. Oh wat slim joh.

Tonny Dat moeten we nog maken of tenminste dat is er deels. Dat kan redelijk snel. Is niet heel ingewikkeld maar dat is voor ons versie twee, maar ik ben zelf nooit…

Jelle Dat zit alleen in het dure pakket van honderdvijfenzeventig.

Tonny Ja maar ja dat is, weet je agility marketing is een direct verdienmodel en daar komt natuurlijk ook wel veel bij kijken. Dus kijk we doen wel facturen en debiteuren beheer, en abonnementsbeheer en dat zit er allemaal in maar als je echt van de kernfunctionaliteit gaat afstappen naar iets als agility marketing dan kun je het eigenlijk bijna als een extra product zien, maar wij verbinden.

Jelle Dan pak je niet zoals een PayPal nog weer een fee over die, jullie faciliteren en that’s it?

Tonny Ja klopt.

Jelle Ja.

Tonny Ja dat is voor ons is dat ook cleaner, maar om je vraag te beantwoorden voor agility marketing zelf, kijk ik ben nooit zo’n fan geweest van agility die mijn promoten, tenzij het echt hele grote serieuze spelers zijn die ik persoonlijk ken.

Jelle Die bekend zijn. Ja precies.

Tonny Want er zijn zoveel van die internet marketing gastjes en die denken dan hè, dan ga ik Tonny zijn cursus promoten want dan krijg ik geld, en dan gaan ze er dingen over zeggen die ik niet wil of gaan ze weer artikelen schrijven, bijvoorbeeld een tijdje geleden weer iemand die een artikel geschreven met als titel Tonny Loorbach oplichter?

Jelle Oh ja.

Tonny En dan ging die in zijn artikel schrijven dat ik dat niet zo las, maar dan hoopte die dat als mensen op mijn naam Googlen dat ze dan zijn artikel zouden zien, dat ze denken oh oplichter, dat moet ik even aanklikken.

Jelle Even lezen.

Tonny En dan lezen ze dat, en dan denken ze van oh het valt eigenlijk wel mee, en dan klikken ze op een linkje en dan krijgt hij dat, dus dan… en dat zijn heel veel van dat soort agility marketing praktijken. Sorry dat ik het zeg maar ik vind de agility marketingwereld…

Jelle Helemaal met je eens.

Tonny …is niet mijn wereld.

Jelle Ik heb een document online staan waarbij ik gewoon alle online marketing tools en stukjes software die ik zelf gebruik op een rijtje et en bij een aantal daarvan zit er een agility linkje achter, maar dan heb ik er boven staan, let op sommige zijn agility  linkjes maar daar leg ik ook uit dat ik alleen maar producten uberhaupt in het document heb staan om, of het nou agility is of niet, waar ik achter sta die ik zelf gebruik en die ik dus ook echt aan beveel, en ik heb een aantal blog posts bijvoorbeeld over apparatuur waarin ik uitleg welk apparatuur ik gebruik, die appratuur gebruik ik ook. Daar sta ik achter. Als je daar op klikt dan ga je naar [01:31:57 XXX] shop en dan kun je daar, dan krijg ik een kleine kickback. Dat is ook, daar moet je je niet al te veel bij voorstellen. Daar word ik niet rijk van maar dat is nou ja…

Tonny Dat is, kijk jij hebt al een business en de mensen die jij bereikt, en waar jij een klik mee hebt, dus die vertrouwen hebben in jou, daarvan is het logisch dat jij die mensen met jou link doorverwijst. Dat is niet zo erg. Alleen bij agility marketing zie je vaak dat het mensen zijn die…

Jelle Die de producten totaal niet kennen. Die jou niet kennen, en toch…

Tonny Klopt, die hebben geen business. Dus die gaan alleen maar proberen content te maken wat mensen aantrekt. Daar ben ik niet zo fan van. Je moet ook een beetje je reputatie beschermen online.

Jelle Ja. Wanneer kunnen wij jouw nieuwe winkelwagen verwachten? Wanneer ga je starten?

Tonny Weten we nog niet precies want we gaan het in stukjes doen maar zal in ieder geval in januari zal er wat beschikbaar zijn.

Jelle Tof.

Tonny In ieder geval in Q1 zal dat voor iedereen groots gelanceerd zijn.

Jelle Ben erg benieuwd.

Tonny Dan ga ik er vanuit dat heel Nederland dat heeft.

Jelle Wow te gek. Ik heb een Huddle, ik had bedacht, ik heb je verteld om dat voor huurders te doen in het pand. Ik dacht dan kunnen huurders elkaar beter leren kennen, et cetera. Ik heb er met wat huurders over gehad en ik merk dat die toch nog wat gereserveerd waren. Heb je tips voor mij om die huurders te overtuigen of zeg je van joh zet die Huddle vooral in voor die podcast cursussen die je ook hebt, voeg die helemaal toe aan de Huddle. Wat is kansrijker denk je?

Tonny Nou mensen overtuigen dat gaat je niet lukken want een gewoonte bouwen dat kost gewoon de nodige energie. Dus dat betekent dat mensen moeten getriggerd worden om naar jouw community toe te gaan, en als eerst extern van hè dat jij mensen echt bewust terug haalt en hoe vaker ze terugkomen des te grotere kans dat het een interne trigger wordt, dat ze zelf denken van hé ik heb zin om naar die community te gaan. Daar moeten ze ook nog actief deelnemen en daarvoor beloond worden, en hoe langer dat duurt des te meer er een gewoonte gecreëerd wordt. Maar als dat al begint met dat er iets is waar ze geen behoefte aan hebben dat is trekken aan een dood paard. Dus je moet wel gaan kijken van is er een gemeenschappelijke factor, iets van gelijkgestemden, waar mensen echt met elkaar over zouden willen praten of…

Jelle Ik denk dat het, in het pand er zitten vijftig huurders in bijvoorbeeld. Allemaal verschillende bedrijven maar het komt wel eens voor dat mensen dan, als ik een borrel organiseer naast elkaar staan, zeggen van hoi ik ben die en die, waar zit jij. Ik zit hier boven. Dan denk je hoe kan dat dat jullie elkaar niet kennen. Dus daarvan dacht ik dat lijkt me nou leuk om de Huddle te maken waar al die huurders zich zelf kunnen presenteren, waar duidelijk is wie wie is.

Tonny Klopt.

Jelle Ook veel gestelde vragen, hoe kom ik aan een parkeerkaarten, van hoe laat tot hoe laat is het pand open, wat als ik er in het weekend in wil. Daar kan ik de vaak gestelde vraag. Zit er een ticketingsysteem in eigenlijk?

Tonny Ja. Ja.

Jelle Dus als ik tegen huurders zeg als je een probleem hebt of een vraag hebt, of een lamp knippert, dan moet je het hier indienen, dan zou dat kunnen? Daar mee trek je ze al in de Huddle en zien ze ook wat er nog meer gebeurd.

Tonny Klopt. Je moet alleen opletten of er genoeg te praten is, of het niet te beperkt is en of het voor langere termijn is. Kijk, ik heb ook een paar jaar in een flat gewoond, ik had niet op dagelijkse basis behoefte om in contact te komen met andere flatgenoten. Nou ben ik daar altijd, ik ben niet zo’n sociaal wonder, dus ik zoek het contact niet op. Ik kan me voorstellen dat er andere mensen in de flat zitten die dat misschien wel hadden gewild. Dus dat zou je moeten testen maar ja dan moet het wel schaalbaar genoeg zijn. Het moet niet te eenmalig zijn.

Jelle Oké. Ga ik over nadenken. Tonny dank je wel.

Tonny Dank je wel, graag gedaan.

Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂