Welk CMS moet ik kiezen?

Zelf ben ik fan van WordPress. Het is een uitgebreid systeem en je kunt er vrijwel alle kanten mee op. WordPress is een CMS systeem wat staat voor Content Management System. Er zijn open source CMS systemen en CMS systemen die gebouwd zijn door een bedrijf waarbij het gangbaar is dat je een licentie moet betalen om dat CMS te gebruiken. Andere open source CMS systemen waar je wellicht van gehoord hebt zijn Joomla en Drupal. Als je een website wilt is een CMS erg handig. Het helpt je zoals de naam doet vermoeden om de inhoud van je site (de content) te beheren (managen). Welk CMS systeem je het best kunt kiezen hangt af van een aantal wensen en behoeften. Deze zal je eerst helder moeten krijgen om vervolgens een wel overwogen beslissing te nemen.

Een CMS kiezen in 6 stappen

Voor de Frankwatching Podcast ging ik in gesprek met Edward Touw. Hij schreef op Frankwatching.com dit artikel met als titel: *Een CMS kiezen: houd rekening met deze 6 stappen*

De 6 stappen die we in ons gesprek doorlopen zijn:

1. Wat wil je met een CMS doen?
2. Hoe gebruiksvriendelijk is een CMS?
3. Hoe veilig is een CMS?
4. Hoe zoekmachinevriendelijk is een CMS?
5. Is er support beschikbaar?
6. Gratis of betaald?

Edward en ik wijden in ons gesprek uit over WordPress, plugin’s Theme’s updates, kosten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op je keuze.

Samenvatting:

Het is belangrijk om je te realiseren dat er niet zoiets bestaat als een “free Lunch”. Welke keuze je ook maakt, ga er maar vanuit dat je zal moeten investeren. Is het niet in geld, dan is het wel in tijd en voor de meeste mensen is tijd geld. (Je zou de tijd die je in het onderzoeken hoe een CMS werkt, welk CMS je moet kiezen, het plaatsen van de content immers ook kunnen benutten om iets anders te doen dat direct geld oplevert (werken bijvoorbeeld) of op een andere manier waarde vertegenwoordigd (tijd met je gezin bijvoorbeeld). Links om of rechtsom: helemaal gratis zal het nooit zijn. Ook bij een Open Source CMS als WordPress moet je na het opleveren / live zetten van je site rekening houden met onderhoud. Een nieuwe auto heeft waarschijnlijk niet veel onderhoud nodig maar af en toe de olie checken en wat vloeistoffen aanvullen kan geen kwaad. Hoe meer je af en toe aan onderhoud doet, hoe minder heftig de met onderhoud gemoeide kosten zullen zijn. Als je nooit omkijkt naar een auto en na een paar jaar eens langs de garage gaat is de kans op een forse(re) rekening een stuk groter.

Wat voor onderhoud heb je aan een WordPress website?

Er komen regelmatig updates uit voor WordPress zelf, het Theme dat je gebruikt en de diverse plugins. Omdat WordPress zo veel wordt gebruikt is het ook voor kwaadwillenden helaas interessant. Zo proberen hackers hun voordeel te doen met sites die niet worden geüpdatet waardoor plugins bijvoorbeeld ongewenst een achterdeur op een kier laten staan. Er zijn vele mogelijkheden om je WordPress website te onderhouden en beschermen. Meer daarover lees je in deze post.

Heb je vragen aan mij of Edward? Laat het weten op Twitter via @jelledrijver, @Frankwatching of @edwardtouw.

Boek: Een sprinter is een stoptrein zonder wc

Links naar de Frankwatching podcast:
iTunes
Stitcher Radio
TuneIn
Soundcloud

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

JELLE DRIJVER EN BAS URLINGS THUMB

Bas Urlings

Meer On-Demand video gekeken dan lineair

/
Jeroen Koopman richt zich met zijn bedrijf NewBe op On Demand Video Platformen. Daarbij moet je denken aan Netflix, Videoland, Amazon e.d. Dit jaar blijkt dat er meer on demand tv wordt gekeken dan lineair. Oftewel: mensen kijken minder op de momenten waarop een tv zender bedenkt iets uit te zenden en meer wanneer het hen uitkomt.
Levenslessen van een internetondernemer Tonny Loorbach en Jelle Drijver

Levenslessen van internetondernemer Tonny Loorbach

Tonny Loorbach deelt in deze aflevering van de Jelly Driver podcast zijn levenslessen als Internet Ondernemer. Lees of luister het gesprek.
Rodecaster pro bovenaanzicht

Rodecaster Pro review door een podcaster

/
De Rodecaster Pro is speciaal ontwikkeld voor podcasters. Het is een soort podcast mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon.
Chelsea Bosters te gast in de Op De Pot Cast

Chelsea Bosters te gast in de Op de Pot Cast

/
Chelsea Bosters is nu 7 jaar ondernemer. Met zijn bedrijf Online Bazen helpt hij bedrijven bepalen wat ze nodig hebben tav online marketing om vervolgens ook de realisatie van die plannen uit handen te nemen.
COEN BROUWER Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met: Coen Brouwer (8 min)

/
Coen Brouwer ken ik al jaren. Wat begon als "de vriend van Nikki" is inmiddels een bevriende ondernemer waarmee ik heerlijk kan sparren over het ondernemerschap, management boeken en mooie inspirerende quotes. Met zijn bedrijf CoenLaude helpt hij mensen meer plezier te hebben in hun werk en dus organisaties te verbeteren. 
Martijn Arets Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met ondernemer Martijn Arets [8 minuten]

/
Van toevallige gesprekspartner bij Seats 2 Meet is Martijn veranderd naar tot een van mijn betere vrienden en sparringpartners.
Welke apparatuur ik gebruik om goede podcasts te maken

Podcast apparatuur die ik gebruik om goede podcasts te maken

/
In deze post leg ik je uit welke podcast apparatuur ik wanneer gebruik (en aanbeveel) om gesprekken op te nemen die ik later wil publiceren als podcast.
Sven van Bockel te gast in de OP de POT CAST

Op de Pot Cast met ondernemer Sven van Bockel [2 minuten]

/
Sven van Bockel is recruiter specifiek voor ingenieurs. Deze week is hij te gast in de Op de Pot Cast. Podcast Lengte: 2 minuten.