Hoe weet je of je een foto mag gebruiken op je website?

Enige tijd geleden kreeg ik een mail van Wenda Kielstra van Consumatics waarin ze me stuurde: ”hey Jelle, ik kom jou ook overal tegen!” Met daarbij een linkje naar een website. Ik klikte op die site en zag tot mijn verbazing dat daar groot een foto op stond met mijn gezicht er op. Het betrof een foto waarbij ik iemand zijn roze bril afzet. Een foto die ik gemaakt heb voor een pagina op mijn eigen site.

Geen toestemming gevraagd

Deze gebruiker had mijn niet om toestemming gevraagd deze foto te publiceren. Die toestemming zouden ze ook niet gehad hebben aangezien het artikel onder de foto ging over “Blije Eikels”. Niet direct een (H1) titel waar ik mee geassocieerd hoef te worden. Kortom: Deze eikel werd niet heel blij. Zeker niet toen ik zag dat de auteur van het artikel  zelf ook een site bleek te hebben waar dit artikel ook was geplaatst. (Dat dit duplicate content is in de ogen van Google en dat dat voor de score in Google niet per sé heel gunstig is komt aan bod in de podcast van volgende week).  Ik stond dus met mijn gezicht op 2 sites boven het kopje “Blije Eikels”.

Hoe weet je of je een foto mag gebruiken op je website? Hoe zit dat nou met auteursrecht en portretrecht?

Contact opgenomen

Uiteraard heb ik direct contact opgezocht waarna ik te woord werd gestaan door een keurige meneer die mij er van verzekerde dat er uiteraard geen opzet, laat staan kwade bedoelingen in het spel waren. De foto zou z.s.m. verwijderd worden. En dat is ook gebeurd. Inmiddels staat er een afbeelding van een andere roze bril bij.

“Aangezien de afbeelding vrij op internet verkrijgbaar is hebben wij deze toen zodoende gebruikt”

Van de dame die verantwoordelijk was voor het zoeken van de foto’s bij de artikelen kreeg ik een mailtje:

“Na aanleiding van het telefonisch contact dat u heeft gehad met mijn directeur dhr. […] wil ik u ervan op de hoogte stellen dat wij uw afbeelding van onze site hebben verwijderd. Het is nooit onze bedoeling geweest om u op deze manier te positioneren, het was ons bedoeld om de roze bril. Aangezien de afbeelding vrij op internet verkrijgbaar is hebben wij deze toen zodoende gebruikt. Ons excuses voor het ongemak en wij hebben het bij deze veranderd.”

Hoe weet je of je een foto mag gebruiken op je website?

Keurig! Maar het roept bij mij wel de vraag op: Wanneer mag je nou wél een foto gebruiken en wanneer niet? En hoe weet je of je een foto mag gebruiken voor je website? Is het nou zo dat je alle foto’s mag gebruiken, tenzij er expliciet is vermeld dat het níet mag? Of mag je geen enkele foto gebruiken tenzij er expliciet is vermeld dat het wél mag?

Daarom nam ik contact op met Charlotte Meindersma van Charlotteslaw en ik vroeg haar voor een nieuwe aflevering van de Frankwatching PodcastHoe weet je of je een foto mag gebruiken op je website?

Samenvatting van ons gesprek:

Wat Charlotte benadrukt is dat elke foto in principe niet gebruikt mag worden tenzij expliciet anders vermeld. Als je dus een foto zoekt voor bij een blogpost, een pagina op je website of eigenlijke welke vorm van publicatie dan ook, dan moet je zoeken op plekken waarbij het volkomen duidelijk is dat de foto’s daarvoor gebruikt mogen worden. Vaak moet je daarvoor betalen maar lang niet in alle gevallen. Zo zijn er sites als Pixabay, en Flickr waarbij de licentie duidelijk vermeld wordt.

Als je vragen hebt aan mij of aan Charlotte, stel ze dan in de comments hieronder.

Charlotte schreef hier eerder ook dit artikel over op haar Blog.

2 antwoorden
 1. Wilbert
  Wilbert zegt:

  Heee Jelle, ben al een tijdje aan het rndneuzen op je site, leuk hoor.
  Bij je verhaal over gebruik van foto’s bij websites etc moest ik natuurlijk ook even aan mijn eigen website denken, dat leuke plaatje bij NEWS en mijn artikel…daar krijg ik toch geen problemen mee hoop ik?

  Beantwoorden
  • Jelle Drijver
   Jelle Drijver zegt:

   Ha Wilbert! Dank voor je complimenten. Uiteraard heb ik daar rekening mee gehouden toen ik ‘m voor je plaatste. Met deze foto krijg je geen problemen 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

JELLE DRIJVER EN BAS URLINGS THUMB

Bas Urlings

Meer On-Demand video gekeken dan lineair

/
Jeroen Koopman richt zich met zijn bedrijf NewBe op On Demand Video Platformen. Daarbij moet je denken aan Netflix, Videoland, Amazon e.d. Dit jaar blijkt dat er meer on demand tv wordt gekeken dan lineair. Oftewel: mensen kijken minder op de momenten waarop een tv zender bedenkt iets uit te zenden en meer wanneer het hen uitkomt.
Levenslessen van een internetondernemer Tonny Loorbach en Jelle Drijver

Levenslessen van internetondernemer Tonny Loorbach

Tonny Loorbach deelt in deze aflevering van de Jelly Driver podcast zijn levenslessen als Internet Ondernemer. Lees of luister het gesprek.
Rodecaster pro bovenaanzicht

Rodecaster Pro review door een podcaster

/
De Rodecaster Pro is speciaal ontwikkeld voor podcasters. Het is een soort podcast mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon.
Chelsea Bosters te gast in de Op De Pot Cast

Chelsea Bosters te gast in de Op de Pot Cast

/
Chelsea Bosters is nu 7 jaar ondernemer. Met zijn bedrijf Online Bazen helpt hij bedrijven bepalen wat ze nodig hebben tav online marketing om vervolgens ook de realisatie van die plannen uit handen te nemen.
COEN BROUWER Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met: Coen Brouwer (8 min)

/
Coen Brouwer ken ik al jaren. Wat begon als "de vriend van Nikki" is inmiddels een bevriende ondernemer waarmee ik heerlijk kan sparren over het ondernemerschap, management boeken en mooie inspirerende quotes. Met zijn bedrijf CoenLaude helpt hij mensen meer plezier te hebben in hun werk en dus organisaties te verbeteren. 
Martijn Arets Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met ondernemer Martijn Arets [8 minuten]

/
Van toevallige gesprekspartner bij Seats 2 Meet is Martijn veranderd naar tot een van mijn betere vrienden en sparringpartners.
Welke apparatuur ik gebruik om goede podcasts te maken

Podcast apparatuur die ik gebruik om goede podcasts te maken

/
In deze post leg ik je uit welke podcast apparatuur ik wanneer gebruik (en aanbeveel) om gesprekken op te nemen die ik later wil publiceren als podcast.
Sven van Bockel te gast in de OP de POT CAST

Op de Pot Cast met ondernemer Sven van Bockel [2 minuten]

/
Sven van Bockel is recruiter specifiek voor ingenieurs. Deze week is hij te gast in de Op de Pot Cast. Podcast Lengte: 2 minuten.