Het Nieuwe Werken volgens Romano Groenewoud

Romano vertrok enige tijd geleden naar het buitenland. Nam niet veel mee maar zijn Laptop zat in elk geval in zijn bagage. Met die laptop en een internet verbinding kan hij zichzelf prima onderhouden. Vlak voordat ik met hem in gesprek ging was hij uit eten geweest voor slechts €2 euro. Tja, als dat de tarieven zijn dan heb je niet veel nodig inderdaad.

Digital Nomad

Romano noemt zichzelf een Digital Nomad. In deze aflevering van de Frankwatching Podcast vraag ik hem hoe hij te werk gaat en welke tools hij daarbij gebruikt. Hij vertelt onder andere hoe hij platformen als UpWork.com (voorheen oDesk.com) en elance.com inzet om over de hele wereld mensen te vinden die voor hem aan de slag kunnen. Zo huurt hij Nederlands sprekende mensen in die woonachtig zijn in bijvoorbeeld Colombia, Die stuurt hij aan vanuit de Filipijnen (waar hij nu zelf woont) om werkzaamheden uit te voeren voor zijn voornaamste klanten: Bedrijven in Nederland. Natuurlijk is niet elke dienst hiervoor geschikt maar Romano zijn  zoekmachine optimalisatie diensten lenen zich hier uitstekend voor.

Contact leggen met Nederlandse klanten en teamgenoten vanuit de Filipijnen.

Dat zijn klanten eerst willen weten met wie ze te maken hebben lost hij op door middel van een gratis video-call via Skype. Iets dat 15 jaar geleden ondenkbaar was maar nu zeer geaccepteerd. Tijdens dat gesprek denkt hij vrijblijvend mee en laat zo zien te weten waar hij over praat. Na afloop van het gesprek krijgt hij de order en begint hij met het opzetten van een projectomgeving op platformen als Trello, Podio of Basecamp om zo het project te kunnen managen met zijn teamgenoten. Deze teamgenoten werken immers allemaal volgens Het Nieuwe Werken principe, bevinden zich veelal in compleet verschillende tijd-zones en moeten vooral kunnen zien wat er van ze verwacht wordt en wanneer het moet worden opgeleverd.

Hoe vind je medewerkers en zzp-ers die Het Nieuwe Werken ook toepassen?

Het vinden van andere mensen die Het Nieuwe Werken toepassen via UpWork of Elance klinkt makkelijker dan het is. Romano geef aan het zoeken naar de pareltjes echt structureel in te plannen. Bij het werven en selecteren kijkt hij voornamelijk naar de portfolio’s (wat hebben mensen al gedaan?) en beoordelingen (hoe hebben eerdere opdrachtgevers dat werk beoordeeld?). Op die manier wordt het kaf al deels van het koren gescheiden. Voor nieuwe freelancers is het dus lastig om aan werk te komen. Die hebben immers nog geen trackrecord. Wat ja dan vaak ziet is dat mensen eerst een hoop werk gratis uitvoeren of in elk geval tegen zeer lage tarieven, om maar aan die eerste lading reviews en beoordelingen te komen. Vervolgens verhogen ze langzaam aan de tarieven naar een hoger niveau. Romano heeft vooral Nederlandse bedrijven als klant. Toch is het volgens hem goed te doen om Nederlandstalige mensen te vinden via de genoemde platformen.

We bespoken diverse handige tools voor Het Nieuwe Werken

waaronder:

Trello.com
Basecamp
Podio
Todoist
Buffer
Everytimezone
Nomad List

Zijn favoriete boek is er een die we al meerdere keren voorbij hebben horen komen in mijn podcast afleveringen: The 4 Hour work week geschreven door Tim Ferris. Ook absoluut een van mijn favorieten en een must voor mensen die ook maar enigzins geinteresseerd zijn in Het Nieuwe Werken. Meer van dit soort boeken vind je op mijn boekenlijst.

Zijn Favorite Faillure: Voorkom dat je business stagneert omdat je wordt meegezongen in de verleidingen van het land waar je bent. Blijf op je zelf passen. Blijf doen wat je in Nederland ook zou doen qua werk, zorg goed voor je lichaam en geest, blijf sporten. Geniet! Maar laat je niet meeslepen.

Zijn inspirerende quote komt uit de film Fight Club! “The things you own end up owning you”

Ik sprak met Romano Groenewoud van SEOGeek.nl over zijn Digital Toolkit voor Het Nieuwe Werken.
Op twitter is hij te bereiken op @SEOGeek.
Romano schrijft voor Frankwatching over Digital Nomads en Het Nieuwe Werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer On-Demand video gekeken dan lineair

/
Jeroen Koopman richt zich met zijn bedrijf NewBe op On Demand Video Platformen. Daarbij moet je denken aan Netflix, Videoland, Amazon e.d. Dit jaar blijkt dat er meer on demand tv wordt gekeken dan lineair. Oftewel: mensen kijken minder op de momenten waarop een tv zender bedenkt iets uit te zenden en meer wanneer het hen uitkomt.
Levenslessen van een internetondernemer Tonny Loorbach en Jelle Drijver

Levenslessen van internetondernemer Tonny Loorbach

Tonny Loorbach deelt in deze aflevering van de Jelly Driver podcast zijn levenslessen als Internet Ondernemer. Lees of luister het gesprek.
Rodecaster pro bovenaanzicht

Rodecaster Pro review door een podcaster

/
De Rodecaster Pro is speciaal ontwikkeld voor podcasters. Het is een soort podcast mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon.
Chelsea Bosters te gast in de Op De Pot Cast

Chelsea Bosters te gast in de Op de Pot Cast

/
Chelsea Bosters is nu 7 jaar ondernemer. Met zijn bedrijf Online Bazen helpt hij bedrijven bepalen wat ze nodig hebben tav online marketing om vervolgens ook de realisatie van die plannen uit handen te nemen.
COEN BROUWER Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met: Coen Brouwer (8 min)

/
Coen Brouwer ken ik al jaren. Wat begon als "de vriend van Nikki" is inmiddels een bevriende ondernemer waarmee ik heerlijk kan sparren over het ondernemerschap, management boeken en mooie inspirerende quotes. Met zijn bedrijf CoenLaude helpt hij mensen meer plezier te hebben in hun werk en dus organisaties te verbeteren. 
Martijn Arets Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met ondernemer Martijn Arets [8 minuten]

/
Van toevallige gesprekspartner bij Seats 2 Meet is Martijn veranderd naar tot een van mijn betere vrienden en sparringpartners.
Welke apparatuur ik gebruik om goede podcasts te maken

Podcast apparatuur die ik gebruik om goede podcasts te maken

/
In deze post leg ik je uit welke podcast apparatuur ik wanneer gebruik (en aanbeveel) om gesprekken op te nemen die ik later wil publiceren als podcast.
Sven van Bockel te gast in de OP de POT CAST

Op de Pot Cast met ondernemer Sven van Bockel [2 minuten]

/
Sven van Bockel is recruiter specifiek voor ingenieurs. Deze week is hij te gast in de Op de Pot Cast. Podcast Lengte: 2 minuten.
BURN-OUT voorkomen

Een burn-out? Dat overkomt mij niet.

/
Hoe zit dat bij jou? Ken jij mensen in je omgeving met Burn-out klachten? Of mensen die al Burn-out zijn? Ik wel. Dát moet ik echt zien te voorkomen.