De Podcasts zijn terug van weggeweest!

Podcasts zijn booming! In Amerika is het al weer een poosje flink in opkomst en ook in Nederland begint de Podcast weer aan een opmars. Niet zo gek want podcasting is een fantastische manier om heel veel mensen te benaderen op een moment waarop het hun goed uit komt. Jaren geleden kondigde Steve Jobs het fenomeen “Podcasting” al aan. Nederlander Adam Curry was een van de eerste die dit concept omarmde en werd met zijn toenmalige show zelfs als voorbeeld aangehaald door Steve Jobs (Beetje lullig voor Steve was dat Adam juist in die podcast zijn Apple computer vervloekte).

Ontdek mijn Podcast Pro Cursus:

Al mijn kennis over Podcasten online! In duidelijke stappenplannen en video tutorials laat ik je exact zien wat je moet doen, waar je op moet klikken en welke afwegingen je moet maken om succesvol te Podcasten. Meer info op http://misterpodcast.nl.

Waarom podcasten eerst geen succes werd

Grootste voordeel van de podcast is dat je op elk moment kunt luisteren naar afleveringen die jij interessant vindt. Vergelijk het met On-Demand video. Niet luisteren wanneer de radio programmering iets uitzendt maar wanneer het jou uitkomt. Echter: toen de podcast werd geïntroduceerd hadden we nog geen smartphones. Je kon je abonneren op een podcast waarna je computer automatisch de nieuwste afleveringen downloadde. En om deze podcast vervolgens onderweg te kunnen beluisteren, moest je je iPod aansluiten op je pc om de nieuwste afleveringen ook op je iPod te krijgen. (Weet je nog? De iPod was een soort dikke iPhone waarmee je niet kon bellen en zonder internet maar waarmee je wel MP3’s kon beluisteren en verder niets). Groot nadeel was dat als je in de auto zat en de nieuwste aflevering wilde beluisteren, deze niet beschikbaar was aangezien je je iPod niet via een kabeltje had gesynchroniseerd met je pc. Kortom: Te veel gedoe en de podcast bloedde dood.

Waarom de podcast nu wel een succes is

Inmiddels heeft bijna iedereen een smartphone en is er ongeveer overal waar we komen internet. Zodra je op je smartphone een podcast app geïnstalleerd hebt (bij iPhones staat die er standaard op) kun je je abonneren op podcasts. Zodra er een nieuwe aflevering beschikbaar komt van een van de publishers, wordt deze meteen gedownload op je iPhone zodra je je in een wifi omgeving bevindt. Je wilt immers niet dat je hele databundel naar de haaien gaat omdat er een podcast moet worden binnengehaald via 4G.

Waar vind ik de Podcasts?

Er zijn meerdere platformen waarop je podcasts kunt vinden. Kijk vooral naar wat jij een prettige app vindt en natuurlijk ook waar jou favoriete onderwerpen goed vertegenwoordigd zijn. Er is niets dat je tegenhoudt om meerdere podcast app’s te installeren. Zie de opsomming van populaire podcast platformen.

Op welk platform moet ik als maker / presentator / podcaster mijn podcast plaatsen?

Veel publishers (makers van Podcasts) plaatsen hun podcast op diverse platformen om zo een zo groot mogelijke doelgroep te kunnen bedienen. Want niet elke gebruiker/luisteraar is het zelfde. Sommigen hebben een iPhone, anderen Android of Windows. Daarnaast zijn er diverse podcasting app’s te downloaden en elke gebruiker kiest er een die hij of zij het meest handig of prettig vindt. Wil je zo veel mogelijk mensen bereiken met je Podcast? Upload deze dan in ieder geval naar de hier genoemde platformen.

Ontdek mijn Podcast Pro Cursus:

Al mijn kennis over Podcasten online! In duidelijke stappenplannen en video tutorials laat ik je exact zien wat je moet doen, waar je op moet klikken en welke afwegingen je moet maken om succesvol te Podcasten. Meer info op http://misterpodcast.nl.

De Jelly Driver Podcast (voorheen Frankwatching podcast)

Jelly Driver Podcast Jelle Drijver avatar 1Wekelijks produceer en publiceer ik de Jelle Driver podcast (voorheen de Frankwatching.com  podcast) waarin ik in gesprek ga met auteurs en ondernemers. Mooie van de podcast platformen is dat ze vrijwel allemaal aanbieden dat je de afleveringen ook kunt embedden op je eigen website. Zelf gebruiken we een podcast management systeem. Hiervandaan kunnen we eenvoudige onze podcast in één keer naar meerdere platformen pushen. Dit scheelt een hoop extra werk waardoor de eenmalige investering in deze software snel is terug verdiend. Meer weten over mijn podcasts? Kijk dan op deze pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

JELLE DRIJVER EN BAS URLINGS THUMB

Bas Urlings

Meer On-Demand video gekeken dan lineair

/
Jeroen Koopman richt zich met zijn bedrijf NewBe op On Demand Video Platformen. Daarbij moet je denken aan Netflix, Videoland, Amazon e.d. Dit jaar blijkt dat er meer on demand tv wordt gekeken dan lineair. Oftewel: mensen kijken minder op de momenten waarop een tv zender bedenkt iets uit te zenden en meer wanneer het hen uitkomt.
Levenslessen van een internetondernemer Tonny Loorbach en Jelle Drijver

Levenslessen van internetondernemer Tonny Loorbach

Tonny Loorbach deelt in deze aflevering van de Jelly Driver podcast zijn levenslessen als Internet Ondernemer. Lees of luister het gesprek.
Rodecaster pro bovenaanzicht

Rodecaster Pro review door een podcaster

/
De Rodecaster Pro is speciaal ontwikkeld voor podcasters. Het is een soort podcast mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon.
Chelsea Bosters te gast in de Op De Pot Cast

Chelsea Bosters te gast in de Op de Pot Cast

/
Chelsea Bosters is nu 7 jaar ondernemer. Met zijn bedrijf Online Bazen helpt hij bedrijven bepalen wat ze nodig hebben tav online marketing om vervolgens ook de realisatie van die plannen uit handen te nemen.
COEN BROUWER Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met: Coen Brouwer (8 min)

/
Coen Brouwer ken ik al jaren. Wat begon als "de vriend van Nikki" is inmiddels een bevriende ondernemer waarmee ik heerlijk kan sparren over het ondernemerschap, management boeken en mooie inspirerende quotes. Met zijn bedrijf CoenLaude helpt hij mensen meer plezier te hebben in hun werk en dus organisaties te verbeteren. 
Martijn Arets Op de Pot Cast

Op de Pot Cast met ondernemer Martijn Arets [8 minuten]

/
Van toevallige gesprekspartner bij Seats 2 Meet is Martijn veranderd naar tot een van mijn betere vrienden en sparringpartners.
Welke apparatuur ik gebruik om goede podcasts te maken

Podcast apparatuur die ik gebruik om goede podcasts te maken

/
In deze post leg ik je uit welke podcast apparatuur ik wanneer gebruik (en aanbeveel) om gesprekken op te nemen die ik later wil publiceren als podcast.
Sven van Bockel te gast in de OP de POT CAST

Op de Pot Cast met ondernemer Sven van Bockel [2 minuten]

/
Sven van Bockel is recruiter specifiek voor ingenieurs. Deze week is hij te gast in de Op de Pot Cast. Podcast Lengte: 2 minuten.